Dwa pomysły na dania z rusztu
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Główną zaletą grilla jest to, że nieważne, co na nim przyrządzimy, prawie zawsze będzie smakować fenomenalnie. Mięsa, warzywa, ryby, a nawet owoce, takie jak ananas nad ogniem nabierają wyjątkowego, dymnego aromatu, który dodatkowo pomaga wydobyć naturalny smak produktu. Nic więc dziwnego, że niemal wszyscy uwielbiają dania z rusztu!
Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania potraw na grillu jest odpowiednia marynata. Warto zaprzyjaźnić się ze składnikami takimi jak dobrej jakości musztarda, oliwa, czosnek czy świeże zioła. Znaczenie ma również czas – im dłużej mięso będzie „odpoczywało” w takiej aromatycznej mieszance, tym lepszy efekt końcowy osiągniemy. Doskonałym składnikiem, który sprawdzi się podczas przygotowywania dań z rusztu będzie Musztarda Kielecka sarepska, którą od niedawna dostać można w wygodnym, plastikowym opakowaniu, doskonałym do plenerowych warunków.
Sposób na soczystego kurczaka z grilla
Podczas weekendowego grillowania nie może zabraknąć… pysznego i aromatycznego kurczaka. Przygotowując to delikatne mięso na ruszcie łatwo jest je przesuszyć. A co zrobić, żeby tego uniknąć? Można dodać do marynaty odrobinę majonezu. Nie tylko wzbogaci to piersi z kurczaka o wyjątkowy smak, ale również zapobiegnie wysuszeniu.
Potrzebne składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
- 1 łyżka Majonezu Kieleckiego lekkiego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- świeże lub suszone zioła, np. tymianek i oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka miodu
Piersi z kurczaka oczyszczamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie nacieramy nimi mięso – najłatwiej zrobić to za pomocą rąk. Odstawiamy do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Grillujemy przez ok. 15 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa), co kilka minut przewracając piersi z kurczaka na drugą stronę i smarując wierzch pozostałą w naczyniu marynatą.
Wyjątkowe szaszłyki z łososia
Ryby przygotowane na grillu to prawdziwy rarytas. W wydaniu z rusztu dobrze sprawdzi się na przykład pstrąg przyrządzony w całości z masłem czosnkowym i świeżymi ziołami. To popularne danie zna jednak już chyba każdy, a warto jest przecierać w kuchni nowe szlaki. Na weekendowe spotkanie ze wspólnym grillowaniem proponujemy, aby przyrządzić soczyste szaszłyki z łososia w musztardowej marynacie.
Potrzebne składniki:
- ok. 400 g świeżego łososia
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
- 4 łyżki oliwy
- 1 czubata łyżka miodu
- 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- świeża papryka
Łososia kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy Musztardę Kielecką, oliwę, czosnek granulowany, miód, odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, aby ryba równomiernie pokryła się marynatą. Na koniec kroimy paprykę w dużą kostkę i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z łososiem. Grillujemy na aluminiowej tacce przez około 7-8 minut, w tym czasie kilkukrotnie obracając szaszłyki. Smacznego!
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej sarepskiej w plastiku: ok. 4,26 zł brutto / 450g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310g
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Podróże
Radosław Majdan: W Grecji zaginęła mi walizka. To jest kraj lekkoduchów, wszystko odkładają na jutro, a pracę traktują drugorzędnie
Były piłkarz przyznaje, że z perspektywy uczestników program „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” to bardzo wymagające przedsięwzięcie. Dla niego ten format okazał się nie tylko testem fizycznym, ale także emocjonalnym, bo trzeba było stawić czoła zarówno rywalom, jak i własnym słabościom. Radosław Majdan zdradza też, że emocji nie brakowało już na lotnisku. Tuż po przylocie do Grecji okazało się bowiem, że jego walizka zaginęła. Na szczęście miał przy sobie kilka zapasowych ubrań.
Finanse
Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne
Co czwarty Polak przynajmniej raz w ciągu swojego życia zmaga się z poważnym kryzysem zdrowia psychicznego. Może więc on statystycznie dotyczyć każdej polskiej rodziny – przypomina Fundacja Pomagam.pl. Problemem jest wciąż niskie finansowanie wsparcia psychicznego i psychiatrycznego przez państwo oraz słaba wiedza o zdrowiu psychicznym. Organizacja zwraca uwagę, że świadomość problemu może uwolnić ogromny potencjał wzajemnego wsparcia.
Film
Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani
Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.