Czekolada Gorzka Terravita – idealna do idealnego brownie
Wśród najbardziej popularnych czekoladowych ciast, szczególne miejsce zajmuje z pewnością brownie. Ten wywodzący się z Ameryki wypiek od lat cieszy podniebienia miłośników czekolady na całym świecie. Tajemnicą jego smaku, niepowtarzalnej konsystencji, wyjątkowego aromatu i charakterystycznego koloru jest najlepsza, gorzka czekolada, o wysokiej zawartości kakao. Idealnie sprawdzi się tu Terravita Czekolada gorzka 70% kakao.
Brownie - hey from USA!
Brownie to bez wątpienia najpopularniejsze amerykańskie ciasto. Intensywne w smaku, gęste, o „wilgotnym” wnętrzu. I mega czekoladowe! Jajka, mąka czy masło to tylko tło – brownie czekoladą stoi. Dlatego tak ważne jest, jaka czekolada stanie się podstawą wypieku. Najlepsza będzie oczywiście gorzka, z wyselekcjonowanych składników i o wysokiej zawartości kakao – taka jak Terravita Czekolada gorzka 70% kakao. To czekoladowa klasyka, idealna dla amatorów wytrwanych nut smakowych. Wyróżnia ją wykwintny, a jednocześnie łagodny smak czystej, gorzkiej czekolady. Sprawdza się świetnie jako samodzielna przekąska, lubiana zwłaszcza przez tych, którzy nie sięgają po tradycyjne słodycze. Dodatkowo znakomicie się roztapia, stanowiąc niezbędny składnik licznych deserów i wypieków – takich jak brownie, ale nie tylko. Sprawdzi się jako baza do polew wielu ciast, kruchych ciasteczek czy eklerów.
Brownie to ciasto stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Już samo, bez dodatków, stanowić będzie wykwintny deser o bogatym smaku i kuszącym aromacie. Ale latem, gdy dostępnych jest tak wiele pysznych owoców, warto przełamać nimi jego głębokie nuty smakowe. Doskonałym wyborem będą zwłaszcza różnorodne owoce leśne – takie jak borówki, maliny czy jeżyny. Jednocześnie, dzięki takiemu dodatkowi, nasze brownie będzie się znakomicie prezentować! Jogurt naturalny, gęsta śmietana lub lody waniliowe do zaserwowania, będą dopełnieniem smaku.
Brownie z owocami jagodowymi
Składniki:
180 g cukru
6 jaj
2 tabliczki Czekolady gorzkiej 70% kakao Terravita
200 g masła
1 łyżka kakao
80 g mąki pszennej
200 g owoców jagodowych (borówki, maliny, jeżyny)
Przygotowanie:
Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego roztopienia. Przestudzić, dodać do ubitych jaj, wymieszać. Na końcu dodać mąkę z kakao przesianą przez sito i delikatnie wymieszać. Wlać do foremki 20/30 cm, ułożyć umyte owoce w odstępach i piec ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Podawać np. z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.
Ochrona środowiska
Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić
Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).
Problemy społeczne
W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania
Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.