Komunikaty PR

Błyskawiczny sernik z truskawkami na lato

2022-06-30  |  12:34
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Po miesiącach kapryśnej pogody, w końcu nadeszło lato, za którym zresztą poważnie się stęskniliśmy. W istocie lato nadeszło z całą swoją mocą - przyniosło ze sobą dużo słońca, ale też wyjątkowo wysokie temperatury. A kiedy jest tak niezmiernie gorąco, nie każdy łasuch ma ochotę na deser w postaci ciasta. Jest to zrozumiałe, choćby z tego względu, iż nasze zapotrzebowanie kaloryczne jest zdecydowanie mniejsze, gdy jest ciepło. Co zatem począć mają wszyscy entuzjaści ciast, kiedy za oknem temperatury przekraczają 30 stopni celsjusza? Bez obaw, mamy dla Was propozycję.

Sernik na zimno

Wśród najpopularniejszych letnich deserów w polskiej kuchni wyjątkową popularnością cieszą się owocowe tarty, kruche placki z owocami, a także serniki, którym dzisiaj poświęcimy nieco więcej uwagi. Powody są dwa, a mianowicie serniki niezwykle łatwo się przygotowuje, a ich wersje na zimno to wręcz idealna forma deseru na upalne dni. Przygotowaliśmy dla Was propozycję sernika z truskawkami i truskawkową galaretką - oczywiście możemy owoc ten zastąpić innym, dowolnym, dostępnym o tej porze roku, dobierając do niego pasujący smak galaretki, rzecz jasna.

Co nam będzie potrzebne?

Do przygotowania naszego sernika potrzebujemy:

  • twaróg (może być zmielony, z wiaderka) - 1kg

  • truskawki - 500g

  • galaretka truskawkowa - 1 szt.

  • biszkopty - ok 100g

  • śmietanka 30% - ok 150g

  • mleko - ok 125ml

  • cukier waniliowy - 1 op.

  • żelatyna spożywcza - 2 łyżki

  • cukier puder - ok pół szklanki

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę, dodając do niej ok 40-60 ml mniej wody niż wynika to z instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy galaretkę do wystudzenia.

Dno tortownicy (w naszej wersji, średnica tortownicy to ok 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz obręczy. Następnie na papierze układamy biszkopty, które stworzą spód naszego ciasta.

Zagotowujemy mleko, a następnie, po wyłączeniu palnika, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. 

Do dużej misy wkładamy twaróg, a następnie dodajemy śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.

Do ciepłej i płynnej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki przygotowanej masy, a następnie mieszamy trzepaczką. Powtarzamy czynność do momentu, kiedy cała masa serowa będzie połączona z żelatyną.

Do masy dodajemy połowę truskawek (oczywiście umytych, bez szypułek) i ostrożnie mieszamy. Następnie masę wykładamy do formy, na spód z biszkoptów. Wyrównujemy powierzchnię, a całość wkładamy do lodówki na ok pół godziny. W tym czasie ciasto powinno nieco stężeć.

Pozostałe truskawki kroimy na połówki, ćwiartki, bądź plasterki. Po upływie 30 minut, wyciągamy sernik i wbijamy owoce w jego górną powierzchnię, a następnie, za pomocą łyżki, wylewamy ostrożnie na wierzch galaretkę. Pokryty owocami i galaretką sernik wkładamy z powrotem do lodówki, tym razem do całkowitego stężenia.

Rada dla profesjonalistów: najlepszy będzie po nocy spędzonej w niskiej temperaturze. Smacznego!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Transport

Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.