Zasmakuj świata wprost z food trucka!
W najbliższy weekend mieszkańcy Piły będą mieli okazję zasmakować w specjałach z kuchni pod chmurką! W dniach 20-22 sierpnia przed Atrium Kasztanowa zaparkują food trucki serwujące dania z całego świata. Miłośnicy ulicznego jedzenia będą mogli poznać nowe smaki oraz skosztować różnorodnych potraw.
Kuchnia z food trucków to doskonała propozycja dla wszystkich fanów dobrego jedzenia. W przedostatni weekend sierpnia taką możliwość będą mieli mieszkańcy Piły oraz klienci odwiedzający Atrium Kasztanowa. Przez trzy dni przed centrum handlowym czekać na nich będą mobilne restauracje serwujące dania kuchni z całego świata – amerykańskiej, meksykańskiej, molekularnej, belgijskiej, azjatyckiej oraz wielu innych.
Podczas zlotu swoje przysmaki zaoferują następujący wystawcy: Pan Burger (amerykańskie burgery), Le Mini Lemoniada (lemoniada molekularna), Pan Fryta (frytki belgijskie), Viva Mexico (meksykańskie quesadille), Sweet Donuts (słodkie mini pączki), Pulled Truck (kanapki z szarpaną wieprzowiną), Pastrami Migrand (burgery mięsno-warzywne), Wok&Walk Truck (dania na bazie azjatyckiego makaronu chow mein) i inni.
Organizatorzy zadbają też o dobre samopoczucie najmłodszych – podczas weekendu dla dzieci dostępne będą bezpłatne atrakcje: mega dmuchańce do zabawy i malowanie buziek. Food trucki będą funkcjonować zgodnie z obowiązującymi zasadami sanitarnymi.
Z oferty kulinarnej mobilnych restauracji będzie można skorzystać w dniach 20-22 sierpnia, w godzinach 10.00 -21.00, na parkingu przed głównym wejściem do Atrium Kasztanowa (al. Powstańców Wielkopolskich 99).
– Kuchnia z food trucków to coraz bardziej popularna forma spożywania posiłków poza domem. Również w Pile zainteresowanie kuchnią uliczną stale rośnie, dlatego wzorem poprzednich lat i w tym roku zapraszamy miłośników street foodu na apetyczne jedzenie. W ramach kulinarnego weekendu mieszkańcy będą mogli degustować wiele potraw o różnorodnych smakach. W menu znajdą się propozycje dla osób, które lubią próbować nowych dań, szukają inspiracji w kuchni i mają apetyt na dobre jedzenie. Z pewnością i tym razem oferta food trucków zaspokoi najbardziej wymagające gusta smakowe - mówi Marta Borsukiewicz, dyrektor Atrium Kasztanowa.
Więcej szczegółów na temat wydarzenia oraz aktualnej oferty Atrium Kasztanowa można znaleźć na stronie: www.atrium-kasztanowa.pl i na profilu Facebook: www.facebook.com/AtriumKasztanowa.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.