4 prozdrowotne właściwości mleka, które absolutnie musisz znać
Promocja
Polska Izba Mleka
ul. Mickiewicza 7/23
15-213 Białystok
promocja|izbamleka.pl| |promocja|izbamleka.pl
693260235
www.izbamleka.pl
Mleko jest naszym pierwszym pożywieniem kiedy przychodzimy na świat i pozostaje składnikiem diety ludzi od wieków. Nie może to dziwić, skoro jest tak pożywne, smaczne i ma wszechstronne zastosowanie. Poniżej prezentujemy Wam 4 fakty dotyczące prozdrowotnych właściwości mleka, które zdecydowanie warto znać.
Mleko, czyli składnica substancji odżywczych
Jeśli mówimy o substancjach odżywczych, skład mleka jest pod tym względem naprawdę imponujący. Jedna szklanka (ok 250 ml) mleka krowiego 3,2 % zawiera:
Kalorie: 152 kcal
Białko: 8 gr
Tłuszcz: 8 gr
Wapń: 295 mg
Potas: 347 mg
Magnez: 30 mg
Witamina D: 0,07 µg
Ryboflawina (B2): 0,42 mg
Witamina B12: 1 µg
Mleko jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, ale także innych składników odżywczych, których spożycie wśród ludzi jest zwykle niewystarczające - wśród nich: potas, witamina B12, wapń i witamina D.
Napój ten jest również dobrym źródłem witaminy A, magnezu, cynku i tiaminy (B1). Zawiera niezwykle dużo białka i setki różnych kwasów tłuszczowych, w tym sprzężony kwas linolowy i kwasy omega-3. Obecność tych dwóch ostatnich w diecie to same korzyści zdrowotne dla naszych organizmów - w tym zmniejszenia ryzyka cukrzycy i chorób serca.
Dla zdrowia naszych kości
Niemal wszystkim, bez wyjątku, picie mleka kojarzy się ze zdrowymi kośćmi. Nie bez powodu! Picie mleka to dostarczanie organizmowi potężnej kombinacji ważnych dla naszego układu kostnego składników odżywczych - w tym wapnia, potasu, fosforu, witaminy K2 i - rzecz jasna, wspomnianego już białka.
Każda z tych substancji niezbędna jest dla utrzymania naszych kości w zdrowiu. Warto też wiedzieć, iż prawie cały wapń w naszym organizmie magazynowany jest w kościach właśnie. Z kolei znajdujące się również w mleku witamina D, witamina K, fosfor i magnez są niezbędne dla jego prawidłowego i efektywnego przyswajania. A jeśli chodzi o niezwykle ważne dla zdrowia kości białko, to również mleko jest jego doskonałym źródłem. A skoro już przy białku jesteśmy…
Wysokiej jakości proteiny w mleku
Jak już powiedzieliśmy, jedna szklanka mleka to aż 8 gramów białka.
Białko spełnia wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Odpowiada za wzrost i rozwój organizmu w młodym wieku. Bierze udział w naprawie i regeneracji komórek, a także reguluje układ odpornościowy.
W rzeczywistości białko w mleku to aż dziewięć aminokwasów niezbędnych dla optymalnego funkcjonowania ludzkiego ciała. Dwa główne rodzaje białka występujące w tym napoju to kazeina i białko serwatkowe.
Białko serwatkowe zawiera aminokwasy rozgałęzione leucynę, izoleucynę i walinę, które stanowią dla nas źródło energii, pozytywnie wpływają na samopoczucie, redukują zmęczenie fizyczne, stymulują w organizmie produkcję ważnego przeciwutleniacza glutationu, a także wspomagają układ odpornościowy.
Mleko, a masa mięśniowa i utrzymanie prawidłowej wagi
Wspomniane aminokwasy spełniają jeszcze kilka istotnych funkcji. A mianowicie mogą być szczególnie pomocne w budowaniu masy mięśniowej, zapobiegają również jej utracie u osób starszych, a także dostarczają energii podczas ćwiczeń.
Budowę masy mięśniowej przyspieszy szczególnie kazeina, która dodatkowo może również skutecznie zmniejszać uczucie głodu i ograniczać łaknienie. Dzieje się tak ponieważ aminokwas ten cechuje wydłużony czas trawienia. To także dzięki tej właściwości, produkty z kazeiną doskonale nadają się jako przekąska przed snem - nie dość że skutecznie zaspokajają głód, to na dokładkę dobrze stymulują regenerację mięśni, gdy śpimy.
Pijmy mleko!
Mleko to bogaty w składniki odżywcze napój, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie na wiele sposobów. Pełne ważnych składników odżywczych mleko, to również doskonałe źródło białka. Picie mleka i produktów mlecznych może zapobiegać osteoporozie i złamaniom kości, a nawet pomagać w utrzymaniu prawidłowej wagi i dobrej kondycji mięśni. Picie tego napoju wiąże się z szeregiem korzyści dla naszego zdrowia, dlatego absolutnie nie zapominajmy uwzględniać go w naszych jadłospisach.
Sfinansowane z Funduszu Promocji Mleka
Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy
Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.