Domowa produkcja twarogu - na czym polega i czy łatwa?
![](/files/_uploaded/wiz_zdjeciekonf_1164828174,w_170,h_95,wo_170,ho_95,_small.jpg)
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Bazą każdego dobrego sernika jest twaróg – wie o tym każdy. Ale nie każdy wie, że twaróg można zrobić samodzielnie! Poniżej przedstawiamy Wam metodę na domową produkcję tego sera, z dedykacją dla wszystkich, dla których przygotowanie sernika z gotowych półproduktów to za małe wyzwanie.
W rzeczywistości produkcja domowego twarogu to nic trudnego. Można go przygotować wszędzie i nie jest do tego wymagany specjalistyczny sprzęt. Ważne jest oczywiście, by miejsce, w którym zdecydujemy się pracować, było czyste, warto również zadbać o sporo przestrzeni do działania i zaopatrzyć się w odpowiednio duży i szeroki garnek, nie mniejsze sito, a także zapas gazy.
Przygotowanie
Do spreparowania twarogu w domowych warunkach warto wybrać mleko o dużej zawartości tłuszczu, może ono być słodkie lub zsiadłe, odpowiednia będzie nawet mieszanka obu. Polecamy nie korzystać z mleka UHT, ale jeśli tylko takim mlekiem dysponujecie, warto będzie dodać do niego kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź kefiru w celu zakwaszenia.
Użycie 2,5 l mleka pozwoli nam wyprodukować ok. półkilogramowy blok twarogu.
Do dzieła!
Do garnka wlewamy mleko i szczelnie zakrywamy cienką ściereczką bądź gazą. Odstawiamy garnek na ok. 24 godziny. Niezwykle ważne jest, by w tym czasie znajdował się on w temperaturze pokojowej. Na tym jednak czekanie się nie kończy. Po pierwszej dobie zbieramy powstałą na powierzchni mleka śmietanę, ponownie zakrywamy i odstawiamy na kolejną dobę.
Po dwóch dniach powinien nastąpić dobry moment, by dokładniej przyjrzeć się otrzymanemu surowcowi. Ważne, by on rozwarstwiony, a na dnie garnka utworzył się zgęstniały osad.
Jeśli po dwóch dniach otrzymaliśmy taką gęstą warstwę, możemy przystąpić do gotowania – a właściwie do podgrzewania. Garnek ustawiamy na kuchence, na małym ogniu. Substancja nie może się zagotować – jest to niezwykle ważne. Pilnujcie, by temperatura nie przekroczyła 50 stopni, a jeśli zbliży się do tego poziomu, możecie już śmiało wyłączyć palnik.
Mikstura powinna ostygnąć, a jeśli korzystaliśmy ze zsiadłego mleka, należy ją wręcz lekko schłodzić. W międzyczasie przygotowujemy sito, które z kolei należy wyłożyć gazą. Z ostudzonego płynu wyławiamy zwarte skrzepy i umieszczamy na sicie. To jeszcze nie koniec, bowiem by nasz twaróg był gotowy, musi jeszcze kilka godzin poleżeć, by został pozbawiony nadmiaru wilgoci.
Przygotowany twaróg powinien być zwarty, sprężysty i pyszny! Oczywistym jest, że kupno gotowego sera jest dużo łatwiejsze, ale czemu nie spróbować wykonać go samemu. Zwłaszcza, że jest to niezwykle łatwe, a finalny produkt niezwykle smakowity. Sprawdźcie sami. Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.