Czekolada Gorzka Terravita – idealna do idealnego brownie
Wśród najbardziej popularnych czekoladowych ciast, szczególne miejsce zajmuje z pewnością brownie. Ten wywodzący się z Ameryki wypiek od lat cieszy podniebienia miłośników czekolady na całym świecie. Tajemnicą jego smaku, niepowtarzalnej konsystencji, wyjątkowego aromatu i charakterystycznego koloru jest najlepsza, gorzka czekolada, o wysokiej zawartości kakao. Idealnie sprawdzi się tu Terravita Czekolada gorzka 70% kakao.
Brownie - hey from USA!
Brownie to bez wątpienia najpopularniejsze amerykańskie ciasto. Intensywne w smaku, gęste, o „wilgotnym” wnętrzu. I mega czekoladowe! Jajka, mąka czy masło to tylko tło – brownie czekoladą stoi. Dlatego tak ważne jest, jaka czekolada stanie się podstawą wypieku. Najlepsza będzie oczywiście gorzka, z wyselekcjonowanych składników i o wysokiej zawartości kakao – taka jak Terravita Czekolada gorzka 70% kakao. To czekoladowa klasyka, idealna dla amatorów wytrwanych nut smakowych. Wyróżnia ją wykwintny, a jednocześnie łagodny smak czystej, gorzkiej czekolady. Sprawdza się świetnie jako samodzielna przekąska, lubiana zwłaszcza przez tych, którzy nie sięgają po tradycyjne słodycze. Dodatkowo znakomicie się roztapia, stanowiąc niezbędny składnik licznych deserów i wypieków – takich jak brownie, ale nie tylko. Sprawdzi się jako baza do polew wielu ciast, kruchych ciasteczek czy eklerów.
Brownie to ciasto stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Już samo, bez dodatków, stanowić będzie wykwintny deser o bogatym smaku i kuszącym aromacie. Ale latem, gdy dostępnych jest tak wiele pysznych owoców, warto przełamać nimi jego głębokie nuty smakowe. Doskonałym wyborem będą zwłaszcza różnorodne owoce leśne – takie jak borówki, maliny czy jeżyny. Jednocześnie, dzięki takiemu dodatkowi, nasze brownie będzie się znakomicie prezentować! Jogurt naturalny, gęsta śmietana lub lody waniliowe do zaserwowania, będą dopełnieniem smaku.
Brownie z owocami jagodowymi
Składniki:
180 g cukru
6 jaj
2 tabliczki Czekolady gorzkiej 70% kakao Terravita
200 g masła
1 łyżka kakao
80 g mąki pszennej
200 g owoców jagodowych (borówki, maliny, jeżyny)
Przygotowanie:
Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego roztopienia. Przestudzić, dodać do ubitych jaj, wymieszać. Na końcu dodać mąkę z kakao przesianą przez sito i delikatnie wymieszać. Wlać do foremki 20/30 cm, ułożyć umyte owoce w odstępach i piec ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Podawać np. z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.