Komunikaty PR

Błyskawiczny sernik z truskawkami na lato

2022-06-30  |  12:34
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Po miesiącach kapryśnej pogody, w końcu nadeszło lato, za którym zresztą poważnie się stęskniliśmy. W istocie lato nadeszło z całą swoją mocą - przyniosło ze sobą dużo słońca, ale też wyjątkowo wysokie temperatury. A kiedy jest tak niezmiernie gorąco, nie każdy łasuch ma ochotę na deser w postaci ciasta. Jest to zrozumiałe, choćby z tego względu, iż nasze zapotrzebowanie kaloryczne jest zdecydowanie mniejsze, gdy jest ciepło. Co zatem począć mają wszyscy entuzjaści ciast, kiedy za oknem temperatury przekraczają 30 stopni celsjusza? Bez obaw, mamy dla Was propozycję.

Sernik na zimno

Wśród najpopularniejszych letnich deserów w polskiej kuchni wyjątkową popularnością cieszą się owocowe tarty, kruche placki z owocami, a także serniki, którym dzisiaj poświęcimy nieco więcej uwagi. Powody są dwa, a mianowicie serniki niezwykle łatwo się przygotowuje, a ich wersje na zimno to wręcz idealna forma deseru na upalne dni. Przygotowaliśmy dla Was propozycję sernika z truskawkami i truskawkową galaretką - oczywiście możemy owoc ten zastąpić innym, dowolnym, dostępnym o tej porze roku, dobierając do niego pasujący smak galaretki, rzecz jasna.

Co nam będzie potrzebne?

Do przygotowania naszego sernika potrzebujemy:

  • twaróg (może być zmielony, z wiaderka) - 1kg

  • truskawki - 500g

  • galaretka truskawkowa - 1 szt.

  • biszkopty - ok 100g

  • śmietanka 30% - ok 150g

  • mleko - ok 125ml

  • cukier waniliowy - 1 op.

  • żelatyna spożywcza - 2 łyżki

  • cukier puder - ok pół szklanki

W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretkę, dodając do niej ok 40-60 ml mniej wody niż wynika to z instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy galaretkę do wystudzenia.

Dno tortownicy (w naszej wersji, średnica tortownicy to ok 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia wypuszczając go na zewnątrz obręczy. Następnie na papierze układamy biszkopty, które stworzą spód naszego ciasta.

Zagotowujemy mleko, a następnie, po wyłączeniu palnika, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż do jej rozpuszczenia. 

Do dużej misy wkładamy twaróg, a następnie dodajemy śmietankę, cukier puder, cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.

Do ciepłej i płynnej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki przygotowanej masy, a następnie mieszamy trzepaczką. Powtarzamy czynność do momentu, kiedy cała masa serowa będzie połączona z żelatyną.

Do masy dodajemy połowę truskawek (oczywiście umytych, bez szypułek) i ostrożnie mieszamy. Następnie masę wykładamy do formy, na spód z biszkoptów. Wyrównujemy powierzchnię, a całość wkładamy do lodówki na ok pół godziny. W tym czasie ciasto powinno nieco stężeć.

Pozostałe truskawki kroimy na połówki, ćwiartki, bądź plasterki. Po upływie 30 minut, wyciągamy sernik i wbijamy owoce w jego górną powierzchnię, a następnie, za pomocą łyżki, wylewamy ostrożnie na wierzch galaretkę. Pokryty owocami i galaretką sernik wkładamy z powrotem do lodówki, tym razem do całkowitego stężenia.

Rada dla profesjonalistów: najlepszy będzie po nocy spędzonej w niskiej temperaturze. Smacznego!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.