Komunikaty PR

Czekolada Gorzka Terravita – idealna do idealnego brownie

2021-07-27  |  14:00
Biuro prasowe

Wśród najbardziej popularnych czekoladowych ciast, szczególne miejsce zajmuje z pewnością brownie. Ten wywodzący się z Ameryki wypiek od lat cieszy podniebienia miłośników czekolady na całym świecie. Tajemnicą jego smaku, niepowtarzalnej konsystencji, wyjątkowego aromatu i charakterystycznego koloru jest najlepsza, gorzka czekolada, o wysokiej zawartości kakao. Idealnie sprawdzi się tu Terravita Czekolada gorzka 70% kakao.

Brownie - hey from USA!

Brownie to bez wątpienia najpopularniejsze amerykańskie ciasto. Intensywne w smaku, gęste, o „wilgotnym” wnętrzu. I mega czekoladowe! Jajka, mąka czy masło to tylko tło – brownie czekoladą stoi. Dlatego tak ważne jest, jaka czekolada stanie się podstawą wypieku. Najlepsza będzie oczywiście gorzka, z wyselekcjonowanych składników i o wysokiej zawartości kakao – taka jak Terravita Czekolada gorzka 70% kakao. To czekoladowa klasyka, idealna dla amatorów wytrwanych nut smakowych. Wyróżnia ją wykwintny, a jednocześnie łagodny smak czystej, gorzkiej czekolady. Sprawdza się świetnie jako samodzielna przekąska, lubiana zwłaszcza przez tych, którzy nie sięgają po tradycyjne słodycze. Dodatkowo znakomicie się roztapia, stanowiąc niezbędny składnik licznych deserów i wypieków – takich jak brownie, ale nie tylko. Sprawdzi się jako baza do polew wielu ciast, kruchych ciasteczek czy eklerów.

Brownie to ciasto stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Już samo, bez dodatków, stanowić będzie wykwintny deser o bogatym smaku i kuszącym aromacie. Ale latem, gdy dostępnych jest tak wiele pysznych owoców, warto przełamać nimi jego głębokie nuty smakowe. Doskonałym wyborem będą zwłaszcza różnorodne owoce leśne – takie jak borówki, maliny czy jeżyny. Jednocześnie, dzięki takiemu dodatkowi, nasze brownie będzie się znakomicie prezentować! Jogurt naturalny, gęsta śmietana lub lody waniliowe do zaserwowania, będą dopełnieniem smaku.

Brownie z owocami jagodowymi

Składniki:

180 g cukru

6 jaj

2 tabliczki Czekolady gorzkiej 70% kakao Terravita

200 g masła

1 łyżka kakao

80 g mąki pszennej

200 g owoców jagodowych (borówki, maliny, jeżyny)

Przygotowanie:

Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego roztopienia. Przestudzić, dodać do ubitych jaj, wymieszać. Na końcu dodać mąkę z kakao przesianą przez sito i delikatnie wymieszać. Wlać do foremki 20/30 cm, ułożyć umyte owoce w odstępach i piec ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Podawać np. z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze Biuro prasowe
2024-03-29 | 10:34

Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze

Wraz z nadejściem wiosny w naszej kuchni mogą zagościć na nowo smaki, za którymi tęskniliśmy przez cały rok. Nadchodzące wiosenne miesiące to dobry moment na zmiany i wprowadzenie
Żywienie Słodkie święta z Haribo
2024-03-28 | 17:15

Słodkie święta z Haribo

W czasie Wielkanocy na stołach i w koszyczkach królują kolorowe jajka, kurczaczki i zajączki. Znajdziemy je także w limitowanych produktach HARIBO. Opakowanie HARIBO Happy Easter
Żywienie Świąteczne wariacje na temat kiełbasy
2024-03-28 | 17:00

Świąteczne wariacje na temat kiełbasy

Kiełbasa to wędlina tradycyjnie obecna na polskim, wielkanocnym stole. Pojawia się tam w różnej formie – pieczonej, gotowanej czy surowej, w plasterkach lub kawałkach. My

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Partner Serwisu Zdrowie

Viatris

Media

Styl życia

Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych

Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.

Handel

Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej

Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.