Zaskakująco smaczne połączenia smaków
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Mango i chili, truskawki i szpinak, a może kurczak i masło orzechowe? Połączenia smaków mogą być zaskakująco smaczne, dlatego warto czasem zaryzykować i dać się ponieść kulinarnemu natchnieniu. Przedstawiamy kilka zaskakujących i super smacznych przepisów.
Frytki z batatów z cytrynowym majonezem
Cytrynowy majonez - brzmi zaskakująco? Może i jest to dość nieoczywiste połączenie, ale dla takiego smaku z pewnością warto zaryzykować! Delikatnie kwaskowy smak sosu doskonale komponuje się z pikantnymi, chrupiącymi frytkami z batatów.
Potrzebne składniki:
- 1 duży batat
- przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, wędzona papryka, rozmaryn, szczypta cynamonu, pieprz i sól (do smaku)
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
- 3-4 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- sok i skórka z połowy cytryny
Zaczynamy od obrania batata i pokrojenia w długie słupki. Następnie umieszczamy go w misce z bardzo zimną wodą. Pozwoli to nam wypłukać z batata część skrobi, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Po upływie kilkunastu minut wylewamy wodę, osuszamy słupki ręcznikiem papierowym i dodajemy niewielką ilość oleju - tyle ile potrzeba, żeby każdy słupek został nim pokryty. Następnie dosypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli i wszystko dokładnie mieszamy. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w miarę możliwości tak, żeby nie stykały się ze sobą. Pieczemy do miękkości i lekkiego przyrumienienia w 220 stopniach Celsjusza (długość pieczenia zależy od grubości frytek). W tym czasie przygotowujemy sos - Majonez Kielecki lekki przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu, mieszamy. Gotowe frytki wyjmujemy z piekarnika, solimy i podajemy z sosem cytrynowym.
Kurczak po koreańsku z sekretnym składnikiem
Kurczak z tego przepisu długo nie daje o sobie zapomnieć - soczysty, aromatyczny, jedyny w swoim rodzaju, a do tego z sekretnym składnikiem jakim jest… ketchup! Brzmi dziwnie? Ale smakuje wybornie. Zachęcamy do samodzielnego sprawdzenia.
Czego potrzebujemy?
- 500 g mięsa z udek z kurczaka (bez kości)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia
- szczypiorek
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- posiekany kawałek imbiru (2-3 cm)
- 3 łyżki wody
- chili w proszku do smaku
- łyżka sezamu
- 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego pikantnego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
Kroimy udka kurczaka na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. Następnie rozgrzewamy sporą ilość oleju w woku lub na głębokiej patelni. Smażymy mięso aż będzie dobrze wysmażone przez 7-9 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Kiedy kurczak będzie gotowy, odlewamy nadmiar oleju i dodajemy sos. Smażymy do czasu aż sos całkiem wchłonie się w panierkę i… zdejmujemy z ognia. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,60 zł brutto / 310 g
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego pikantnego: ok. 4,70 zł brutto / 500 g
Pizza Hut wprowadza cyfrowe rozwiązania dla miłośników pizzy w Polsce
PFHBiPM podsumowuje projekt
Jak wołowina z USA zmieniała rynek kulinarny nad Wisłą
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Margaret: Wymowa języka francuskiego jest dla mnie bardzo wymagająca. Teraz znowu zaśpiewam w tym języku i mam nadzieję, że pójdzie mi lepiej
Wokalistka już po raz drugi w swojej karierze została zaproszona do udziału w show French Touch. Pięć lat temu na scenie towarzyszył jej Willy William i w duecie zaśpiewali utwór „Ego”. Margaret zaznacza, że nie było to łatwe zadanie, bo po prostu nie zna języka francuskiego. I do tej pory w tej kwestii nic się nie zmieniło, bo choć podoba jej się brzmienie tego języka i lubi słuchać Francuzów, to jej samej dużą trudność sprawia wymowa poszczególnych słów. Dlatego też i tym razem liczy na wyrozumiałość artysty, z którym będzie współpracować.
Media
Monika Mrozowska: Wcieliłam się w rolę prowadzącej formatu youtubowo-instagramowego. Testuję menu w restauracjach i rozmawiam z ciekawymi gośćmi
W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle aktorka zdradza, że zawodowo jest teraz mocno zaangażowana w dwa projekty. Pracuje nad kolekcją bielizny dla znanej marki i nad kanałem wideo, w którym będzie testowała menu w różnych warszawskich restauracjach i rozmawiała z ciekawymi gośćmi. Przed wakacjami Monika Mrozowska zaskoczyła też diametralną zmianą fryzury, ale jak podkreśla – ta metamorfoza nie była wyrazem ekstrawagancji, nie chodziło też o charakteryzację do nowej roli.
Transport
Pozytywne doświadczenia w podróży mogą poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Naukowcy zbadali to za pomocą teorii fizyki
Naukowcy z Australii sprawdzili, w jakim stopniu turystyka wpływa na naszą kondycję oraz jaki ma wpływ na ciało i psychikę. Wykorzystali do tego teorię stosowaną do tej pory w fizyce. Wnioski nie są jednoznaczne. Podróżowanie sprzyja poprawie zdrowia, pozytywnie oddziałując na najważniejsze układy w organizmie, i opóźnia proces starzenia, ale wyjazdy mogą mieć też negatywne konsekwencje, w postaci np. większego narażenia na choroby zakaźne, wypadki czy przemoc.