Letnie inspiracje w kuchni

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Lato to bez wątpienia ta pora roku, w której królują świeże warzywa i owoce. Jednocześnie im cieplej na zewnątrz, tym bardziej mamy ochotę by przygotowywać dania pod gołym niebem. Na co warto wtedy postawić?
W okresie wakacyjnym często wybieramy takie przepisy na przekąski i dania, których przyrządzanie nie zajmuje wiele czasu, a zarazem łączą w sobie kilka różnych smaków, np. ostrość z delikatnością czy ze słodyczą. Do stworzenia sosu czy marynaty doskonale sprawdzą się na przykład Musztardy Kieleckie – chrzanowa, delikatesowa lub czeska!
Smakowita grillowa (i nie tylko!) przekąska z nieoczywistym dodatkiem
Jeśli myślimy o lecie – od razu w głowie pojawia się scena z rodzinnego grillowania. A jeśli już o gotowaniu na świeżym powietrzu mowa nie można zapomnieć o najbardziej popularnym daniu. Kiełbasce! Wiadomo, że najprościej wystarczyłoby wrzucić gotową na ruszt, jednakże warto przyrządzić ją w zupełnie nowy i oryginalny sposób – w marynacie miodowo-musztardowej. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:
- 3 lub 4 łyżki miodu
- 3 łyżki Musztardy Kieleckiej chrzanowej (jeśli zależy nam subtelnej, ale i ostrzejszej nucie wzbogaconej o pikantny chrzan) lub czeskiej (jeśli chcemy lekko słodkawy, pikantny i wyrazisty smak z wyczuwalnymi cząstkami gorczycy) czy też tradycyjnej delikatesowej (z łagodnym smakiem i aksamitną konsystencją)
- opcjonalnie można dodać kilka łyżek ketchupu lub koncentratu pomidorowego
Na początek zanim zaczniemy przygotowywać marynatę, należy sięgnąć po kiełbaski i odpowiednio je ponacinać – zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Następnie do miski dodajemy miód, czosnek, wybraną przez siebie musztardę oraz opcjonalnie ketchup lub koncentrat pomidorowy. Po wymieszaniu składników
dodajemy kiełbaski i ponownie łączymy ze sobą składniki. Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (lub przygotowujemy je dzień wcześniej). A jaki dodatek sprawdzi się do dań z rusztu? Grillowany, letni i przede wszystkim sezonowy, świeży kalafior. Nie potrzebujemy wiele czasu i składników, aby go przyrządzić. Wystarczy, że pokroimy go w plastry na ok. 1,5-2 cm, a w misce zamieszamy przyprawy i dodatki:
- kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek,
- sól do smaku
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- paprykę ostrą i wędzoną do smaku
Po wymieszaniu wszystkich składników, smarujemy marynatą wcześniej pokrojone kawałki kalafiora z obydwu stron. Wrzucamy na ruszt i czekamy aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.
Wiele przepisów z wykorzystaniem produktów WSP „Społem” znajduje się na kanale YouTube producenta z instrukcją przygotowania dań krok po kroku - https://www.youtube.com/user/KieleckiMajonez/videos.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2 zł brutto/ 190g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto/ 190g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: ok. 2 zł brutto/ 190g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.