Komunikaty PR

Ziemniak światowiec – 5 kulinarnych inspiracji z kartoflem w roli głównej

2023-10-21  |  01:00
Biuro prasowe

Skromny w swoim wyglądzie, a jednak niezwykle wszechstronny w smaku i zastosowaniu – oto ziemniak w całej okazałości. Nie ma w Polsce rejonu, w którym nie znano by tego warzywa. Mało tego, to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dziś zachęcamy, by spojrzeć na niego inaczej i wykorzystać jego zdolność do przeistaczania się w różnorodne kulinarne dzieła sztuki. Udowadniamy na co najmniej 5 sposobów, że ziemniak to prawdziwy światowiec wśród warzyw.

 

Od rośliny ozdobnej po kulinarny must have

Ziemniak był uprawiany już 8 tysiąclecia p.n.e. przez Inków w Ameryce Południowej Historia pojawienia się ziemniaka w Polsce sięga XVII wieku. Początkowo szare bulwy nie wzbudziły entuzjazmu konsumentów. Jednak z czasem ziemniak zdobył serca Europejczyków. W XIX wieku stał się podstawą diety dla wielu mieszkańców kontynentu.

 

Cudze chwalimy, swego nie znamy

Przyjmuje się, że na świecie istnieje ok. 4000 odmian ziemniaka, z czego w Polsce uprawia się około 140[1]. Ziemniak jest czwartą najważniejszą rośliną uprawną na świecie, a przeciętny obywatel świata konsumuje rocznie około 32 kg tego warzywa[2]. Polacy – aż 100 kg[3] i to w różnej postaci. Wciąż jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę, jak wielkie bogactwo w nim drzemie. Być może nie dostrzegamy potencjału tej niepozornej rośliny, którą bez problemu dostaniemy w każdym sklepie. Tymczasem ziemniak to nie tylko popularne i wszechstronne warzywo wykorzystywane w kuchni, ale także źródło cennych składników odżywczych. Warto je łączyć z  egzotycznymi super foods i uzyskać dzięki temu  niesamowity efekt synergii.

 

– Ziemniaki dostarczają ważnych witamin i minerałów, takich jak witamina C, witamina B6, potas i mangan. Dodatkowo mają średni indeks glikemiczny oraz zawierają błonnik pokarmowy. – wyjaśnia dietetyk, Aneta Korzeniecka. – Co więcej, ziemniaki - szczególnie te poddane schłodzeniu - są źródłem tzw. skrobi opornej, czyli takiej, która korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy, zmniejsza wydzielanie insuliny po posiłku oraz zwiększa odczuwanie sytości. – dodaje.

 

Warto mieć na uwadze, że sposób przygotowania ziemniaków ma duże znaczenie dla zachowania ich właściwości odżywczych. Gotowanie w mundurkach i  gotowanie na parze to metody, które minimalizują utratę składników odżywczych. Biorąc to pod uwagę, warto jeść ziemniaki, a nawet od czasu do czasu można skusić się na domowej roboty frytki.

 

Frytki a’la belgijskie

 

Ilość porcji: 4 

Czas: 10 minut 

Pozom ostrości: 2

 

Składniki:

3 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O'Food 

2 łyżeczki Octu ryżowego House of Asia

1 kg ziemniaków mączystych (klasa C)

2 łyżki cukru rozpuszczone w 2 l wody

1 l oleju do smażenia 

2 łyżki majonezu 

50 g tartego sera pecorino 

2 łyżki posiekanego szczypiorku 

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w słupki grubości około 1x1 cm, przełóż do miski z wodą oraz cukrem i odstaw na 15-20 minut. Po tym czasie wyjmij na ręcznik papierowy i dokładnie osusz. 
  2. W garnku rozgrzej olej do temperatury 150°C (użyj termometru) i smaż frytki partiami, aż osiągną jasno złotą skorupkę. Wyjmij na ręcznik papierowy, odsącz i polej octem.
  3. Ten sam olej rozgrzej tym razem do 180°C i ponownie usmaż w nim frytki.
  4. Przygotuj sos: wymieszaj majonez z sosem gochujang.
  5. Gotowe frytki polej przygotowanym sosem, posyp serem pecorino i szczypiorkiem.

 

Smak dzieciństwa w nowej, azjatyckiej odsłonie

Są potrawy i smaki, które przypominają nam smaki dzieciństwa i atmosferę rodzinnego domu. Niewątpliwie jednym z nich są kluski ziemniaczane, które mają głęboko zakorzenioną tradycję w wielu kuchniach świata. Mogą stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do różnorodnych potraw, takich jak gulasze, pieczenie, duszone mięsa. Doskonale komponują się z różnymi sosami – które świetnie absorbują – a ich wszechstronność sprawia, że można je dostosować do wielu gustów i preferencji kulinarnych. Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi są więc doskonałym pomysłem na znane danie z koreańskim twiestem.

Kluski ziemniaczane z sosem bulgogi

Ilość porcji: 4

Czas: 15 minut 

Poziom ostrości: 2

 

Składniki

100 g Pasty z bulgogi House of Asia

500 g ugotowanych ziemniaków 

około 100 g mąki ziemniaczanej 

1 łyżeczka soli 

50 g wody 

100 g orzeszków ziemnych posiekanych 

2 łyżki posiekanej zielonej dymki 

 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski, następnie wyjmij około 1/4 masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, sól, szybko i sprawnie zagnieć ciasto, a następnie uformuj małe kuleczki z dziurką, przypominające kluski śląskie. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.  
  2. W misce dokładnie wymieszaj pastę bulgogi z wodą, a orzeszki podsmaż delikatnie na patelni. 
  3. Na patelnie wlej wcześniej przygotowany sos, doprowadź do wrzenia i połącz z porcją ugotowanych klusek, wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp prażonymi orzechami i dymką. 


Ziemniaki na straży zero waste

Ugotowanie ziemniaków nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych ani zaawansowanych umiejętności. Ponadto stanowią one doskonałą bazę do eksperymentowania – oprócz tego, że pozwalają na tworzenie różnorodnych potraw, to pomagają ograniczać marnowanie żywności. Z powodzeniem mogą pełnić rolę strażników zero waste w kuchni, inspirując do twórczego wykorzystania, gdy zdarzy nam się przesadzić z ich ilością.

– Zimne ziemniaki idealnie nadają się do sałatek czy jako składnik zapiekanki. – podpowiada szef kuchni marki House of Asia. – Niezawodnie sprawdzą się także do przygotowania kopytek. – zauważa. Trudno się z tym nie zgodzić. Proponujemy jednak zrobić je tym razem nieco inaczej niż zazwyczaj.

Kopytka z kurczakiem w sosie żółte curry

 

Ilość porcji: 4

Czas: 15 minut 

Poziom ostrości: 2

 

Składniki:

50 g Pasty curry żółtej Kanokwan 

400 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara

1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1drobno posiekany ząbek czosnku

400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej dzień wcześniej)

400 g drobno pokrojonego mięsa z podudzia kurczaka

50 g kurek 

200 g mąki pszennej

30 g mąki ziemniaczanej

1 jajko 

1 cebulę pokrojoną w kostkę

1 żółtko 

1 łyżeczka soli 

1 łyżka masła

2 łyżki posiekanej kolendry

Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko, żółtko, sól i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie i się nie kleić, a jeśli tak jest, dodaj więcej mąki pszennej. 
  2. Ciasto podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj wałeczki i pokrój nożem na kształt kopytek.
  3. Następnie kluski gotuj we wrzącej osolonej wodzie 3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe kopytka przelej zimną wodą i osusz. 
  4. Do rondelka wlej olej, dodaj pastę curry i podsmaż przez około 2 minuty na średnim ogniu, następnie wlej mleczko kokosowe, całość wymieszaj, zagotuj, dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. 
  5. Na rozgrzaną patelnie dodaj masło, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, po chwili dodaj kurki z kopytkami i smaż na rumiany kolor, pod koniec dodaj sos i całość wymieszaj. Podawaj z kolendrą. 

 

 

Zdrowa i tania alternatywa dla innych produktów

Warto zwrócić uwagę na wartość ziemniaków nie tylko w kontekście zdrowego stylu życia, ale także domowego budżetu. Ziemniaki są bowiem zdecydowanie tańsze niż wiele innych produktów, dlatego można również postawić na mało znane orientalne dodatki do nich w postaci np. wcześniej wspomnianych sosów czy dipów.

Ponadto ziemniaki są dostępne przez cały rok, dlatego możemy je mieć je zawsze pod ręką – gotowe do wykorzystania np. w zupie nawet wtedy, gdy brakuje świeżych warzyw. Dodawanie ziemniaków do zup to sprawdzony sposób na stworzenie sycących i pożywnych dań. Podczas gotowania uwalniają skrobię, która naturalnie zagęszcza konsystencję potrawy, sprawiając, że staje się bardziej treściwa. To szczególnie ważne w przypadku dań jednogarnkowych, które mają zaspokoić głód na dłużej. Krem z ziemniaka z boczkiem z pewnością warto uwzględnić w swoim menu zwłaszcza w kontekście zbliżających się długich, jesiennych wieczorów. Nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz parującej, aromatycznej zupy.

 

Krem z ziemniaka z boczkiem

Ilość porcji: 4

Czas:25 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

2 saszetki Pasty miso House of Asia

400 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 posiekane ząbki czosnku

500 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 

3 cebule pokrojone w piórka

100 g białej części pora pokrojonej w plasterki

100 g selera pokrojonego w kostkę 

1,5 l bulionu warzywnego 

100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę

100 g masła 

50 g szczypiorku drobno posiekanego

Sól, pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuść masło, dodaj pastę z czosnku, podsmaż ziemniaki, 2 cebule, pora oraz selera na rumiany kolor, wlej bulion, gotuj, aż warzywa będą miękkie, pod koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę miso, dopraw do smaku solą i pieprzem, całość zmiksuj na gładki krem.  
  2. W międzyczasie na zimną patelnię wrzuć boczek oraz pozostałą cebulę, smaż na wolnym ogniu, aż boczek będzie chrupiący. 
  3. Gotową zupę rozlej do misek, posyp boczkiem z cebulką i szczypiorkiem.

 

Gratka dla miłośników klasyki z …twistem 

Kuchnia, w której królują ziemniaki, to prawdziwe morze możliwości, gdzie tradycyjne smaki mogą nabrać zupełnie nowego wymiaru dzięki kreatywnemu podejściu. Jedną z naszych propozycji jest przygotowanie rosti z łososiem w sosie curry, jako alternatywy wobec placków ziemniaczanych z gulaszem.

Rosti przygotowuje się z ugotowanych, startych ziemniaków, a następnie smaży na patelni z odrobiną tłuszczu na złoty kolor. Podane z łososiem w sosie curry, przygotowanym na bazie mleczka kokosowego, będą prawdziwą gratką dla tych, którzy cenią tradycyjne smaki w nowoczesnym i oryginalnym wydaniu. Chrupiąca skórka na zewnątrz, delikatna i miękka konsystencja wewnątrz - to połączenie sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Rosti z łososiem w sosie curry

 

Ilość porcji: 4 

Czas: 15 minut 

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

2 łyżki Sosu unagi House of Asia

50 g Pasty curry czerwonej House of Asia

200 ml Mleczka kokosowego 16-19% Kara 

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 3-4 drobno posiekane ząbki czosnku 

500 g ziemniaków sałatkowych (klasa A)

100 g wędzonego łososia 

2 pomidory pokrojone w ćwiartki

1 cebula posiekana w kostkę

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1/2 łyżeczki soli 

1/2 łyżeczki pieprzu 

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 

Olej do smażenia 

Masło klarowane do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw solą, pieprzem, gałką i delikatnie wymieszaj. 
  2. Przygotuj sos: na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj pastę curry, pomidory i smaż przez 5-6 minut, pod koniec wlej mleczko kokosowe, całość gotuj przez kolejne 10 minut, po tym czasie zmiksuj.
  3. Na patelnię wlej masło klarowane, następnie nałóż łyżką masę ziemniaczaną formując placki i smaż na rumiany kolor z każdej strony. 
  4. Na talerz wylej porcję sosu curry, ułóż placki na nich kawałki łososia, delikatnie skrop sosem unagi i posyp obficie szczypiorkiem.

 

Współczesna sztuka kulinarna przechodzi metamorfozę, w której granice między kuchniami narodowymi stopniowo się zacierają. Wielu z nas coraz odważniej eksperymentuje, czerpiąc inspirację z różnych kultur i tradycji, przekonując się często, że  nieoczywiste połączenia smaków mogą ożywić tradycyjne dania i nadać im zupełnie nowy charakter. Najlepszym przykładem jest ziemniak, długo uważany za skromny dodatek. Tymczasem,  gdy spotyka się z egzotycznymi smakami kuchni azjatyckiej, zyskuje nowe życie.

 

 

 


[1] https://www.sadyogrody.pl/warzywa/102/w_polsce_uprawia_sie_140_odmian_ziemniakow,27401.html

[2] https://swiatrolnika.info/informacje/historia-ziemniaka-od-rosliny-ozdobnej-do-krola-polskich-stolow.html

[3] https://gazetakrakowska.pl/ziemniaki-skad-pochodza-ile-jest-odmian-i-czy-sa-kaloryczne-poradnik-przepisy/ar/c17-13122405

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA! Biuro prasowe
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania
Żywienie Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!
2024-07-30 | 13:15

Egzotyczne podróże z Big-Active… bez wychodzenia z domu!

Rooibos, Yerba Mate i Matcha, czyli propozycje z linii Herbatki Świata Big-Active, są niczym bilet w najodleglejsze rejony globu. Najwyższej jakości składniki i starannie
Żywienie Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu
2024-07-30 | 13:00

Najlepszy sposób na idealną ICE TEA w domu

Jak smakuje lato z Herbapolem? Jeśli zdecydujemy się sięgnąć po syropy z limitowanej wiosenno-letniej edycji, może mieć smak marakui i brzoskwini, cytrynowej lemoniady, arbuza z miętą czy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Rafał Zawierucha: Trzeba być do zawodu aktora w jakimś stopniu powołanym. Nie można jednak mówić ludziom, jak mają żyć, na kogo głosować i co jeść

Zdaniem Rafała Zawieruchy, żeby zostać aktorem, trzeba poczuć w sobie powołanie do wykonywania tego zawodu, mieć talent i charyzmę, ale też być świadomym tego, że niesie on ze sobą wiele trudności i niełatwych decyzji. Na dobrą rolę i na sukces trzeba ciężko zapracować, ale sława jest ulotna, konkurencja duża i szybko można zostać zapomnianym. Artysta sądzi też, że nawet zdobywając dużą popularność i będąc na szczycie, nie wolno się wywyższać, uważać się za wyrocznię i dyktować innym, co mają robić i jak żyć.

Nauka

Sztuczna inteligencja wspiera lekarzy przy leczeniu niepłodności. Z rozwiązań polskiej firmy korzystają kliniki na całym świecie

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia niepłodność może dotyczyć ok. 17,5 proc. dorosłej populacji. To oznacza, że średnio jedna osoba na sześć doświadcza problemów z niepłodnością. W Polsce to może być ok. 1,5 mln par, z których część decyduje się na procedurę in vitro. Z pomocą lekarzom w jej trakcie przychodzi sztuczna inteligencja. Polska firma MIM Fertility opracowała aplikacje, które optymalizują pracę embriologów i lekarzy. – Sztuczna inteligencja nie zastąpi lekarzy, ale wspiera ich w podejmowaniu decyzji – mówi ich współtwórca prof. Piotr Sankowski.

Sport

Siatkówka z coraz większym wsparciem sponsorów. Największe firmy inwestują nie tylko w drużyny narodowe, ale i ligowe kluby

Polska liga siatkówki jest jednym z chętniej oglądanych w Polsce wydarzeń sportowych. W ubiegłym sezonie spotkania w fazie zasadniczej przyciągnęły do hal ponad pół miliona osób, a średnia oglądalność meczów ligowych wzrosła do ponad 84 tys. Sukcesy sportowe i zainteresowanie widzów przekładają się na coraz większe zaangażowanie sponsorów, także w siatkówkę ligową. Stołeczny zespół siatkarzy Projekt Warszawa pozyskał nowego sponsora tytularnego – została nim PGE Polska Grupa Energetyczna.