Zdobyli Rekord Polski na najdłuższy czas przebywania w lodowatej wodzie
Biuro Rekordów
ul. Święty Marcin 29/8
61-806 Poznań
info|biurorekordow.pl| |info|biurorekordow.pl
+48 690 939 469
https://biurorekordow.pl/
11-12 marca 2023 r. czworo śmiałków podjęło próbę ustanowienia Rekordu Polski na najdłuższy łączny czas przebywania w lodowatej wodzie w ciągu 24 godzin. Pierwszy raz zanurzyli się w lodowej bali 11 marca o godzinie 9.00, a ostatni – 12 marca o godzinie 9.00. Tym razem Rekord Polski przypadł ex aequo czterem osobom, ponieważ każdy z uczestników spędził w bali równą liczbę 6 godzin. Valerjan, Kasia, Krzysiek i Przemek mogą chwalić się szczytnym tytułem Rekordzisty Polski wśród swoich znajomych morsów.
Organizacja przedsięwzięcia była dopięta na ostatni guzik. Uczestnicy mieli wydzieloną specjalna strefę w rogu strefy morsowania na terenie folwarku. Na środku stała wielka bala z wodą o temperaturze około 1 stopnia Celsjusza.
Kąpiele odbywały się na zasadzie sztafety – jedna osoba wchodziła do bali na 10 minut. Na 10 sekund przed końcem tego czasu, do bali wchodził kolejny uczestnik tak, aby zdążyć się zanurzyć przed upływem czasu poprzednika. Dopiero wtedy pierwsza osoba wychodziła a kolejna przygotowywała się do zamiany.
Więcej informacji: https://biurorekordow.pl/najdluzszy-laczny-czas-przebywania-w-lodowatej-wodzie-rekord-polski/
www.biurorekordów.pl
![Novak Djoković: Olimpijskie złoto najważniejszym celem mojej kariery Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1081223192,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Novak Djoković: Olimpijskie złoto najważniejszym celem mojej kariery
![Krakowianie pobiegną po protezę dla Kasi i rehabilitację dla Filipa](/files/_uploaded/glownekonf_274862989,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Krakowianie pobiegną po protezę dla Kasi i rehabilitację dla Filipa
![STORM i OKAM zapraszają na testy jednośladów](/files/_uploaded/glownekonf_466955736,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
STORM i OKAM zapraszają na testy jednośladów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Sport
![](/files/1922771799/zlomaniec-sport-dieta-foto-ram,w_274,r_png,_small.png)
Odpowiednio skomponowany jadłospis zwiększa efektywność treningów. Sportowcy amatorzy zapominają o warzywach i owocach
Specjaliści do spraw żywienia zauważają, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość warzyw i owoców w codziennej diecie, rezygnacja z produktów zbożowych, a jednocześnie zbyt duże spożycie białka. – Jeżeli sportowiec zapomina o warzywach i owocach, to dostarcza bardzo mało związków przeciwutleniających, które nie są w stanie w tej sytuacji neutralizować wolnych rodników wytwarzanych w czasie intensywnego wysiłku. One z kolei niszczą struktury komórkowe, ale też wpływają na gorszą pracę mózgu, szybsze starzenie się i zwiększają ryzyko nowotworów – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka kliniczna.
Gwiazdy
Justyna Szyc-Nagłowska: Mam odłożone pieniądze na czarną godzinę. Teraz muszę też myśleć o emeryturze i zabezpieczyć sobie moje życie
![](/files/1922771799/naglowska-obawy-foto2,w_133,r_png,_small.png)
Trzy razy więcej mężczyzn (17 proc.) niż kobiet (6 proc.) inwestuje na rynkach finansowych – wynika z raportu przygotowanego dla mBanku. Justyna Szyc-Nagłowska, która była prelegentką podczas prezentacji tych badań, uważa, że taka sytuacja może wynikać chociażby z tego, że panie boją się wychodzić przed szereg i wkraczać na płaszczyznę przez lata zarezerwowaną dla płci męskiej.
Konsument
Przybywa konsumentów aronii. Mimo właściwości prozdrowotnych wciąż jest jednak za mało doceniana
![](/files/1922771799/lewandowska-aronia-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Mimo że aronia jest znana z właściwości prozdrowotnych, to nadal nie może się przebić i trafić do grona ulubionych owoców sezonowych Polaków. Dietetycy ubolewają nad tym, że sięgamy po nią dużo rzadziej, niż powinniśmy. Producenci z kolei z powodzeniem wykorzystują ją w sokach, dżemach, koncentratach i innych przetworach, udowadniając, że wcale nie musi być ona kojarzona tylko z kwaśnym, cierpkim smakiem. Zawarte w niej związki działają antynowotworowo i przeciwzapalnie, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, chronią przed udarami, opóźniają rozwój choroby Parkinsona i Alzheimera, a także obniżają ciśnienie krwi.