6 sposobów na roślinnego hot doga
Światowy Dzień Hot Doga, jednego z najpopularniejszych fast foodów na świecie, będziemy świętować już 4 lipca. Obchody tego dnia zostały zapoczątkowane ponad 100 lat temu w USA podczas Święta Niepodległości. Dziś ta smakowita przekąska znana jest w niemal każdym zakątku świata. Popularny fast food doczekał się także wersji bezmięsnej, która podbija serca wielu wege smakoszy. Z okazji zbliżającego się święta przedstawiamy więc 6 sposobów na hot doga w wersji roślinnej!
Ciepła bułka, kiełbaska i duża ilość sosu – ten uliczny amerykański klasyk zna chyba każdy. Jego święto związane jest z obchodzonym 4 lipca amerykańskim Dniem Niepodległości. To z tej okazji w 1916 roku w Nowym Jorku urządzono konkurs jedzenia hot dogów na czas, którego tradycja przetrwała do dziś. W polskich barach i przyulicznych stoiskach ten smakołyk zagościł w latach 80., a jego popularność wciąż trwa.
Dzisiaj nie tylko mięsożercy mogą zajadać się pysznymi hot dogami – dzięki roślinnym zamiennikom możemy przygotować alternatywną wersję popularnego fast foodu w kilka chwil. Poznajcie przepisy na bezmięsne hot dogi w sześciu wariantach smakowych, polecane przez Planty – markę specjalizującą się w kuchni roślinnej.
Klasyczny hot dog z karmelizowaną cebulką
Składniki:
-
2 kiełbaski roślinne (np. mięsiste kiełbaski Planty),
-
2 bułki do hot dogów,
-
łyżka masła,
-
łyżka cukru,
-
1 biała cebula,
-
2 liście sałaty rzymskiej,
-
ketchup i musztarda.
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę oraz cukier. Całość podgrzewaj ok. 10 minut, ciągle mieszając. Na drugiej patelni podsmaż kiełbaski roślinne. Bułki do hot dogów na kilka minut włóż do rozgrzanego piekarnika. Do gotowych już bułek dodaj liść sałaty rzymskiej, kiełbaskę oraz skarmelizowaną cebulkę. Całość polej ketchupem i musztardą.
Hot dog nowojorski z domowym sosem cebulowym
Składniki:
-
2 kiełbaski roślinne,
-
2 bułki do hot dogów,
-
50 g kapusty kiszonej.
Sos:
-
1 łyżka oleju,
-
1 średnia cebula,
-
1 łyżka miodu,
-
2 łyżeczki ketchupu,
-
50 ml wody,
-
½ łyżeczki cynamonu,
-
½ łyżeczki ostrej papryki.
Przygotowanie: Zacznij od przygotowania sosu. Cebulę pokrój w prążki. Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj miód, ketchup, wodę, cynamon i paprykę. Całość podgrzewaj, aż do zgęstnienia. Następnie rozgrzej piekarnik do 180°C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki włóż na kilka minut do piekarnika. Gdy będą już ciepłe, wypełnij je kapustą kiszoną, dodaj kiełbaskę, a na wierz nałóż sos cebulowy.
Hot dog po polsku
Składniki:
-
2 kiełbaski roślinne,
-
2 bułki do hot dogów,
-
2 ogórki kiszone,
-
½ czerwonej cebuli,
-
½ czerwonej papryki,
-
ketchup i majonez.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne do lekkiego zarumienienia. Bułki wsadź do piekarnika na kilka minut. Ogórki, cebulę oraz paprykę pokrój w drobną kostkę. Podgrzane bułki wypełnij pokrojonymi warzywami oraz roślinną kiełbaską. Na koniec dodaj ketchup i majonez.
Hot dog śniadaniowy
Składniki:
-
2 roślinne kiełbaski,
-
2 bułki grahamki,
-
2 jajka,
-
łyżka masła,
-
garść kiełków rzodkiewki lub dowolnego warzywa,
-
sól i pieprz.
Przygotowanie: Roślinne kiełbaski podsmaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przygotuj także jajecznicę na maśle. Bułki przekrój w połowie, lecz nie rozcinaj ich do końca. Nałóż do nich łyżkę jajecznicy, następnie dodaj kiełbaskę roślinną. Na wierzch połóż kiełki, a całość posyp solą i pieprzem.
Hot dog z kimchi
Składniki:
-
2 bułki do hot dogów,
-
kiełbaska Planty,
-
kimchi,
-
świeża kolendra lub natka pietruszki,
-
prażona cebulka,
-
ziarna sezamu lub czarnuszki,
-
ketchup, musztarda lub sos czosnkowy.
Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C. Na patelni przypiecz roślinne kiełbaski. Bułki włóż do piekarnika na kilka minut. Ciepłe bułki wypełnij ulubionym sosem, kiełbaską roślinną oraz kimchi. Świeże zioła posiekaj i posyp nimi hot dogi. Na wierzch dodaj prażoną cebulkę i trochę ulubionych ziaren.
Hot dog po grecku
Składniki:
-
2 roślinne kiełbaski,
-
2 bułki grahamki,
-
50 g sera feta,
-
garść oliwek,
-
1 świeży ogórek,
-
łyżka oliwy.
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni podgrzej kiełbaski roślinne. Bułki przypiecz w piekarniku kilka minut. Oliwki przekrój na pół, a ogórka pokrój na talarki. Do bułek nałóż kiełbaski i pokrojone warzywa. Fetę rozkrusz w rękach i posyp nią hot doga. Całość skrop oliwą z oliwek.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom nie zabraknie Wam pomysłów na celebrację Światowego Dnia Hot Doga. Życzymy apetycznego świętowania!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość
Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.
Konsument
Możliwość zakupu online może zachęcić kolejne grupy Polaków do ubezpieczeń zdrowotnych. Dziś korzysta z nich już prawie 5,5 mln osób

Polska jest jednym z liderów Europy w obszarze cyfryzacji sektora usług medycznych. Świadczą o tym m.in. popularność elektronicznych narzędzi zapewniających dostęp do danych zdrowotnych, e-recept czy wirtualna diagnostyka. Polacy są też otwarci na innowacje w zakresie ubezpieczeń zdrowotnych, z których korzysta już blisko 5,5 mln osób. Za pomocą nowej cyfrowej platformy Medicover chce zachęcić klientów do samodzielnej konfiguracji i zakupu polis online.
Żywienie
Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.