Jedzenie dopasowane do nastroju, czyli Mood Food z VEGETA
Ulubiona przekąska, danie przywołujące miłe wspomnienia czy potrawa, dzięki której czujemy się lepiej – to drobne przyjemności, które możemy zaserwować sobie każdego dnia. Mood Food, bo o nim mowa, to sposób na wprawienie się w dobry nastrój, a także urozmaicenie codziennych momentów. Jednak niekiedy zdarza się, że sami nie wiemy, na co mamy dzisiaj ochotę. Marka VEGETA przybywa z rozwiązaniem i pomaga w dopasowaniu FOODU do MOODU.
Czym jest Mood Food?
Mood Food to obecnie jeden z wiodących trendów żywieniowych. Na czym polega? Na dopasowaniu jedzenia do nastroju w danej chwili. Stawiamy na potrawy, które nie tylko zaspokoją nasz głód i dostarczą niezbędnych składników odżywczych, ale także dadzą nam poczucie komfortu i satysfakcji. Kierujemy się indywidualnymi potrzebami w konkrentym momencie, tak aby czerpać z jedzenia przyjemność. To także idealny sposób na celebrowanie chwili i urozmaicenie każdego dnia.
Na jaki Food masz Mood?
Jedzenie to jeden z najważniejszych obszarów naszego życia. Codziennie mamy do zaplanowania minium kilka posiłków, które dostarczą nam niezbędnej energii. Nic dziwnego, że często stajemy przed pytaniem: „co dzisiaj zjeść?”. VEGETA przybywa z pomocą. Na stronie marki znaleźć można quiz, który w kilka chwil podpowie pyszne potrawy – dopasowane zarówno do preferencji żywieniowych, jak i aktualnego nastroju. Wystarczy odpowiedzieć na kilka pytań by dowiedzieć się, czy nasz obecny stan to „Only Good Vibes”, „I want adventure”, „Hooneymoonish” czy coś zupełnie innego. Wraz z wynikiem quizu uzyskamy także kulinarne inspiracje – propozycję konkretnego dania, a także kilka jego alternatyw.
Wszystko smakuje lepiej z VEGETA
Niezależnie od przygotowywanej potrawy, o jej idealne doprawienie i wyrazisty smak zadba VEGETA Uniwersalna. To sprawdzone rozwiązanie, które towarzyszy nam w kuchni od 65 lat. Mieszanka przypraw VEGETA stanowi oryginalne połączenie starannie wyważonych proporcji przypraw oraz suszonych warzyw. Dzięki jej wszechstronnemu zastosowaniu, idealnie sprawdzi się do różnorodnych potraw – od zup po dania warzywne i mięsne, duszone i grillowane. W bogatym portfolio marki można znaleźć również m.in. mieszanki przypraw dostosowane do potraw, piramidki smaku, fixy, kostki rosołowe, przyprawy w płynie oraz przyprawę warzywną BIO. Z VEGETA gotowanie staje się pasją, a kuchnia polem do kreatywnego wyrażania siebie.
Quiz oraz wszystkie przepisy znajdują się w zakładce Mood Food na oficjalnej stronie marki: https://www.vegeta.pl/pl/mood-food

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.