W Polsce aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu jest wyrzucane
Z najnowszego raportu firmy Samsung wynika, że zrozumienie, które produkty powinny być przechowywane w lodówce, pomogłoby polskim gospodarstwom domowym uniknąć marnowania żywności.
- W Polsce aż 39% żywności kupowanej w każdym tygodniu jedzenia trafia na śmietnik
- 73% badanych uważa, że sposobem na ograniczenie marnowania żywności jest lepszy system organizacji jej przechowywania
- 84% są przekonane, że nabywane produkty spożywcze dłużej zachowałyby przydatność do spożycia, gdyby były właściwie przechowywane
- Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach i wykorzystanie nowoczesnych technologii w lodówkach może pomóc zmniejszyć skalę marnowania żywności
Co marnujemy najczęściej?
Choć podczas lockdownu Polacy poświęcali cotygodniowym zakupom więcej uwagi niż dotychczas, nowe badanie firmy Samsung wykazało, że społeczeństwu brakuje wiedzy o tym, gdzie należy przechowywać najczęściej używane produkty spożywcze – w lodówce czy na wierzchu. Właśnie ta niewiedza jest przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych o wartości nawet kilkunastu tysięcy złotych w skali roku.
Produkty, które najczęściej są wyrzucane to owoce – większość osób nieprawidłowo przechowuje gruszki (80%), jabłka (84%) i pomarańcze (84%), umieszczając je na wierzchu, podczas gdy trzymanie ich w lodówce znacznie przedłuża ich świeżość. Z danych wynika też, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła (43%), dania gotowe (42%) oraz sosy/dodatki (42%). Zaskakuje fakt, że droga żywność, taka jak gotowe posiłki, a zatem produkty najczęściej przeznaczone do zamrożenia, przechowywane są w lodówce, gdzie zajmują przestrzeń i szybko ulegają zepsuciu.
Dane pokazują również, że do najczęstszych przyczyn marnowania żywności w gospodarstwie domowym należą niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia (42%), nieplanowanie posiłków przed zakupami (29%) oraz zapominanie, że dane produkty już znajdują się w naszej lodówce (27%).
Sposób na przechowywanie
W Polsce niemal cztery osoby na pięć (78%) czują się winne z powodu ilości marnowanej żywności, w wyniku lockdownu ponad połowa (51%) jest bardziej świadoma tego, ile produktów spożywczych wyrzuca, a 74% osób ma plan, jak zaradzić temu problemowi w swoim gospodarstwie domowym.
Firma Samsung zaproponowała rozwiązania, które pomagają ograniczyć marnowanie jedzenia. W nowych lodówkach Samsung Grand+ zastosowano wiele zaawansowanych technologii, takich jak szuflada z kontroloą wilgotności Humidity Fresh+ i komora zero Optimal Fresh+, przez co zapewniają one idealne warunki do tego, by żywność dłużej pozostała przydatna do spożycia, a jednocześnie pomaga zachować świeżość nawet łatwo psujących się artykułów.
Użytkownicy, którzy chcą przechowywać więcej, nie rezygnując z miejsca w kuchni, bez obaw o to, że zapomną o produktach w zapełnionej lodówce, będą zadowoleni z technologii SpaceMax™. Sprawia ona, że lodówka o tych samych gabarytach ma cieńsze ścianki, a tym samym – większą pojemność.
Warto zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w lodówce i jakie jej funkcje pomogą dłużej zachować świeżość żywności. Rozwiązania w lodówkach Grand+, ułatwiają ograniczenie niewykorzystanego miejsca, a w rezultacie pozwalające przechowywać więcej produktów. To idealne rozwiązania, jeśli w kuchni mamy mało miejsca lub robimy większe zakupy na co dzień, czy na specjalne okazje – powiedział Olaf Krynicki, Rzecznik Prasowy Samsung Electronics Polska.
Więcej informacji o Samsung Grand+ na www.grandplus.samsung.pl
Co musisz wiedzieć, żeby nie marnować jedzenia?
- Pamiętaj, że różne owoce i warzywa wymagają odmiennych warunków przechowywania. Np. awokado, brzoskwinie i melony, zanim dojrzeją, należy przechowywać poza lodówką, a dopiero potem schować do lodówki, aby zapobiec ich zepsuciu
- Dostosuj lodówkę do własnych potrzeb – dzięki nowym, elastycznym półkom w lodówkach Grand+ łatwiej rozmieścisz wszystkie artykuły spożywcze, nawet te niewymiarowe
- Modele z technologią No Frost zagwarantują świeżość produktów, a przy tym unikasz oblodzenia wnętrza lodówki, co oszczędza kłopotów z rozmrażaniem i utrzymywaniem urządzenia w czystości
- Pamiętaj o odpowiedniej wilgotności. W jej utrzymaniu pomagają specjalne szuflady z funkcją regulacją wilgotności – pozwolą one utrzymać chrupkość świeżych owoców i warzyw w lodówce
- Surowe mięso, drób i ryby należy zawsze przechowywać w opakowaniu na dolnej półce lodówki. W ten sposób zapachy nie rozejdą się po całym wnętrzu urządzenia, a soki nie będą kapały na inne produkty. Strefa Optimal Fresh+ w lodówce Samsung pozwala na dłuższe przechowywanie mięsa, a także owoców i warzyw. W jednej komorze systemu Optimal Fresh+ możemy ustawić dwie strefy z różnymi temperaturami.
Więcej porad na www.foodwaste.samsung.pl
Europejskie badanie ankietowe przeprowadzono w 11 krajach w listopadzie 2020 roku z udziałem 20 000 osób. W Polsce w badaniu wzięło udział 2000 dorosłych Polaków.

BLIKUJ na raty w IKEA! Nowy sposób płatności dostępny w całej Polsce

Deweloperzy ukrywają ceny mieszkań. Z troski o klientów czy swoje portfele?

Więcej przestrzeni, mniej hałasu – dlaczego Polacy coraz częściej wybierają przedmieścia?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Piotr Zelt: Pęknięcie w Polsce jest bardzo głębokie. Myślę, że strona zwycięska w tych wyborach zadba o to, żeby te podziały były coraz głębsze
Aktor nie ukrywa swojego rozgoryczenia wynikiem wyborów prezydenckich. Jego zdaniem podziały w naszym kraju są tak głębokie, że Karol Nawrocki nigdy nie będzie prezydentem wszystkich Polaków. Piotr Zelt uważa, że minimalne zwycięstwo kandydata popieranego przez PiS może mieć dalsze niekorzystne konsekwencje. Zastanawia się więc, jaka przyszłość nas czeka, a jego rokowania raczej nie są nasycone optymizmem.
Farmacja
Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie. Dzięki temu odciążone są europejskie systemy zdrowotne

Każdego roku Europejczycy leczą samodzielnie ok. 1,2 mld drobnych dolegliwości, w tym przeziębienie czy niestrawność. Zdaniem ekspertów wzmocnienie tych kompetencji społeczeństwa może być remedium na braki kadrowe w opiece zdrowotnej i jej deficyt budżetowy. Sięganie po leki bez recepty (OTC), suplementy diety i wyroby lecznicze pozwala uniknąć ok. 120 mln konsultacji lekarskich w skali roku, co odpowiada pracy nawet 36 tys. lekarzy pierwszego kontaktu. Samoleczenie generuje w UE oszczędności na poziomie 40 mld euro rocznie – wynika z danych przedstawionych podczas 61. konferencji AESGP, która odbyła się w Warszawie.
Konsument
Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.