Komunikaty PR

Włoskie tradycje świąteczne. Odkryj bożonarodzeniowe smaki regionu Trentino

2020-12-15  |  09:30

Tegoroczne święta w większości krajów będą przebiegać w reżimie sanitarnym, co oznacza również ograniczenia w podróżowaniu. Jednak, spragnieni odkrywania świata, nawet pozostając w tym czasie w domu, nadal możemy przeżyć je magicznie np. poznając tradycje włoskiego Bożego Narodzenia. Ze względu na swoją różnorodność każdy region zachował tam własne, odrębne zwyczaje oraz wyjątkową kuchnię. Wielkie bogactwo smaków odnajdziemy w alpejskim regionie Trentino.

Nawet jeśli w tym roku sami nie wybieramy się z wizytą do Trentino, to możemy zaprosić je do naszego domu. I to już w okresie adwentu, obchodzonym w tym regionie w szczególny sposób. Jedną z miejscowych tradycji, którą możemy przenieść na własny grunt, jest wspólne przygotowywanie wieńców adwentowych. Ręcznie robione Coronas dell’Avvento wykonuje się z pachnących, zielonych gałązek przewiązanych czerwoną, jedwabną wstążką. Udekorowane czterema świecami, nie są jednak tylko świąteczną ozdobą domu. Przez kolejne cztery niedziele poprzedzającej Boże Narodzenie, włoskie rodziny gromadzą się wokół nich, zapalając po jednej świecy, by wspólnie oczekiwać nadejścia świąt.

Smak tradycyjnych włoskich świąt

Rodzinne przygotowania do świąt odbywają się również w kuchni. Wspólna praca i dekoracja wypieków tworzą niezwykłą atmosferę, która sprawia, że Boże Narodzenie staje się magicznym przeżyciem. Temu zwyczajowi, obecnemu w niejednym polski domu, możemy nadać włoskiego smaku, wykorzystując regionalny przepis na bożonarodzeniowy tort – Zelten. Tradycyjna receptura jest znana w Trentino już od co najmniej stu lat i nie zmieniła się aż do dziś.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne:                

75 g  miękkiego masła

75 g cukru

2 jajka

200 ml mleka

250 g mąki

jedno opakowanie proszku do pieczenia

szczypta wanilii

szczypta cynamonu

75 g orzechów włoskich

50 g orzeszków piniowych

50 g kandyzowanej skórki cytrynowej

50 g posiekanych na duże kawałki migdałów

125 g fig

75 g rodzynek

rum - do smaku

Najpierw, wspólnie z rodziną pokrój wszystkie suszone owoce i orzechy, a potem marynuj przez noc w cukrze i mleku z dodatkiem rumu. Następnie przygotuj ciasto. Połącz jajka, masło (zmiękczone lub roztopione), i mąkę, ze szczyptą soli, aromatycznymi przyprawami i proszkiem do pieczenia. Składniki wyrabiaj do uzyskania miękkiej masy. Gdy cisto już będzie gotowe wyłóż je na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu posmaruj pianą z ubitych białek i razem z bliskimi dekoruj bakaliami według uznania. Zelten piecz w 175°C przez 25-30 minut, a potem wspólnie cieszcie się oryginalnym, świątecznym smakiem Trentino.

 

Jeśli jednak wolisz prostsze receptury swój świąteczny stół możesz urozmaicić migdałowo-orzechową kruszonką – Torta da frigoloti. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników:

1 kg mąki

500 g cukru

500 g masła

2 jajka

100 g migdałów lub orzechów laskowych

1 opakowanie proszku do pieczenia

szczypta soli

½ kieliszka grappy

Wymieszaj je wszystkie, tak aby uzyskały charakterystyczną formę okruchów, a następnie wyłóż – nie dociskając ciasta – na natłuszczonej blasze i delikatnie potrząśnij przed pieczeniem. W piekarniku rozgrzanym do 170°C będzie gotowe już po 35 min, ale nie podawaj go od razu – pozostaw ciasto na kilka dni, w ten sposób nabierze więcej smaku.

Wirtualny kalendarz adwentowy

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz, odwiedzając stronę https://www.tastetrentino.it/en/advent-calendar/, gdzie każdego dnia aż do świąt można odkrywać kolejne regionalne przepisy, ukryte pod świątecznymi widokami z Trentino. Bezpłatny internetowy kalendarz adwentowy przygotowany został we współpracy ze znawcami włoskiej kuchni regionalnej: La Strada dei Formaggi delle Dolomiti (Droga serów Trentino), La strada della Mela e dei Sapori delle Valli di Non e di Sole (Droga Jabłek i Smaków Doliny Non i Sole) oraz La strada del Vino e dei Sapori del Trentino (Szlak Wina i Smaków Trydentu).  Zawiera propozycje na bożonarodzeniowe przysmaki, które w prosty sposób przyliżą nam magię trydenckich świąt. Wyrusz w wirtualną podróż kulinarną i zaproś Trentino do swojego stołu, przygotowując słodkie pierniki, smaczne przekąski czy aromatyczne napoje i rozkoszuj się atmosferą włoskich świąt, wypełniając dom zapachami włoskich smakołyków.

Tradycja kalendarzy adwentowych w Trentino jest żywo obecna także w przestrzeni miejskiej. Region słynie z pięknych obrazów, przedstawiających np. sceny biblijne. Umieszczane w oknach reprezentacyjnych budynków są odsłaniane po jednym każdego dnia, aż do świąt, by w lokalnej społeczności wspólnie oczekiwać na cud Bożego Narodzenia.

Fotografia: R.Magrone

Więcej informacji o włoskim regionie Trentino i jego tradycjach można znaleźć na stronie https://www.visittrentino.info/pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.