Aż chce się jeść! E-book Netto z prostymi przepisami do szkolnej śniadaniówki
56% Polaków przyznaje się do marnowania żywności w domach[1]. Rozpoczynający się właśnie rok szkolny, to doskonała okazja, aby przypomnieć sobie, jak można temu zapobiegać. Gdzie szukać inspiracji? Najlepiej w darmowym e-booku Netto. „Śniadaniówka, czyli drugie śniadanie z Netto. 20 prostych przepisów na słodkie i słone śniadania dla dzieci”, stworzony z redakcją Czytamy Etykiety, to źródło smakowitych przepisów i porad, które ułatwią rodzicom zapobieganie wyrzucaniu przez pociechy przygotowanych do szkoły posiłków… już od pierwszego dzwonka.
Niemarnowanie na śniadanie
Sieć sklepów Netto od lat współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności, m.in. przekazując nadwyżki żywności ze sklepów. Podejmuje również działania w zakresie ograniczania strat żywności, a także włącza w nie klientów, edukując ich. „Śniadaniówka” to projekt skupiający uwagę konsumentów wokół problemu wyrzucania jedzenia w kontekście szkolnych drugich śniadań. Poprzez zwiększanie świadomości Netto pragnie przyczyniać się do istotnych zmian i pozytywnie wpływać na ekosystem.
- Jak pokazują dane, w Polsce marnuje się łącznie 4,8 mln ton żywności każdego roku, na różnych etapach produkcji, dystrybucji i konsumpcji[2]. W Netto dbamy o edukację w tym zakresie, ale również dajemy klientom narzędzia, aby ułatwić im praktykę. Chcemy, aby nasz e-book, pełen smacznych przepisów i ciekawych informacji, stał się kompendium wiedzy zarówno dla uczniów, jak i ich opiekunów – mówi Patrycja Kamińska, PR Manager w Netto Polska.
Wartościowo i z pomysłem
W „Śniadaniówce” znajdują się propozycje drugich śniadań godnych piątki z plusem, na słodko lub na słono, takie jak serowe placuszki, omlet z jogurtem i owocami, wrap z masłem orzechowym i bananem czy pełnoziarniste tosty z mozzarellą. Te sprawdzone, zbilansowane dania dostarczą pociechom energii, niezbędnej do codziennego zdobywania wiedzy. Zjedzenie drugiego śniadania w szkole może pomóc w szybszym myśleniu oraz pozytywnie wpłynąć na koncentrację i skupienie, a nawet poprawę samopoczucia[3].
E-book Netto to jednak nie tylko przepisy, ale również cenne wskazówki. Dzięki zastosowaniu kilku z nich rodziny wspólnie przygotują drugie śniadania tak, by były pełne składników odżywczych, ale również cieszyły dziecięce oko i podniebienie.
Indywidualne podejście
Każdy uczeń jest inny, dlatego kluczowym jest dostosowanie składników i wielkość porcji. Przepisy ze „Śniadaniówki” nie muszą być wykorzystywane w 100%, ale mogą stanowić inspirację, np. do poszukiwania alternatyw dla przekąsek z długim składem. W sklepach sieci Netto można kupić mnóstwo takich produktów, które znajdują się m.in. w sekcji Półka zdrowia.
- W zdrowym szkolnym jadłospisie znajdzie się miejsce dla słodkich i słonych przysmaków. Warto postawić na zamienniki wysoko przetworzonych produktów, np. owocowe żelki wyprodukowane z soków owocowych. Zachęcamy rodziców do rozmów z dziećmi na temat ich preferencji żywieniowych i wspólne eksplorowanie możliwości – dodaje Patrycja Kamińska, PR Manager w Netto Polska.
Propozycje pożywnych drugich śniadań można znaleźć w bezpłatnym e-booku, dostępnym na stronie: https://www.netto.pl/drugiesniadanie/.
W trosce o żywność
Problem marnowania jedzenia zajmuje istotne miejsce w strategii Netto, które przeciwdziała stratom żywności pod hasłem „Nie marnuję i zyskuję”. Tę samą nazwę nosi akcja sieci sklepów, w ramach której oznaczone produkty z bliskim terminem przydatności do spożycia zakupić można w specjalnej, niższej cenie.
Marka troszczy się także m.in. o planowanie zatowarowania w sklepach, uwzględniając wyniki sprzedaży czy korzysta ze sztucznej inteligencji w celu prognozowania obniżek cenowych produktów ze zbliżającą się datą ważności. Wszystko po to, by start żywności było jak najmniej.
[1] https://bankizywnosci.pl/swiatowy-dzien-zywnosci-2023/.
[2] NIE MARNUJ JEDZENIA 2023 Światowy Dzień Żywności, Banki Żywności. Szacunek badaczy w ramach projektu PROM (Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności).
[3] https://www.netto.pl/drugiesniadanie/.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować
Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.
Moda
Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.