Ruszają ogólnopolskie badania dotyczące jakości życia z HIV/AIDS
W jakim stopniu stres, a także dawane i otrzymywane wsparcie społeczne wiążą się z poczuciem stygmatyzacji u osób zakażonych wirusem HIV? Odpowiedź na to pytanie postanowili znaleźć naukowcy z Uniwersytetu Warszawskiego i Uniwersytetu SWPS. W sierpniu psychologowie rozpoczęli pierwszy etap badań.
– Rezultaty poprzednich projektów pokazały, jak ważne jest zrozumienie przyczyn, dla których ludzie żyjący z HIV/AIDS odczuwają społeczną presję lub brak akceptacji ze względu na swoją chorobę – tłumaczy dr hab. Marcin Rzeszutek z Wydziału Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Współpracując z dr hab. Ewą Gruszczyńską, profesor Uniwersytetu SWPS, z Instytutu Psychologii Uniwersytetu SWPS, naukowcy przez najbliższe półtora roku będą przyglądać się biopsychospołecznym aspektom funkcjonowania osób z HIV/AIDS, aby zrozumieć, jak bardzo stres związany z zakażeniem
i wsparcie ze strony innych oddziałuje na ich poziom satysfakcji z życia.
– Jest to wyjątkowy pod względem kompleksowości projekt, który ma na celu podnoszenie rzetelnej wiedzy na temat jakości życia z HIV/AIDS. Wyniki naszych badań mają przyczyniać się do wzmacniania dobrostanu osób zakażonych przez inspirowanie specjalistów w rozwoju adekwatnych metod pomocy psychologicznej – mówi dr hab. Ewa Gruszczyńska z Uniwersytetu SWPS.
Jak uczestniczyć w projekcie?
Badanie jest całkowicie poufne i odbędzie się w trzech etapach realizowanych w odstępie sześciu miesięcy. Jego uczestnicy mogą wypełnić kwestionariusz online, w tym także z wykorzystaniem smartfonów, a sam proces zajmie nie więcej niż około 20 minut. Aby wziąć udział w badaniu, wystarczy przejść
na stronę: https://www.surveymonkey.com/r/mojajakosczycia.
– Badanie prowadzimy przy wsparciu Stowarzyszenia „SIEĆ PLUS”, które od lat pomaga osobom z HIV/AIDS. Aby projekt miał wymierne korzyści dla tej społeczności, za każdą wypełnioną ankietę zobowiązaliśmy się do przekazania 65 złotych dla Stowarzyszenia – mówi prof. Rzeszutek.
Projekt pt. „Poczucie stygmatu HIV/AIDS i jego mechanizmy u osób zakażonych wirusem HIV: Rola stresu mniejszościowego i wsparcia społecznego
w dwóch perspektywach temporalnych” realizowany jest w ramach grantu Narodowego Centrum Nauki.
Choroba Fabry’ego może skrócić życie nawet o 20 lat. Pacjenci żyją w bólu
Przed świętami warto inaczej spojrzeć na cholesterol
Patrząc oczami osób z autyzmem. Jak AI zmienia badania nad neuroróżnorodnością
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.