Komunikaty PR

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Jak wygląda dieta Polaków?

2020-11-06  |  09:30
Biuro prasowe
Do pobrania link ( 0.03 MB )

Nie od dziś wiadomo, że dobrze zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie oraz zdrowie. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to doskonały moment na to, by zwrócić uwagę na żywienie najmłodszych smakoszy, wziąć pod lupę dobre nawyki oraz regularne spożywanie posiłków. Jak wygląda codzienne menu Polaków? Gdzie zaszły zmiany? Co powinniśmy wyeliminować?

8 listopada będziemy obchodzić Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Święto od 2007 r. organizują wspólnie Komisja Europejska oraz Euro-toques – organizacja zrzeszająca szefów kuchni z całej Europy. Dzięki jego obchodom, idea zdrowego żywienia może dotrzeć do znacznej rzeszy osób – warsztaty czy kampanie edukacyjne pomogą w utrwaleniu tej świadomości. Jest to szczególnie ważne w przypadku najmłodszych. Jak pokazują badania, dzieci coraz częściej mają problem z prawidłową wagą. U dorosłych Polaków niestety nie jest lepiej – z danych wynika, że 61 proc. Polaków ma problem z nadmierną masą ciała. Mnogość dostępnych na rynku słodyczy, wszechobecny cukier i pęd życia niestety nie sprzyjają temu, by zadbać o codzienną dietę. Co zatem możemy dla siebie zrobić?

Nawyki Polaków na talerzu
Nie trzeba chyba nikogo przekonywać do tego, że w zdrowym ciele zdrowy duch. Z raportu CBOS „Jak zdrowo odżywiają się Polacy?” wynika, że aż 80% przebadanych Polaków jest przekonanych, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo. Rzadziej niż co piąta osoba wskazała swój codzienny jadłospis jako niezdrowy. Ponad połowa badanych przyznała się do spożywania owoców i warzyw raz dziennie, jednak problem tkwi w tym, że jedno jabłko czy marchewka to zbyt mało. Powinniśmy spożywać zdecydowanie więcej ryb – 62% badanych uważa, że spożywa ich za mało. W pędzie codzienności robimy zakupy „na szybko”, częściej sięgając tym samym po niezdrowe zapychacze i gotowe posiłki. Jak temu zaradzić?

Zdrowie na talerzu bez wymówek
Na przeciw naszemu zmieniającemu się światu przychodzą różnego rodzaju aplikacje. Jedne liczą nasze zapotrzebowanie energetyczne, inne pomagają w zdrowych zakupach. Liczenie kalorii i spamiętywanie ich za każdym razem jest uciążliwe. Jeśli chcesz nad nimi zapanować, stwórz notatkę w swoim smartfonie lub zainstaluj specjalną aplikację, do której wprowadzasz produkt, orientacyjną gramaturę lub ilość i.. gotowe! Dane CBOS pokazują, że jedna czwarta Polaków sięga po słodycze przynajmniej raz w ciągu dnia. Podczas wizyty w sklepie nie możesz powstrzymać się przed kupieniem kilku zdecydowanie mało zdrowych przekąsek lub nie masz czasu na to, by wybrać się z listą zakupów do sklepu? Postaw na dostawy wprost pod Twoje drzwi. Zaoszczędzisz w ten sposób cenny czas i unikniesz podjadania tłustych czy pełnych cukru, słodkich przekąsek. Szukasz potrzebnych produktów, dodajesz je do wirtualnego koszyka i czekasz na kuriera. Zwróć jednak uwagę na to, aplikacja miała szeroki wachlarz partnerów, tak jak na przykład Glovo. Dzięki temu możesz dowolnie przebierać w produktach z danego punktu i zmieniać sklep czy punkt zależnie od dnia i Twoich preferencji.

Już nie samym czerwonym mięsem Polska stoi
Mówiąc o zdrowych nawykach, nie powinniśmy zapominać o ograniczeniu w naszej diecie mięsa. Biało jest nam niezbędne do utrzymania zdrowia w ryzach, jednak z łatwością możemy pozyskać je z roślin. I tutaj akurat mamy się czym pochwalić! Spożycie mięsa z roku na rok sukcesywnie spada. Polacy, według danych Glovo, nawet w dostawach dań z restauracji, chętniej niż w poprzednich latach wybierają wszelkiego rodzaju sałaty, ale także bezmięsne wersje burgerów czy kebabów. To dobra prognoza na przyszłość, bowiem dieta eliminująca lub ograniczająca mięso z codziennego menu działa korzystnie na nasze zdrowie.

Każdy dzień jest dobry na pozytywne zmiany w naszym życiu. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania motywuje nas i uświadamia, jak bardzo dobre nawyki żywieniowe powinny leżeć u podstaw naszej codzienności.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.