Komunikaty PR

Czekolada Gorzka Terravita – idealna do idealnego brownie

2021-07-27  |  14:00
Biuro prasowe

Wśród najbardziej popularnych czekoladowych ciast, szczególne miejsce zajmuje z pewnością brownie. Ten wywodzący się z Ameryki wypiek od lat cieszy podniebienia miłośników czekolady na całym świecie. Tajemnicą jego smaku, niepowtarzalnej konsystencji, wyjątkowego aromatu i charakterystycznego koloru jest najlepsza, gorzka czekolada, o wysokiej zawartości kakao. Idealnie sprawdzi się tu Terravita Czekolada gorzka 70% kakao.

Brownie - hey from USA!

Brownie to bez wątpienia najpopularniejsze amerykańskie ciasto. Intensywne w smaku, gęste, o „wilgotnym” wnętrzu. I mega czekoladowe! Jajka, mąka czy masło to tylko tło – brownie czekoladą stoi. Dlatego tak ważne jest, jaka czekolada stanie się podstawą wypieku. Najlepsza będzie oczywiście gorzka, z wyselekcjonowanych składników i o wysokiej zawartości kakao – taka jak Terravita Czekolada gorzka 70% kakao. To czekoladowa klasyka, idealna dla amatorów wytrwanych nut smakowych. Wyróżnia ją wykwintny, a jednocześnie łagodny smak czystej, gorzkiej czekolady. Sprawdza się świetnie jako samodzielna przekąska, lubiana zwłaszcza przez tych, którzy nie sięgają po tradycyjne słodycze. Dodatkowo znakomicie się roztapia, stanowiąc niezbędny składnik licznych deserów i wypieków – takich jak brownie, ale nie tylko. Sprawdzi się jako baza do polew wielu ciast, kruchych ciasteczek czy eklerów.

Brownie to ciasto stosunkowo łatwe w przygotowaniu. Już samo, bez dodatków, stanowić będzie wykwintny deser o bogatym smaku i kuszącym aromacie. Ale latem, gdy dostępnych jest tak wiele pysznych owoców, warto przełamać nimi jego głębokie nuty smakowe. Doskonałym wyborem będą zwłaszcza różnorodne owoce leśne – takie jak borówki, maliny czy jeżyny. Jednocześnie, dzięki takiemu dodatkowi, nasze brownie będzie się znakomicie prezentować! Jogurt naturalny, gęsta śmietana lub lody waniliowe do zaserwowania, będą dopełnieniem smaku.

Brownie z owocami jagodowymi

Składniki:

180 g cukru

6 jaj

2 tabliczki Czekolady gorzkiej 70% kakao Terravita

200 g masła

1 łyżka kakao

80 g mąki pszennej

200 g owoców jagodowych (borówki, maliny, jeżyny)

Przygotowanie:

Jaja z cukrem ubić na puszystą masę, masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do całkowitego roztopienia. Przestudzić, dodać do ubitych jaj, wymieszać. Na końcu dodać mąkę z kakao przesianą przez sito i delikatnie wymieszać. Wlać do foremki 20/30 cm, ułożyć umyte owoce w odstępach i piec ok. 35 min w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Podawać np. z jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.