Dwa pomysły na dania z rusztu
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Główną zaletą grilla jest to, że nieważne, co na nim przyrządzimy, prawie zawsze będzie smakować fenomenalnie. Mięsa, warzywa, ryby, a nawet owoce, takie jak ananas nad ogniem nabierają wyjątkowego, dymnego aromatu, który dodatkowo pomaga wydobyć naturalny smak produktu. Nic więc dziwnego, że niemal wszyscy uwielbiają dania z rusztu!
Kluczem do sukcesu podczas przygotowywania potraw na grillu jest odpowiednia marynata. Warto zaprzyjaźnić się ze składnikami takimi jak dobrej jakości musztarda, oliwa, czosnek czy świeże zioła. Znaczenie ma również czas – im dłużej mięso będzie „odpoczywało” w takiej aromatycznej mieszance, tym lepszy efekt końcowy osiągniemy. Doskonałym składnikiem, który sprawdzi się podczas przygotowywania dań z rusztu będzie Musztarda Kielecka sarepska, którą od niedawna dostać można w wygodnym, plastikowym opakowaniu, doskonałym do plenerowych warunków.
Sposób na soczystego kurczaka z grilla
Podczas weekendowego grillowania nie może zabraknąć… pysznego i aromatycznego kurczaka. Przygotowując to delikatne mięso na ruszcie łatwo jest je przesuszyć. A co zrobić, żeby tego uniknąć? Można dodać do marynaty odrobinę majonezu. Nie tylko wzbogaci to piersi z kurczaka o wyjątkowy smak, ale również zapobiegnie wysuszeniu.
Potrzebne składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
- 1 łyżka Majonezu Kieleckiego lekkiego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- świeże lub suszone zioła, np. tymianek i oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka miodu
Piersi z kurczaka oczyszczamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie nacieramy nimi mięso – najłatwiej zrobić to za pomocą rąk. Odstawiamy do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Grillujemy przez ok. 15 minut (w zależności od wielkości kawałków mięsa), co kilka minut przewracając piersi z kurczaka na drugą stronę i smarując wierzch pozostałą w naczyniu marynatą.
Wyjątkowe szaszłyki z łososia
Ryby przygotowane na grillu to prawdziwy rarytas. W wydaniu z rusztu dobrze sprawdzi się na przykład pstrąg przyrządzony w całości z masłem czosnkowym i świeżymi ziołami. To popularne danie zna jednak już chyba każdy, a warto jest przecierać w kuchni nowe szlaki. Na weekendowe spotkanie ze wspólnym grillowaniem proponujemy, aby przyrządzić soczyste szaszłyki z łososia w musztardowej marynacie.
Potrzebne składniki:
- ok. 400 g świeżego łososia
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
- 4 łyżki oliwy
- 1 czubata łyżka miodu
- 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- świeża papryka
Łososia kroimy w grubą kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy Musztardę Kielecką, oliwę, czosnek granulowany, miód, odrobinę soku z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, aby ryba równomiernie pokryła się marynatą. Na koniec kroimy paprykę w dużą kostkę i nakłuwamy na patyczki do szaszłyków naprzemiennie z łososiem. Grillujemy na aluminiowej tacce przez około 7-8 minut, w tym czasie kilkukrotnie obracając szaszłyki. Smacznego!
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej sarepskiej w plastiku: ok. 4,26 zł brutto / 450g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: ok. 6,20 zł brutto / 310g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki
Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.
Transport
Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.
Dziecko
Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.