Wyrazisty smak w Twojej kuchni
Hummus – prosta pasta na bazie ciecierzycy i tahini, nie bez powodu podbił serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Doskonale sprawdza się serwowany na wiele sposobów. Dodatkowo, stanowi dobre źródło białka i innych wartościowych składników. Jest bardzo lubiany przez wegan, wegetarian, fleksitarian, ale też wszystkich, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo.
Nowy Hummus z papryką na ostro z linii Lovege jest produktem w 100% pochodzenia roślinnego. Wyróżnia go prosty, dobry skład – bez sztucznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy smaku. Ma wysoką zawartość kwasu foliowego; dostarcza również manganu i błonnika. Jest produktem bezglutenowym. Jego receptura jest inspirowana Filozofią Pięciu Przemian. Dzięki specjalnej kompozycji naturalnych przypraw, z nutą papryki chilli, spełni oczekiwania wszystkich, którzy preferują bardziej wyraziste smaki.
Lovege Hummus z papryką na ostro ma wiele możliwości kulinarnego zastosowania. Najprościej posmarować nim pieczywo lub podać jako przystawkę, z pokrojonymi w słupki warzywami – marchewką, selerem naciowym, kalarepką, ogórkiem, cykorią i innymi ulubionymi. Można go użyć do sałatek, tortilli, ale też na przykład do pieczonej ryby. Będzie nieodzownym dodatkiem do popularnych falafeli. Jednak hummus doda też wyjątkowych walorów smakowych tradycyjnym daniom – takim jak pierogi. Hummus z papryką na ostro, w połączeniu z serkiem ricotta, stworzą oryginalny, znakomity farsz.
Pierogi z farszem z Hummusu z papryką na ostro Lovege
Ok. 50-60 pierogów
Składniki:
500 g mąki pszennej np. typ 500
pół łyżeczki soli
4 łyżki oleju
szklanka gorącej wody (250 ml)
Lovege Hummus z papryką na ostro - kilka opakowań
1 opakowanie serka ricotta
Przygotowanie:
Na przygotowaną stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Następnie wlewamy szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiamy ciasto. Aby ciasto nam się nie kurczyło podczas wałkowania możemy zawinąć je w folię i odłożyć na 30 minut (co jednak nie jest konieczne).
Ciasto dzielimy na 3 części. Dwie z nich odkładamy na bok, a jedną rozwałkowujemy cienko na stolnicy. Następnie wycinamy kółka (możemy to zrobić szklanką lub przy pomocy specjalnej wykrawaczki do pierogów). Na środku układamy łyżeczkę hummusu oraz 1/3 łyżeczki serka ricotta. Pierogi układamy z boku na stolnicy/blacie. Następnie każdą partię umieszczamy w garnku z osoloną, gotująca się wodą. Pierogi powinny gotować się ok. 3 minuty. Pierogi podajemy z masełkiem lub masłem i podsmażoną cebulką.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.