Komunikaty PR

Domowa produkcja twarogu - na czym polega i czy łatwa?

2022-07-26  |  16:53
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Bazą każdego dobrego sernika jest twaróg – wie o tym każdy. Ale nie każdy wie, że twaróg można zrobić samodzielnie! Poniżej przedstawiamy Wam metodę na domową produkcję tego sera, z dedykacją dla wszystkich, dla których przygotowanie sernika z gotowych półproduktów to za małe wyzwanie.

W rzeczywistości produkcja domowego twarogu to nic trudnego. Można go przygotować wszędzie i nie jest do tego wymagany specjalistyczny sprzęt. Ważne jest oczywiście, by miejsce, w którym zdecydujemy się pracować, było czyste, warto również zadbać o sporo przestrzeni do działania i zaopatrzyć się w odpowiednio duży i szeroki garnek, nie mniejsze sito, a także zapas gazy.

Przygotowanie

Do spreparowania twarogu w domowych warunkach warto wybrać mleko o dużej zawartości tłuszczu, może ono być słodkie lub zsiadłe, odpowiednia będzie nawet mieszanka obu. Polecamy nie korzystać z mleka UHT, ale jeśli tylko takim mlekiem dysponujecie, warto będzie dodać do niego kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź kefiru w celu zakwaszenia.

Użycie 2,5 l mleka pozwoli nam wyprodukować ok. półkilogramowy blok twarogu. 

Do dzieła!

Do garnka wlewamy mleko i szczelnie zakrywamy cienką ściereczką bądź gazą. Odstawiamy garnek na ok. 24 godziny. Niezwykle ważne jest, by w tym czasie znajdował się on w temperaturze pokojowej. Na tym jednak czekanie się nie kończy. Po pierwszej dobie zbieramy powstałą na powierzchni mleka śmietanę, ponownie zakrywamy i odstawiamy na kolejną dobę. 

Po dwóch dniach powinien nastąpić dobry moment, by dokładniej przyjrzeć się otrzymanemu surowcowi. Ważne, by on rozwarstwiony, a na dnie garnka utworzył się zgęstniały osad.

Jeśli po dwóch dniach otrzymaliśmy taką gęstą warstwę, możemy przystąpić do gotowania – a właściwie do podgrzewania. Garnek ustawiamy na kuchence, na małym ogniu. Substancja nie może się zagotować – jest to niezwykle ważne. Pilnujcie, by temperatura nie przekroczyła 50 stopni, a jeśli zbliży się do tego poziomu, możecie już śmiało wyłączyć palnik. 

Mikstura powinna ostygnąć, a jeśli korzystaliśmy ze zsiadłego mleka, należy ją wręcz lekko schłodzić. W międzyczasie przygotowujemy sito, które z kolei należy wyłożyć gazą. Z ostudzonego płynu wyławiamy zwarte skrzepy i umieszczamy na sicie. To jeszcze nie koniec, bowiem by nasz twaróg był gotowy, musi jeszcze kilka godzin poleżeć, by został pozbawiony nadmiaru wilgoci.

Przygotowany twaróg powinien być zwarty, sprężysty i pyszny! Oczywistym jest, że kupno gotowego sera jest dużo łatwiejsze, ale czemu nie spróbować wykonać go samemu. Zwłaszcza, że jest to niezwykle łatwe, a finalny produkt niezwykle smakowity. Sprawdźcie sami. Smacznego!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Transport

Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.