Komunikaty PR

Chufa: wegański zamiennik mleka krowiego. Co niezwykłego w sobie kryje?

2022-08-11  |  13:00
Biuro prasowe

Chufa, czyli bulwa cibory jadalnej, stanowiła główny składnik diety praludzi  zamieszkujących Afrykę 2 miliony lat temu. Dziś o tej wartościowej roślinie słyszy się coraz więcej, a ze względu na swoje wartości odżywcze została okrzyknięta ,,żywnością przeżycia”. Chufa jest zdrową przekąską, bazą napojów roślinnych, mąki oraz… kluczowym składnikiem „mlecznej”, wegańskiej czekolady. Co warto wiedzieć o tej roślinie i dlaczego wykorzystuje się ją w słodkościach? Wyjaśniamy!

Superfoods znany od wieków 

Obsuszona bulwa cibory jadalnej, czyli chufa, występuje także pod nazwą orzech tygrysi, migdał ziemny czy kasztanek ziemny. W rzeczywistości, mimo że do złudzenia przypomina orzech, jest bulwą wyrastającą na podziemnych kłączach trawiastej rośliny Cyperus esculentus. Naturalnie występuje ona w Afryce, Europie, Azji oraz Ameryce Południowej. Charakteryzuje się przyjemnie słodkawym migdałowo-kokosowym smakiem oraz bogactwem cennych składników odżywczych. 

Orzechy tygrysie nazywane są „żywnością przeżycia” ze względu na zawartość prawie wszystkich składników potrzebnych człowiekowi do przetrwania. Badacze oraz archeolodzy dowiedli, że chufa była podstawą diety człowieka żyjącego w Afryce Wschodniej ok. 2 miliony lat temu. Z tego względu nazywana jest także jednymi z najstarszych superfoods, czyli niezwykle dobroczynnych dla naszego organizmu produktów. Jakie właściwości kryje w sobie chufa?

Te niepozorne bulwy są źródłem błonnika pokarmowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, węglowodanów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu LDL. Dzięki wysokiej zawartości tzw. skrobi opornej (nieulegającej rozkładowi w przewodzie pokarmowym) działają jak probiotyki i wspomagają florę bakteryjną jelit. Orzechy tygrysie zawierają również sporo witaminy E oraz flawonoidów, przez co wykazują działanie przeciwutleniające, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami.  W odróżnieniu od większości tradycyjnych orzechów nie zawiera ona alergenów, dlatego z powodzeniem może być spożywana przez osoby z nietolerancjami pokarmowymi oraz alergików. Chufa kryje w sobie również bogactwo minerałów – m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i fosforu. 

Chufa jako roślinny zamiennik mleka 

Orzechy tygrysie w kuchni wykorzystywane są na wiele sposobów. Z chufy wytwarza się mąkę o charakterystycznym kokosowo-migdałowym posmaku, którą można wykorzystać do słodkich wypieków, naleśników czy gofrów. Na sklepowych półkach z żywnością roślinną możemy napotkać także roślinny napój z chufy – zamiennik mleka krowiego. Często stanowi on składnik diety wegan, wegetarian oraz osób z nietolerancjami pokarmowymi – właśnie przez wzgląd na brak zawartości alergenów. Suszone bulwy cibory jadalnej dostępne są również w formie przekąski, niekiedy jako zamiennik tradycyjnych orzechów w diecie. Smakowe walory chufy doceniają szczególnie Hiszpanie, którzy przygotowują na jej bazie napój horchata de chufa, idealny na upały. 

 

Chufa charakteryzuje się niezwykłą kremowością, bogatym smakiem i delikatnością, przez co jest wykorzystywana także jako… składnik wegańskich czekolad „mlecznych”. W polskiej branży reklamowej czekolada z dodatkiem tej rośliny pierwszy raz zagościła dzięki marce Slodkie, specjalizującej się w produkcji czekoladowych gadżetów reklamowych. W kwietniu br. na polskim rynku pojawiła się innowacyjna linia wegańskich słodkości stworzonych na bazie czekolady wykorzystującej chufę – NXT Dairy Free. Słodkości wytwarzane z tej czekolady nie zawierają nawet śladowych ilości nabiału, soi, orzechów i glutenu. Produkuje się ją w specjalnych liniach, które nie mają żadnego kontaktu z nabiałem czy orzechami. Jednocześnie jej smak do złudzenia przypomina tradycyjną mleczną czekoladę, dzięki czemu weganie czy osoby z nietolerancjami pokarmowymi mogą cieszyć się jej delikatnym smakiem bez obawy o swoje zdrowie. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Transport

Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.