Naucz młodzieńca jeść dobrze – wysłodki w diecie
Pierwsze kilka lat „wychowania konia” są najważniejsze, zarówno pod kątem dyscypliny, jak i przemian w organizmie. Dobrze zbilansowane posiłki wpływają np. na wyniki młodych koni konkursowych, jak i siłę koni rekreacyjnych. W każdym przypadku taki koń lepiej znosi obciążenia, nie tracąc ważnych substancji odżywczych. Młody koń od najmłodszych lat uczy się także smaku, a od tego będzie zależeć czy będzie jadł dużo, czy będzie jedzenia unikał.
Podobnie jak w diecie koni starszych, młodym koniom potrzebna jest pasza objętościowa uzupełniona dodatkami energetycznymi. Dobrym rozwiązaniem mogą być wysłodki buraczane, np. z otrębami czy sieczką z lucerny.
Wysłodki buraczane są lepszym rozwiązaniem niż owies, który doda energii, jednak tylko na chwilę. Wysłodki mogą pomóc w chwilowej niedowadze, a także łatwo się je podaje („młodziaki” lubią paszę półmokrą, najlepiej po godzinnym namoczeniu, zwłaszcza ze względu na słodki i apetyczny dla nich smak i zapach). Zalecane jest podawanie pokarmu w małych ilościach a częściej (najlepiej 3-4 razy dziennie), najlepiej o ustalonych porach dnia.
Należy pamiętać, że młody koń to i większe zapotrzebowanie na takie składniki jak wapno czy fosfor. Warto więc dietę wysłodkową bilansować – odpowiedni stosunek wapnia do fosforu u koni młodych to 1:1. Nie należy pominąć witamin i przeciwutleniaczy, które mają niebagatelnie ważne zadanie: wzmacniają, zwiększają odporność i mięśnie konia (należy wprowadzić do diety m.in. wit. A, C, K, D, E).
Niemelasowane wysłodki buraczane Tofi Horses zostały poddane analizie pokarmowej i zawierają w swoim składzie wapń w ilości 0,72 % suchej masy oraz 0,03 % fosforu, dodatkowo średnio 8-10 % białka, 7% cukrów i średnio 12-16 MJ/kg energii strawnej. Znaczną część – 16% w wysłodkach stanowi samo włókno, które jest jednym z najważniejszych elementów prawidłowej diety konia.
Niedawno wspólnie z Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Tofi Horses wykazało, że najlepszą i najsmaczniejszą dla koni formą wysłodek jest forma namaczana 1h w ciepłej wodzie (lub 2h w wodzie zimnej) z dodatkami – np. otrębami, owocami i warzywami.

Bezpieczne święta i sylwester z pupilem

„Woda opadła, psy zostały” – teraz czas na Łódź!

Gwiazdka z nieba dla bezdomnych zwierząt – Psi Targ vol. 8 w Galerii Turzyn
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.