Festiwal Czekolady i Słodkości w Atrium Biała
Smakosze czekolady przybywajcie! Łasuchów cukierniczych wyrobów i nie tylko zapraszamy w dniach 22-24 września do Atrium Biała na najsłodszy weekend tego roku! Przez trzy dni w białostockiej galerii odbywać się będzie Festiwal Czekolady i Słodkości. Przed odwiedzającymi zaprezentują się czekoladowi producenci z całego kraju, a także najlepsi rzemieślnicy z różnorodną ofertą, którzy wystawią się w Strefie Kawy, Lodów Kraftowych i Rękodzieła. Festiwalowy program pęka w szwach od atrakcji! Najmłodsi będą mogli wziąć udział w słodkich warsztatach, za to klubowicze #maszokazje skosztować pyszności z Wielkiej Fontanny Czekolady.
Festiwal Czekolady i Słodkości to projekt, który powstał z miłości do czekolady, aby w unikalny sposób promować polskie manufaktury oraz krzewić kulturę jedzenia czekolady. Wydarzenie organizowane jest w różnych miastach przez większość roku, dzięki czemu lokalna społeczność może nie tylko rozkoszować się czekoladą, ale też degustować słodycze z różnych regionów Polski i zakątków świata. Tym razem Festiwal Czekolady i Słodkości zawita do Białegostoku, a miejscem jego organizacji będzie Atrium Biała. Przez trzy dni klienci galerii jak i mieszkańcy będą mogli bezpłatnie wziąć udział w czekoladowym wydarzeniu.
Czekoladowo-kawowy weekend i nie tylko…
Od piątku do niedzieli (22-24 września) swoje oferty zaprezentują wytwórcy ręcznie wyrabianej czekolady oraz słodyczy z całej Polski, wśród nich: Owocówka - Świeże owoce w czekoladzie, Gang Czekoladożerców, Manufaktura u Dziwisza, Owoce w Czekoladzie, Świat Czekolady Roberta Dybalskiego, Narzędzia z Czekolady, Słodki Grek – Prosto z Grecji, Karmello, Angelina Chocolate, Manufaktura Lizaków czy Słodycze Tureckie. Będzie można również skosztować wielu innych smakołyków i podziwiać kunszt rzemieślniczy w Strefie Lodów Kraftowych, Strefie Polskich Palarni Kawy oraz Strefie Rękodzieła.
Stoiska wystawców dostępne będą przez 3 dni, w piątek i w sobotę w godzinach od 11.00 do 19.00, natomiast w niedzielę – 11.00-18.00. Poza częścią wystawowo-degustacyjną nie zabraknie też słodkich akcentów dla najmłodszych!
Warsztaty dla miłośników słodyczy
W piątkowe popołudnie (22 września) organizatorzy zapraszają dzieci w godzinach 16.00-19.00 na malowanie czekoladowego muralu. Również w drugim i trzecim dniu festiwalu odbywać się będą kreatywne warsztaty i zabawy. W sobotę i niedzielę (23 i 24 września) od 11.00 do 18.00, najmłodsi mogą wziąć udział w tworzeniu słodkiego muralu z czekolady. Natomiast fani chrupiących wafli będą mogli poddać się zajęciu malowania czekoladowych buziek na andrutach (12.00-13.30). Na warsztat pójdzie też masa cukrowa, z której uczestnicy będą tworzyć figurki zwierząt (13.00-14.30). A dla miłośników czekolady cukiernicy z Gangu Czekoladożerców zaplanowali warsztaty z robienia własnych słodkich tabliczek* (13.00 – 16.00). Przed nimi także dekorowanie pierników lukrem królewskim (14.30-16.00) oraz robienie czekoladowych lizaków w ulubionych kształtach i kolorach (16.00-17.30).
Ponadto w sobotę, w godzinach 13.00-17.00 na klubowiczów #maszokazje czekać będzie Wielka Fontanna Czekolady. Warunkiem dołączenia do zabawy i odebrania porcji słodkiej czekolady, jest okazanie oraz aktywowanie kuponu #maszokazje.
Miejscem organizacji Festiwalu Czekolady i Słodkości będzie teren zewnętrzny Atrium Biała od strony restauracji i molo. Na warsztaty oznaczone (*) obowiązują wcześniejsze zapisy, natomiast do udziału w pozostałych zajęciach wystarczy zgłosić się bezpośrednio na miejscu. Więcej informacji dla chętnych na stronie galerii.
– Wszystkich małych i dużych wielbicieli słodyczy zapraszamy na Festiwal Czekolady i Słodkości. Przed nami trzy dni wypełnione łakociami i niespodziankami. Czekać na Was będą producenci czekolady, twórcy słodyczy i lodów rzemieślniczych, a także wielu innych wystawców z unikalnymi ofertami. Organizatorzy zaplanowali w tym czasie również mnóstwo atrakcyjnych warsztatów. Będzie możliwość spróbowania przeróżnych słodyczy, ale też okazja, aby zakupić wyjątkowe specjały dla bliskiej osoby bądź do domu. Z pewnością każdy znajdzie dla siebie coś pysznego i pasującego do swojego gustu - zaprasza Justyna Doroszkiewicz, dyrektor Atrium Biała.
Więcej informacji na stronie https://atrium-biala.pl oraz na profilu Fb:https://www.facebook.com/AtriumBiala.

Jesienna dawka zdrowia w ETC!

Przegląd najnowszych trendów w Westfield Arkadia i Westfield Mokotów

Daj się zaskoczyć nową odsłoną kawiarni Tchibo
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Dietetycy zalecają włączenie margaryny do codziennego menu jako element profilaktyki zdrowotnej. Zastąpienie nią masła może znacząco obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem odżywczym, bo dostarczają potrzebnej energii i pomagają wchłaniać witaminy A, D i E. W diecie ważna jest jednak nie tyle sama ilość, co jakość spożywanego tłuszczu. Zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych wielo- i jednonienasyconymi znacząco zmniejsza więc ryzyko zaburzeń lipidowych czy rozwoju miażdżycy, prowadzących do problemów z sercem. Dlatego dietetycy zachęcają, by stosować margaryny, które pozwalają ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych nawet o połowę.
Gwiazdy
Aneta Glam-Kurp: Za Caroline Derpienski ktoś stoi i nią steruje, żeby zrobić z niej maszynkę do pieniędzy. Uznali, że można sobie kpić z Polaków i wpychać im bzdury o Miami

Znana z programu „Żony Miami” Aneta Glam-Kurp od jakiegoś czasu jest w medialnym konflikcie z Caroline Derpienski. Mieszkanki Florydy nie szczędzą sobie słów krytyki. Zdaniem Glam-Kurp popularna ostatnio influencerka świadomie kłamie, a swoimi wypowiedziami prowokuje, bo ma w tym jakiś określony cel. Co więcej według niej Derpienski tylko pozornie gra pierwsze skrzypce. Z tyłu dyryguje nią ktoś dużo mądrzejszy.
Farmacja
Ryzyko śmierci z powodów anestezjologicznych jest dziś praktycznie zerowe. W szpitalach rośnie jednak liczba zakażeń i powikłań pooperacyjnych

Dzięki wyśrubowanym standardom wypracowywanym w ostatnich dekadach anestezjologia jest dziś jedną z najbezpieczniejszych dziedzin medycyny. Mimo to problem powikłań okołooperacyjnych narasta z powodu rosnącej liczby zakażeń szpitalnych. To zaś drastycznie pogarsza rokowania pacjentów po zabiegach operacyjnych. – Trzy obszary, w których bezpieczeństwo pacjenta i optymalizacja leczenia może być poprawiona, to właśnie zakażenia, prawidłowa farmakoterapia i prawidłowa diagnostyka obrazowa – wskazuje anestezjolog, prof. Janusz Andres. Jak podkreśla, potrzebna jest dyskusja ekspertów różnych specjalizacji, która przyczyniłaby się do rozwiązania obecnych problemów i ogólnej poprawy bezpieczeństwa hospitalizowanych pacjentów.