Dobroczynny wpływ błonnika na dietę i sylwetkę
Żeby zrozumieć fenomen działania tej substancji, musimy się najpierw dowiedzieć czym błonnik jest i jaka jest jego rola w naszym organizmie. Otóż błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) pełni bardzo ważną funkcję żywieniową, mimo iż nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i nie ulega wchłanianiu do krwiobiegu. Wywiera on jednakże bardzo pozytywny wpływ na wiele procesów metabolicznych i fizjologicznych w organizmie człowieka i jest zaliczany do tak zwanych prebiotyków.
Osoby dbające o zdrowy styl życia zwykle wiedzą, ile białka czy węglowodanów powinny spożywać każdego dnia. Jednak ilość błonnika zwykle nie jest w żaden sposób kontrolowana.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego u osób dorosłych powinno wynosić 20–40 g. Instytut Żywności i Żywienia podaje normy dla Polski na poziomie 30–35 g dziennie dla osób dorosłych. Tymczasem średnie dzienne spożycie błonnika w Polsce w 2016 roku wynosiło tylko 15,4 g na 1 osobę. Obserwacje naukowe pokazują, że społeczeństwa spożywające większą ilość włókna pokarmowego (do 30–40 g/d) mają mniejszy odsetek kłopotów pokarmowych, krążeniowych i odpornościowych oraz związanych z tym problemów zdrowotnych.
Dieta bogata w błonnik jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które na co dzień chcą wspierać prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego, chcących wspierać prawidłowe przyswajanie składników odżywczych, osób z problemami ze strony przewodu pokarmowego, związanymi z zaburzeniami naturalnej mikroflory jelitowej lub z problemami na tle zapalnym. Jest on cenny także dla osób borykających się z zaparciami i kłopotami ze spowolnionym pasażem jelitowym i dbających o prawidłową wagę ciała. Błonnik wspiera proces odchudzania, pomaga obniżyć apetyt i dające przedłużone uczucie sytości. Powinni na niego zwrócić uwagę również ci, którzy chcą wspierać oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn oraz przyspieszyć procesy antyoksydacyjne.
Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną oraz nierozpuszczalną. Obie można znaleźć w suplementach diety DuoLife Fiber i DuoLife Fiber Powder. Seria DuoLife Fiber to preparaty skomponowane z najwyższej jakości naturalnych surowców, które stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego. Działanie prozdrowotne zawartych w tych suplementach diety składników zostało udokumentowane badaniami klinicznymi. Aż cztery źródła błonnika pokarmowego dają gwarancję, że Twój organizm każdego dnia będzie doposażany w porządną dawkę najlepszej jakości błonnika.
DuoLife Fiber i DuoLife Fiber Powder to jedyny na rynku naturalny błonnik pokarmowy, który możemy przyjmować w dowolnej, najwygodniejszej dla nas formie. Zarówno płynny suplement diety, jak i błonnik w proszku mają podobne działanie. Błonnik w saszetkach jest innowacyjnym rozwiązaniem, które pozwoli niemal każdy posiłek wzbogacić o wartościowy dla naszego zdrowia i figury składnik, jakim jest błonnik. Ta forma podania sprawia, że posiłek nie zmienia smaku i konsystencji, a zyskuje wiele na wartości. DuoLife Fiber Powder można dosypać do soku, zupy czy owsianki.

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Filary pielęgnacji skóry atopowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.