Wi-Tamy Światowy Dzień Makaronu
Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
ewa.quiam|odkuchni.co| |ewa.quiam|odkuchni.co
+48 796 994 736
https://www.odkuchni.co/
Udon, ryżowy czy sojowy? Z owocami morza, wołowiną a może tofu? Rzecz oczywiście o makaronie, którego światowy dzień obchodzimy w najbliższy poniedziałek, 25 października. Przekonaj się, jakimi smakowymi kompozycjami na bazie tego uniwersalnego produktu występującego w niemal każdej kuchni świata zajadają się nasi sąsiedzi z Dalekiego Wschodu.
Nie samym ryżem żyją… Azjaci
Nie bez przyczyny kuchnia azjatycka wielu z nas kojarzy się z ryżem. Jak podają eksperci, niemal 90% światowej produkcji ryżu pochodzi właśnie z tego kontynentu. Zgłębiając jednak zagadnienie kuchni poszczególnych krajów leżących w tym obszarze, okazuje się, że niezwykle popularnym składnikiem, na bazie którego przyrządza się szereg wyśmienitych potraw, jest makaron. Króluje on na talerzach tajskich oraz wietnamskich, których smaki coraz bardziej przypadają do gustu również naszym rodakom.
W naszym domu oraz tradycyjnie w wietnamskich domostwach na obiad lub kolację spożywa się z reguły dania z ryżem. Makaron natomiast bardzo często je się rano w formie różnych rozgrzewających zup, takich jak np. Phở bò, Bún riêu czy Bún thang. W dni świąteczne gotuje się zwykle zupę z makaronem sojowym na bazie wywaru drobiowego, drobiowych podrobów z dodatkiem grzybów shitake i uszaka bzowego - miến lòng gà – opisuje Linh Ziółkowska, Managerka restauracji Wi-Taj.
Makaron o smaku Tajlandii
Jednym z najpopularniejszych dań tworzonych na bazie makaronu serwowanym w Tajlandii od wielu dekad jest Pad Thai. Tej potrawy z pewnością nie trzeba przedstawiać mieszkańcom Warszawy, ponieważ, jak podkreśla Managerka restauracji Wi-Taj, jest to dla wielu gości stały punkt, po który ochoczo oraz regularnie wracają, przyprowadzając ze sobą kolejnych fanów tej potrawy. Klasyk kuchni tajskiej, o którym mowa, jest przygotowywany na bazie makaronu ryżowego smażonego z jajkiem, z dodatkiem kiełków i kolendry. Jest on ponadto serwowany z sosem tamaryndowym i orzechami.
Pad Thai jest u nas serwowany z płaskim ryżowym makaronem Pho. Najczęściej wybierany jest Pad Thai z kurczakiem i krewetkami, a nieco mniej znany jest Pad Thai z wołowiną. Osoby na diecie wegetariańskiej wybierają za to Pad Thai z tofu – komentuje Linh Ziółkowska.
Sztuka Pad Thaia tkwi w zaskakującej krzyżówce smaków słodkich, kwaśnych oraz pikantnych, których doskonałe połączenie, z zachowaniem odpowiednich proporcji, zaspokaja nawet najbardziej wymagające podniebienia. Jest to danie, na które z pewnością należy sobie pozwolić, szczególnie z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Makaronu.
Kraj nie tylko zupą Phở płynący
W kuchni wietnamskiej, uznawanej za jedną z najsmaczniejszych na świecie, w której łączy się aż pięć smaków: pikantny, kwaśny, gorzki, słony i słodki, występuje wiele dań serwowanych z głównym bohaterem poniedziałkowego święta. Poza zupą Phở, będącą niejako symbolem tego kraju, jedną z mniej typowych potraw rodem z Wietnamu, która w ostatnich latach podbiła serca mieszkańców naszego kontynentu, jest makaron Phở Xào. Jego oryginalną recepturę wykorzystują m.in. kucharze w warszawskiej restauracji Wi-Taj. Zamawiając Phở Xào, otrzymamy duży talerz smażonego makaronu ryżowego z grzybami shitake, cebulą, marchewką, pomidorem i sosem sojowym oraz z wybranym dodatkiem spośród: krewetek, wołowiny, kurczaka czy tofu. Istnieje również możliwość zamówienia dania w wersji wegańskiej.
Zależy nam na tym, by oferować Polakom prawdziwie wietnamskie dania. W ten sposób mogą poczuć się tak, jakby jedli obiad w centrum samego Hanoi. Widząc, jak Polacy coraz chętniej otwierają się na nowe smaki, myślę, że kuchnia azjatycka będzie się tu coraz prężniej rozwijać i popularyzować – dodaje Linh Ziółkowska.
Poniedziałkowe święto to najlepszy moment na skosztowanie już znanych i uwielbianych dań makaronowych lub przekonanie się do smaków, których wciąż nie mieliśmy okazji spróbować. Aromatyczne mieszanki przypraw pomogą zaś przenieść się naszym zmysłom nawet w najdalsze zakątki świata.
Kontakt dla mediów: odkuchni.co
Nr tel. 796 994 736

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki
Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.
Transport
Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.
Dziecko
Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.