Komunikaty PR

Błyskawiczny sernik z truskawkami na lato

2022-06-30  |  12:34
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Po miesiącach kapryśnej pogody, w końcu nadeszło lato, za którym zresztą poważnie się stęskniliśmy. W istocie lato nadeszło z całą swoją mocą - przyniosło ze sobą dużo słońca, ale też wyjątkowo wysokie temperatury. A kiedy jest tak niezmiernie gorąco, nie każdy łasuch ma ochotę na deser w postaci ciasta. Jest to zrozumiałe, choćby z tego względu, iż nasze zapotrzebowanie kaloryczne jest zdecydowanie mniejsze, gdy jest ciepło. Co zatem począć mają wszyscy entuzjaści ciast, kiedy za oknem temperatury przekraczają 30 stopni celsjusza? Bez obaw, mamy dla Was propozycję.

Sernik na zimno

Wśród najpopularniejszych letnich deserów w polskiej kuchni wyjątkową popularnością cieszą się owocowe tarty, kruche placki z owocami, a także serniki, którym dzisiaj poświęcimy nieco więcej uwagi. Powody są dwa, a mianowicie serniki niezwykle łatwo się przygotowuje, a ich wersje na zimno to wręcz idealna forma deseru na upalne dni. Przygotowaliśmy dla Was propozycję sernika z truskawkami i truskawkową galaretką - oczywiście możemy owoc ten zastąpić innym, dowolnym, dostępnym o tej porze roku, dobierając do niego pasujący smak galaretki, rzecz jasna.

Co nam będzie potrzebne?

Do przygotowania naszego sernika potrzebujemy:

  • twaróg (może być zmielony, z wiaderka) - 1kg

  • truskawki - 500g

  • galaretka truskawkowa - 1 szt.

  • biszkopty - ok 100g

  • śmietanka 30% - ok 150g

  • mleko - ok 125ml

  • cukier waniliowy - 1 op.

  • żelatyna spożywcza - 2 łyżki

  • cukier puder - ok pół szklanki

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę, dodając do niej ok 40-60 ml mniej wody niż wynika to z instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy galaretkę do wystudzenia.

Dno tortownicy (w naszej wersji, średnica tortownicy to ok 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz obręczy. Następnie na papierze układamy biszkopty, które stworzą spód naszego ciasta.

Zagotowujemy mleko, a następnie, po wyłączeniu palnika, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. 

Do dużej misy wkładamy twaróg, a następnie dodajemy śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.

Do ciepłej i płynnej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki przygotowanej masy, a następnie mieszamy trzepaczką. Powtarzamy czynność do momentu, kiedy cała masa serowa będzie połączona z żelatyną.

Do masy dodajemy połowę truskawek (oczywiście umytych, bez szypułek) i ostrożnie mieszamy. Następnie masę wykładamy do formy, na spód z biszkoptów. Wyrównujemy powierzchnię, a całość wkładamy do lodówki na ok pół godziny. W tym czasie ciasto powinno nieco stężeć.

Pozostałe truskawki kroimy na połówki, ćwiartki, bądź plasterki. Po upływie 30 minut, wyciągamy sernik i wbijamy owoce w jego górną powierzchnię, a następnie, za pomocą łyżki, wylewamy ostrożnie na wierzch galaretkę. Pokryty owocami i galaretką sernik wkładamy z powrotem do lodówki, tym razem do całkowitego stężenia.

Rada dla profesjonalistów: najlepszy będzie po nocy spędzonej w niskiej temperaturze. Smacznego!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania Biuro prasowe
2024-04-24 | 11:00

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i
Żywienie BRAK ZDJĘCIA
2024-04-23 | 15:30

Gotowi na sezon grillowy? Lidl Polska z wyjątkową wegeofertą

Wielkimi krokami zbliża się majówka, a wraz z nią start sezonu grillowego. To świetny czas nie tylko dla mięsożerców. Lidl Polska po raz kolejny pokazuje, że pamięta o weganach, wegetarianach, flexitarianach i wszystkich,
Żywienie Oliwki krojone czarne OLE! Smak i wygoda na każdą okazję
2024-04-23 | 14:00

Oliwki krojone czarne OLE! Smak i wygoda na każdą okazję

Oliwki krojone czarne OLE! to jedna z najsmaczniejszych propozycji kuchni śródziemnomorskiej w formie cienkich, gotowych do użycia paseczków. Ta aromatyczna przekąska inspiruje do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Zazwyczaj dostaję fajne prezenty. Najbardziej cieszy mnie, jak ktoś mi coś namaluje albo napisze wiersz

Aktorkę można teraz oglądać między innymi w spektaklu „Wyjątkowy prezent” w reżyserii Tomasza Sapryka. Dzięki tej sztuce widzowie mogą się przekonać, że wyszukany, drogi i niezwykle odważny upominek nie tylko może zepsuć urodzinową imprezę, ale także relacje rodzinne i przyjacielskie. Aleksandra Popławska zdaje sobie sprawę z tego, że wiele osób ma nie lada dylemat, co podarować komuś z okazji urodzin czy imienin. Jednocześnie podkreśla, że ona sama nigdy nie dostała nietrafionego prezentu, który szybko wylądował w koszu.

Media

Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Mamy wieloletnie doświadczenie telewizyjne. To nam pozwoliło zbudować wideopodcast „Serio?” od strony merytorycznej i technicznej

Po zwolnieniu z TVP Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski ruszyli na podbój YouTube’a. Do autorskiego wideopodcastu „Serio?” para zamierza zapraszać gości, którzy działają na różnych płaszczyznach, mają nietuzinkowe pasje i swoim postępowaniem dają dobry przykład innym. Prezenterzy wierzą, że ich nowy projekt z odcinka na odcinek będzie się cieszył coraz większą popularnością. Na razie obserwuje ich ok. 5 tys. subskrybentów. Obydwoje zapewniają, że nie boją się nowych wyzwań zawodowych, a satysfakcję sprawia im to, że przy realizacji nagrań mogą w pełni wykorzystać swoje doświadczenie telewizyjne.

Edukacja

Co piąte polskie dziecko padło ofiarą cyberprzemocy. Brakuje narzędzi, które pomogłyby z tym zjawiskiem walczyć

Według badań HBSC co szósty nastolatek na świecie padł ofiarą cyberprzemocy – informuje Europejskie Biuro Regionalne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W Polsce jest pod tym względem dużo gorzej. Nawet jedno na pięcioro dzieci mogło doświadczyć przemocy w sieci – alarmują naukowcy. Grupą najbardziej narażoną na cyberprzemoc są 13-latki. Porównanie danych z obecnej i poprzedniej edycji badania wskazuje, że dotychczasowe programy przeciwdziałania przemocy, i to nie tylko w obszarze cyber, nie są skuteczne. Eksperci podkreślają, że trzeba w nie włączyć nie tylko szkoły, ale też placówki medyczne, rodziców i samą młodzież.