Wszystkie kulinarne drogi prowadzą do… pinsy!
Agencja Face IT
Bagatela 10
00-585 Warszawa
i.ryfka|agencjafaceit.pl| |i.ryfka|agencjafaceit.pl
790393471
https://agencjafaceit.pl/
Owalny, chrupki placek podbija nasze podniebienia. Pinsa romana, kuzynka pizzy coraz częściej trafia do kart menu restauracji w naszym kraju oraz na nasze stoły, gdy zdecydujemy przygotować ją samodzielnie w domowym zaciszu. Czemu zawdzięcza swoją rosnąca popularność? Jest mniej kaloryczna oraz bardziej lekkostrawna. Jak mówi Jacek Czauderna, właściciel marki The Legendary Jack's Bar & Restaurant, Polacy nie boją się eksperymentować ze smakami i chętnie próbują nowych dań, których nie powinni obawiać się restauratorzy.
Tradycja wprost z czasów imperium rzymskiego
Pinsa romana to pyszne danie, które pochodzi ze stolicy Włoch. Jest typową przekąską jedzoną na ulicach Rzymu. W smaku podobna jest do pizzy, ale samo ciasto znacznie się różni. Chrupkie na zewnątrz, a miękkie w środku ciasto jest mniej kaloryczne oraz lżejsze dla naszego żółądka. Za wyjątkowością pinsy romana stoi receptura oparta na mieszance trzech rodzajów mąki: ryżowej (dzięki, której jest miękka w środku) i sojowej (dzięki której ciasto jest chrupkie) oraz pszennej (użytej w małej ilości, by dać ciastu możliwość wyrośnięcia). To, co odróżnia ją od pizzy to również fakt, że nie jest smarowana sosem pomidorowym. Do przygotowania pinsy wykorzystuje się niewielką ilość drożdży oraz oliwy. Czas wyrastania ciasta to aż 48 godzin.
Stare, dobre przepisy wracają do łask
- Pinsa romana to stosunkowo nowy produkt na polskim rynku. Dla naszych gości, którzy uwielbiają być zaskakiwani nowymi smakami zdecydowaliśmy się wprowadzić prababcię pizzy, która również pochodzi z Włoch, a dokładnie ze starożytnego Rzymu. Przygotowujemy ją według tradycyjnej receptury, używając najlepszej jakości, świeżych składników. Nasi szefowie kuchni wyrabiają spody ręcznie. Dzięki temu nasi goście doceniają pinsę, często to właśnie na nią wracają i polecają znajomym – opowiada Jacek Czauderna.
Pinsę, podobnie jak pizzę możemy podawać w dowolnej kombinacji składników. Zazwyczaj są to mozzarella, pomidory, pieczarki, szynka. The Legendary Jack's Bar & Restaurant proponuje ją w czterech znakomitych smakach, które spełnią różne gusta. Do wyboru mamy: wyśmienitą A’la Romana z salami i papryczką pepperoni, pożywną Jack z boczkiem, Vege oraz Frommagie dla wielbicieli serów.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne
Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Prawo
Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.