Komunikaty PR

Wytrawne mini serniczki

2023-04-04  |  11:40
Biuro prasowe

Wytrawne babeczki to pyszna kompozycja sera z dodatkami: szynką, suszonymi pomidorami, oliwkami, kukurydzą i aromatyczną bazylią. Zaskakującym i smakowitym zwieńczeniem serniczków jest natomiast przyjemnie chrupiąca kruszonka z krakersów. Do przyrządzenia tego dania warto wykorzystać wysokiej jakości Szynkę sokołowską kruchą – soczystą i aromatyczną, o znakomitym bukiecie smakowym.

 

Czas przygotowywania: 30 minut (+50 minut pieczenia)

Liczba porcji: 9 sztuk

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie szynki Sokołowskiej Kruchej

200 g solonych krakersów

100 g roztopionego masła

1 i 1/4 szklanki sera twarogowego

4 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 garść tartego sera żółtego

1 szczypta soli, świeżo mielony pieprz

1 garść listków bazylii

20 zielonych oliwek

9 suszonych pomidorów w oleju

2/3 szklanki kukurydzy konserwowej

Listki bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Krakersy mielimy na piasek, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy.

Ser miksujemy z jajkami i mąką, krótko do połączenia składników. Doprawiamy  solą i pieprzem. Bazylię drobno siekamy.

Szynkę i pomidory kroimy w paseczki, a oliwki na plasterki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski zalewamy masą serową, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy.

Formę do babeczek (najlepiej silikonową) natłuszczamy, następnie wylewamy do niej masę pozostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni, którą wypełniamy przygotowaną kruszonką z krakersów.

Serniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 50 minut. Wyjmujemy z formy i podajemy na gorąco lub po przestygnięciu udekorowane listkami bazylii.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI? Biuro prasowe
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Sport

Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach

Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.

Gwiazdy

Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie

Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.

Konsument

Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana

Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.