Włoskie tradycje świąteczne. Odkryj bożonarodzeniowe smaki regionu Trentino
Tegoroczne święta w większości krajów będą przebiegać w reżimie sanitarnym, co oznacza również ograniczenia w podróżowaniu. Jednak, spragnieni odkrywania świata, nawet pozostając w tym czasie w domu, nadal możemy przeżyć je magicznie np. poznając tradycje włoskiego Bożego Narodzenia. Ze względu na swoją różnorodność każdy region zachował tam własne, odrębne zwyczaje oraz wyjątkową kuchnię. Wielkie bogactwo smaków odnajdziemy w alpejskim regionie Trentino.
Nawet jeśli w tym roku sami nie wybieramy się z wizytą do Trentino, to możemy zaprosić je do naszego domu. I to już w okresie adwentu, obchodzonym w tym regionie w szczególny sposób. Jedną z miejscowych tradycji, którą możemy przenieść na własny grunt, jest wspólne przygotowywanie wieńców adwentowych. Ręcznie robione Coronas dell’Avvento wykonuje się z pachnących, zielonych gałązek przewiązanych czerwoną, jedwabną wstążką. Udekorowane czterema świecami, nie są jednak tylko świąteczną ozdobą domu. Przez kolejne cztery niedziele poprzedzającej Boże Narodzenie, włoskie rodziny gromadzą się wokół nich, zapalając po jednej świecy, by wspólnie oczekiwać nadejścia świąt.
Smak tradycyjnych włoskich świąt
Rodzinne przygotowania do świąt odbywają się również w kuchni. Wspólna praca i dekoracja wypieków tworzą niezwykłą atmosferę, która sprawia, że Boże Narodzenie staje się magicznym przeżyciem. Temu zwyczajowi, obecnemu w niejednym polski domu, możemy nadać włoskiego smaku, wykorzystując regionalny przepis na bożonarodzeniowy tort – Zelten. Tradycyjna receptura jest znana w Trentino już od co najmniej stu lat i nie zmieniła się aż do dziś.
Do przygotowania ciasta będą potrzebne:
75 g miękkiego masła
75 g cukru
2 jajka
200 ml mleka
250 g mąki
jedno opakowanie proszku do pieczenia
szczypta wanilii
szczypta cynamonu
75 g orzechów włoskich
50 g orzeszków piniowych
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
50 g posiekanych na duże kawałki migdałów
125 g fig
75 g rodzynek
rum - do smaku
Najpierw, wspólnie z rodziną pokrój wszystkie suszone owoce i orzechy, a potem marynuj przez noc w cukrze i mleku z dodatkiem rumu. Następnie przygotuj ciasto. Połącz jajka, masło (zmiękczone lub roztopione), i mąkę, ze szczyptą soli, aromatycznymi przyprawami i proszkiem do pieczenia. Składniki wyrabiaj do uzyskania miękkiej masy. Gdy cisto już będzie gotowe wyłóż je na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu posmaruj pianą z ubitych białek i razem z bliskimi dekoruj bakaliami według uznania. Zelten piecz w 175°C przez 25-30 minut, a potem wspólnie cieszcie się oryginalnym, świątecznym smakiem Trentino.
Jeśli jednak wolisz prostsze receptury swój świąteczny stół możesz urozmaicić migdałowo-orzechową kruszonką – Torta da frigoloti. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników:
1 kg mąki
500 g cukru
500 g masła
2 jajka
100 g migdałów lub orzechów laskowych
1 opakowanie proszku do pieczenia
szczypta soli
½ kieliszka grappy
Wymieszaj je wszystkie, tak aby uzyskały charakterystyczną formę okruchów, a następnie wyłóż – nie dociskając ciasta – na natłuszczonej blasze i delikatnie potrząśnij przed pieczeniem. W piekarniku rozgrzanym do 170°C będzie gotowe już po 35 min, ale nie podawaj go od razu – pozostaw ciasto na kilka dni, w ten sposób nabierze więcej smaku.
Wirtualny kalendarz adwentowy
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz, odwiedzając stronę https://www.tastetrentino.it/en/advent-calendar/, gdzie każdego dnia aż do świąt można odkrywać kolejne regionalne przepisy, ukryte pod świątecznymi widokami z Trentino. Bezpłatny internetowy kalendarz adwentowy przygotowany został we współpracy ze znawcami włoskiej kuchni regionalnej: La Strada dei Formaggi delle Dolomiti (Droga serów Trentino), La strada della Mela e dei Sapori delle Valli di Non e di Sole (Droga Jabłek i Smaków Doliny Non i Sole) oraz La strada del Vino e dei Sapori del Trentino (Szlak Wina i Smaków Trydentu). Zawiera propozycje na bożonarodzeniowe przysmaki, które w prosty sposób przyliżą nam magię trydenckich świąt. Wyrusz w wirtualną podróż kulinarną i zaproś Trentino do swojego stołu, przygotowując słodkie pierniki, smaczne przekąski czy aromatyczne napoje i rozkoszuj się atmosferą włoskich świąt, wypełniając dom zapachami włoskich smakołyków.
Tradycja kalendarzy adwentowych w Trentino jest żywo obecna także w przestrzeni miejskiej. Region słynie z pięknych obrazów, przedstawiających np. sceny biblijne. Umieszczane w oknach reprezentacyjnych budynków są odsłaniane po jednym każdego dnia, aż do świąt, by w lokalnej społeczności wspólnie oczekiwać na cud Bożego Narodzenia.
Fotografia: R.Magrone
Więcej informacji o włoskim regionie Trentino i jego tradycjach można znaleźć na stronie https://www.visittrentino.info/pl

Smart travel w 5 krokach. Jak wypocząć i nie przepłacić?

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Linie lotnicze Corendon Airlines świętowały 20. lecie działalności podczas spektakularnej Gali w Antalya Cosmos Theatre
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.