W DRODZE PO MEDALE W PEKINIE
Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
Już 4 lutego zapłonie w Pekinie znicz zimowych Igrzysk Olimpijskich. Przygotowania sportowców uprawiających dyscypliny zimowe oprócz treningów wytrzymałościowych i związanych bezpośrednio z daną dyscypliną uwzględniają jeszcze jeden kluczowy element. Chodzi mianowicie o odporność, którą o tej porze roku szczególnie należy wzmacniać. Jak robią to zawodowcy sportów zimowych? Rąbka tajemnicy uchylą nam siostry Natalia i Patrycja Maliszewskie – polskie łyżwiarki szybkie, specjalizujące się w short-tracku, wielokrotne medalistki Mistrzostw Europy i Świata.
WZMACNIANIE ODPORNOŚCI KLUCZOWE W SPORTACH ZIMOWYCH
Odporność na choroby i infekcje siłą rzeczy musi być wzmacniana przez wszystkich zawodowych sportowców. Żaden profesjonalista nie może sobie pozwolić na wykluczenie z zawodów czy treningów ze względu na przeziębienie. Ryzyko infekcji trzeba więc ograniczyć do absolutnego minimum. Dotyczy to zwłaszcza sportów zimowych. Zawodowcy tych dyscyplin sportowych z jednej strony większość czasu (podczas treningów) spędzają w niskich temperaturach, co w pewnym stopniu już ich uodparnia, z drugiej jednak strony najważniejsze dla nich zawody – finały mistrzostw czy igrzyska – odbywają się właśnie zimą – w miesiącach sezonu grypowego i przeziębieniowego, w których o infekcje dużo łatwiej. Dlatego właśnie dla sportowców sportów zimowych tak ważne jest dbanie o odporność w jeszcze większym stopniu. Zdają sobie z tego sprawę siostry Natalia i Patrycja Maliszewskie, znakomite polskie łyżwiarki szybkie, specjalistki w short-tracku:
Jeśli chodzi o budowanie odporności, już samo przebywanie podczas treningów po kilka godzin dziennie na chłodnej tafli lodu wiele daje. To taka mini krioterapia. – mówi Patrycja Maliszewska, po czym dodaje: Budowanie i wzmacnianie odporności u sportowca powinno trwać cały rok. To kwestia nawyków. Według mnie najlepszym sposobem na budowanie odporności jest picie świeżo wyciskanych i tłoczonych soków. Ja zastępuję jeden posiłek dziennie takim właśnie sokiem. To mój sposób na odporność. Taka dieta daje mi ponadto poczucie lekkości, odpowiednio nawadnia, mam pewność, że komórki mojego ciała będą odpowiednio odżywione.
Świeżo wyciskane soki to rzeczywiście najlepszy sposób na dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych: Jeśli chodzi o sportowców, najlepszym, najszybszym i najmniej uciążliwym sposobem przyswojenia wszelkich dobroczynnych mikroskładników
zawartych w warzywach i owocach będą świeżo wyciskane skoki. Dla sportowców takie aspekty jak lekkość posiłku przed treningiem, szybkość przyswajania zawartych w warzywach i owocach składników, są kluczowe zarówno podczas treningu jak i na zawodach. Świeżo tłoczone soki to dla nich najlepsza forma spożycia warzyw i owoców. W przypadku zjedzonych warzyw i owoców przyswajamy tylko 17% zawartych w nich składników odżywczych, natomiast przy wypiciu szklanki jest to aż 75%. Wchłanialność takiego soku jest więc 5 razy większa, niż podczas zjedzenia posiłku złożonego z warzyw w formie stałej. Zdecydowanie warto jeden posiłek zamienić na świeżo wyciskany sok. – mówi Marcin Szczuka, przedstawiciel Kuvings Polska.
Natalia Maliszewska potwierdza słowa siostry: Soki to podstawa przy budowaniu odporności. Warto pamiętać jeszcze np. o zakwasie buraczanym czy pszczelim pyłku.
Czempionki zdradzają też przepisy na swoje ulubione soki wzmacniające odporność: Uwielbiam sok z imbiru, gruszki i pomarańczy. Taki sok nie tylko wzmocni odporność ale też ukoi bolące gardło. Moim sprawdzonym sposobem są też „imbirowe shoty”, które przygotowuję z jednej limonki z dodatkiem 3 plasterków imbiru. – mówi Patrycja Maliszewska
Ja z kolei mam stały zapas świeżo wyciskanego soku z imbiru, jabłka i gruszki. Bardzo lubię także połączenie świetnie nawadniającego selera z jabłkiem i cytryną – dodaje Natalia Maliszewska.
SIŁA W IMBIRZE
Nie bez powodu najczęściej pojawiającym się składnikiem w przepisach sióstr Maliszewskich na soki wzmacniające odporność jest imbir. Prozdrowotne właściwości tego wschodnioazjatyckiego kłącza znane są już od dawna. Zawarte w imbirze substancje (olejki eteryczne, zingiberol, gingerol, cytral, limonen, borneol, fenyloalkalony) wykazują wielokierunkowe działanie antybakteryjne, antywirusowe i przeciwzapalne. Imbir dodawany do wielu maści przeciwbólowych i rozgrzewających, wpływa na układ krwionośny, pobudzając krążenie krwi. Działa także korzystnie na układ trawienny, a także – co ważne dla sportowców w sposób naturalny podnosi poziom testosteronu we krwi – wzmacniając w ten sposób naturalny przyrost masy mięśniowej i ogólną wydolność organizmu. Dodatkowo imbir ma właściwości moczopędne i przeciwobrzękowe. Dodanie kilku plasterków imbiru do świeżo-wyciskanego soku może się więc okazać strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o budowanie odporności nie tylko u zawodowych sportowców!
Typowy Polak to wysportowany geek. Przesada? Ani trochę!
Porusz swój umysł z ASICS
Zostały już ostatnie dni wyzwania RakReaton! Wzywamy do wsparcia - pomóżmy dziec
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.