Dla prawdziwych koneSERów – wyjątkowy Senator Emmentaler od SM Mlekpol
Wyjątkowy smak oraz aromat, z charakterystyczną orzechową nutą i dużą liczbą oczek. Taki właśnie jest ser Senator Emmentaler od SM Mlekpol. To nowość na półce serów premium i produkt, który ma wszelkie szanse, by zaspokoić podniebienia oraz podbić serca najbardziej wytrawnych koneserów.
Twórczo rozwijając dokonania szwajcarskich mistrzów serowarstwa, Mlekpol wprowadza na rynek nowy produkt – Senator Emmentaler. To twardy ser podpuszczkowy, powstający w długotrwałym procesie dojrzewania. Ze względu na unikatowe właściwości smakowe oraz aromatyczne, a także najwyższą jakość użytych do jego produkcji surowców, wyrób ten lokuje się w segmencie serów premium. Jego charakterystyczny, wyróżniający się smak i aromat doceniane są zwłaszcza przez wymagających znawców i miłośników sera.
Senator Emmentaler jest wytwarzany z najwyższą starannością, wedle najlepszych receptur, wzbogaconych o wiedzę, doświadczenie i technologie wiodącego polskiego producenta. Efekt? Wyśmienity. Ser ma elastyczny, złocisty miąższ i naturalnie powstałą suchą skórkę. Pachnie intensywnie. W smaku jest delikatny, lekko słodkawy, o wyraźnie wyczuwalnym smaku orzechowym. W jego przekroju widoczne są duże, regularne oczka, stanowiące o wyjątkowości tego typu serów twardych.
Senator Emmentaler powstaje z polskiego mleka, pochodzącego od krów wypasanych w najczystszych regionach naszego kraju. Jak przystało na produkt z najwyższej półki, nie zawiera konserwantów. Charakteryzuje się natomiast dużą zawartością wapnia oraz wartościowego białka, a także innych cennych składników.
Ser dostępny jest w dwóch gramaturach oraz rodzajach:
- Senator Emmentaler w plastrach 150 g – dostępny w wygodnych opakowaniach typu „otwórz-zamknij”, które ułatwiają przechowywanie bez utraty właściwości smakowych i zapachowych,
- Senator Emmentaler – płaska porcja 250 g.
Mlekpol zadbał też o to, by oba produkty przyciągały wzrok na sklepowych półkach, stąd wyróżniają się one wyszukanym wzornictwem i kolorystyką, potwierdzającymi przynależność do segmentu premium.
Senator Emmentaler wybornie prezentuje się na desce serów, jako pyszna i wyszukana przekąska do wina w czasie przyjęcia czy romantycznej kolacji. Ale ma też inne, znacznie szersze zastosowania kulinarne. Może być używany do kanapek i sałatek, a po starciu stanowi wspaniałą posypkę do dań mięsnych, ryżu czy makaronu. Dobrze toleruje obróbkę termiczną, dlatego sprawdzi się też na pizzy oraz różnego typu zapiekankach. Świetnie komponuje się z oliwkami, winogronami, jajkami, łososiem.
Historia sera emmentaler (ementaler) liczy przeszło 700 lat. Pierwsze wzmianki na temat tego przysmaku pochodzą z roku 1293, a więc czasów późnego średniowiecza. Jego nazwa pochodzi od rzeki Emme w szwajcarskim kantonie berneńskim. To właśnie w jej dolinie zaczęto przed wiekami wyrabiać ten jedyny w swoim rodzaju ser. Do najbardziej charakterystycznych jego cech, oprócz wyszukanego smaku, należą imponujących rozmiarów dziury, powstające w procesie dojrzewania. Emmentaler jest symbolem Szwajcarii, obecnie jednak, pod różnymi nazwami, wytwarzany jest w wielu zakątkach Europy.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.