Komunikaty PR

Festiwal Czekolady i Słodkości w Atrium Biała

2023-09-18  |  13:44
Biuro prasowe

Smakosze czekolady przybywajcie! Łasuchów cukierniczych wyrobów i nie tylko zapraszamy w dniach 22-24 września do Atrium Biała na najsłodszy weekend tego roku! Przez trzy dni w białostockiej galerii odbywać się będzie Festiwal Czekolady i Słodkości. Przed odwiedzającymi zaprezentują się czekoladowi producenci z całego kraju, a także najlepsi rzemieślnicy z różnorodną ofertą, którzy wystawią się w Strefie Kawy, Lodów Kraftowych i Rękodzieła. Festiwalowy program pęka w szwach od atrakcji! Najmłodsi będą mogli wziąć udział w słodkich warsztatach, za to klubowicze #maszokazje skosztować pyszności z Wielkiej Fontanny Czekolady.

 

Festiwal Czekolady i Słodkości to projekt, który powstał z miłości do czekolady, aby w unikalny sposób promować polskie manufaktury oraz krzewić kulturę jedzenia czekolady. Wydarzenie organizowane jest w różnych miastach przez większość roku, dzięki czemu lokalna społeczność może nie tylko rozkoszować się czekoladą, ale też degustować słodycze z różnych regionów Polski i zakątków świata. Tym razem Festiwal Czekolady i Słodkości zawita do Białegostoku, a miejscem jego organizacji będzie Atrium Biała. Przez trzy dni klienci galerii jak i mieszkańcy będą mogli bezpłatnie wziąć udział w czekoladowym wydarzeniu.

 

Czekoladowo-kawowy weekend i nie tylko…

Od piątku do niedzieli (22-24 września) swoje oferty zaprezentują wytwórcy ręcznie wyrabianej czekolady oraz słodyczy z całej Polski, wśród nich: Owocówka - Świeże owoce w czekoladzie, Gang Czekoladożerców, Manufaktura u Dziwisza, Owoce w Czekoladzie, Świat Czekolady Roberta Dybalskiego, Narzędzia z Czekolady, Słodki Grek – Prosto z Grecji, Karmello, Angelina Chocolate, Manufaktura Lizaków czy Słodycze Tureckie. Będzie można również skosztować wielu innych smakołyków i podziwiać kunszt rzemieślniczy w Strefie Lodów Kraftowych, Strefie Polskich Palarni Kawy oraz Strefie Rękodzieła.

 

Stoiska wystawców dostępne będą przez 3 dni, w piątek i w sobotę w godzinach od 11.00 do 19.00, natomiast w niedzielę – 11.00-18.00. Poza częścią wystawowo-degustacyjną nie zabraknie też słodkich akcentów dla najmłodszych!

 

Warsztaty dla miłośników słodyczy

W piątkowe popołudnie (22 września) organizatorzy zapraszają dzieci w godzinach 16.00-19.00 na malowanie czekoladowego muralu. Również w drugim i trzecim dniu festiwalu odbywać się będą kreatywne warsztaty i zabawy. W sobotę i niedzielę (23 i 24 września) od 11.00 do 18.00, najmłodsi mogą wziąć udział w tworzeniu słodkiego muralu z czekolady. Natomiast fani chrupiących wafli będą mogli poddać się zajęciu malowania czekoladowych buziek na andrutach (12.00-13.30). Na warsztat pójdzie też masa cukrowa, z której uczestnicy będą tworzyć figurki zwierząt (13.00-14.30). A dla miłośników czekolady cukiernicy z Gangu Czekoladożerców zaplanowali warsztaty z robienia własnych słodkich tabliczek* (13.00 – 16.00). Przed nimi także dekorowanie pierników lukrem królewskim (14.30-16.00) oraz robienie czekoladowych lizaków w ulubionych kształtach i kolorach (16.00-17.30).

 

Ponadto w sobotę, w godzinach 13.00-17.00 na klubowiczów #maszokazje czekać będzie Wielka Fontanna Czekolady. Warunkiem dołączenia do zabawy i odebrania porcji słodkiej czekolady, jest okazanie oraz aktywowanie kuponu #maszokazje.

 

Miejscem organizacji Festiwalu Czekolady i Słodkości będzie teren zewnętrzny Atrium Biała od strony restauracji i molo. Na warsztaty oznaczone (*) obowiązują wcześniejsze zapisy, natomiast do udziału w pozostałych zajęciach wystarczy zgłosić się bezpośrednio na miejscu. Więcej informacji dla chętnych na stronie galerii.

 

– Wszystkich małych i dużych wielbicieli słodyczy zapraszamy na Festiwal Czekolady i Słodkości. Przed nami trzy dni wypełnione łakociami i niespodziankami. Czekać na Was będą producenci czekolady, twórcy słodyczy i lodów rzemieślniczych, a także wielu innych wystawców z unikalnymi ofertami. Organizatorzy zaplanowali w tym czasie również mnóstwo atrakcyjnych warsztatów. Będzie możliwość spróbowania przeróżnych słodyczy, ale też okazja, aby zakupić wyjątkowe specjały dla bliskiej osoby bądź do domu. Z pewnością każdy znajdzie dla siebie coś pysznego i pasującego do swojego gustu - zaprasza Justyna Doroszkiewicz, dyrektor Atrium Biała.

 

Więcej informacji na stronie https://atrium-biala.pl oraz na profilu Fb:https://www.facebook.com/AtriumBiala.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zakupy Wyjątkowe obrączki ślubne - na co zwrócić uwagę przy ich wyborze Biuro prasowe
2024-12-20 | 13:00

Wyjątkowe obrączki ślubne - na co zwrócić uwagę przy ich wyborze

Organizacja uroczystości ślubnej to duże przedsięwzięcie, w której główną rolę odgrywa Para Młoda i rodzice. Ten szczególny czas wymaga dokonywania wielu
Zakupy Świąteczne zakupy Polaków – gdzie kupujemy i jak płacimy?
2024-12-20 | 11:00

Świąteczne zakupy Polaków – gdzie kupujemy i jak płacimy?

Świąteczna gorączka wystartowała na dobre. W polskich domach już słychać kultowe „zostaw, to na święta”, w powietrzu roznosi się zapach choinki, a w sklepach trwa polowanie
Zakupy Prezenty last minute za mniej niż 15 złotych w Lidl Polska!
2024-12-20 | 10:15

Prezenty last minute za mniej niż 15 złotych w Lidl Polska!

W Lidl Polska od czwartku, 19 grudnia, do niedzieli, 22 grudnia, można znaleźć idealne prezenty last minute! Pyszne słodycze, które świetnie sprawdzą się jako dodatki do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.