Jak urozmaicić klasyczny deser? Oto przepis na sernik agrestowy
Sernik jest jednym z ulubionych ciast Polaków, więc jego smak jest nam bardzo dobrze znany. Fani serników potrafią jednak znaleźć sposoby na to, by nie znudził im się ulubiony deser. Ciekawym urozmaiceniem dla tego ciasta może być… agrest.
Niedoceniany owoc
Wbrew pozorom agrest wcale nie jest kwaśny, jak uważa wiele osób, więc idealnie nadaje się do deserów. Pomimo wielu zalet, owoc ten jest bardzo niedoceniany i trudno go dostać w sklepie. Warto jednak przejść się na najbliższy targ i zaopatrzyć w agrest, ponieważ będzie on ciekawym dodatkiem – nie tylko do sernika. Dlaczego?
– Popyt na agrest ciągle rośnie, co nie jest zaskoczeniem, ponieważ owoc ten ma wiele właściwości. Przede wszystkim zawiera pektynę, czyli naturalną żelatynę i zagęszczacz, dzięki czemu można z niego zrobić naturalny dżem. Agrest poprawia trawienie oraz ma działanie uspokajające. Jest również źródłem witaminy C. Niewiele osób wie, ale dojrzały agrest ma właściwości podobne do winogrona, więc można zrobić z niego wino i szampana – mówi Paweł Jaruga, znany na twitterze jako @Agrestt_.
Agrest świetnie komponuje się ze szpinakiem. To połączenie idealnie sprawdzi się każdemu fanowi sernika, który potrzebuje urozmaicenia w swoim ulubionym deserze. Przedstawiamy przepis na sernik agrestowy ze szpinakowym spodem.
Szpinakowy spód:
● 1 opakowanie świeżego, umytego szpinaku (ok. 200/300 g)
● 4 jajka
● ¾ szklanki cukru
● ¾ szklanki oleju słonecznikowego
● 2 szklanki mąki pszennej
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
● sok z połowy cytryny + skórka cytrynowa
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Dno foremki o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak rozdrobnić w blenderze. Jajka ubijać z cukrem tak, żeby objętość masy się potroiła.
Następnie ostrożnie wlać olej, dodać rozdrobniony szpinak oraz sok i skórkę z cytryny. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksować krótko, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Przelać do formy i piec ok. 30 min. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone i suche w środku. Odstawiamy na bok do lekkiego wystudzenia i ułożenia się spodu.
Masa serowa:
● 1 kg twarogu
● 1 budyń waniliowy
● 1 cukier wanilinowy
● 5 jajek
● ¾ szklanki cukru
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo twaróg, budyń oraz cukier wanilinowy.
Aby sernik był gładszy, zmieniamy mikser na blender i całą masę rozdrabniamy na jednolitą konsystencję. Taki zabieg sprawi, że unikniemy niepotrzebnych grudek, które lubią się pojawiać podczas używania jedynie klasycznego miksera.
Gotową masę sernikową przelać do tortownicy, na wierzch upieczonego spodu i wstawić do piekarnika na ok. 1:20 h do temperatury 140 st. C.
Agrestowa warstwa z galaretką:
● 400 gramów agrestu
● 2 galaretki agrestowe
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku. Gdy trochę przestygną, wstawiamy je do lodówki, aby lekko stężały. Agrest czyścimy i kroimy w mniejsze kawałki, układając je na wystudzonym serniku.
Całość zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki
Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.
Transport
Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.
Dziecko
Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.