Letnie inspiracje w kuchni
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Lato to bez wątpienia ta pora roku, w której królują świeże warzywa i owoce. Jednocześnie im cieplej na zewnątrz, tym bardziej mamy ochotę by przygotowywać dania pod gołym niebem. Na co warto wtedy postawić?
W okresie wakacyjnym często wybieramy takie przepisy na przekąski i dania, których przyrządzanie nie zajmuje wiele czasu, a zarazem łączą w sobie kilka różnych smaków, np. ostrość z delikatnością czy ze słodyczą. Do stworzenia sosu czy marynaty doskonale sprawdzą się na przykład Musztardy Kieleckie – chrzanowa, delikatesowa lub czeska!
Smakowita grillowa (i nie tylko!) przekąska z nieoczywistym dodatkiem
Jeśli myślimy o lecie – od razu w głowie pojawia się scena z rodzinnego grillowania. A jeśli już o gotowaniu na świeżym powietrzu mowa nie można zapomnieć o najbardziej popularnym daniu. Kiełbasce! Wiadomo, że najprościej wystarczyłoby wrzucić gotową na ruszt, jednakże warto przyrządzić ją w zupełnie nowy i oryginalny sposób – w marynacie miodowo-musztardowej. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:
- 3 lub 4 łyżki miodu
- 3 łyżki Musztardy Kieleckiej chrzanowej (jeśli zależy nam subtelnej, ale i ostrzejszej nucie wzbogaconej o pikantny chrzan) lub czeskiej (jeśli chcemy lekko słodkawy, pikantny i wyrazisty smak z wyczuwalnymi cząstkami gorczycy) czy też tradycyjnej delikatesowej (z łagodnym smakiem i aksamitną konsystencją)
- opcjonalnie można dodać kilka łyżek ketchupu lub koncentratu pomidorowego
Na początek zanim zaczniemy przygotowywać marynatę, należy sięgnąć po kiełbaski i odpowiednio je ponacinać – zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Następnie do miski dodajemy miód, czosnek, wybraną przez siebie musztardę oraz opcjonalnie ketchup lub koncentrat pomidorowy. Po wymieszaniu składników
dodajemy kiełbaski i ponownie łączymy ze sobą składniki. Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (lub przygotowujemy je dzień wcześniej). A jaki dodatek sprawdzi się do dań z rusztu? Grillowany, letni i przede wszystkim sezonowy, świeży kalafior. Nie potrzebujemy wiele czasu i składników, aby go przyrządzić. Wystarczy, że pokroimy go w plastry na ok. 1,5-2 cm, a w misce zamieszamy przyprawy i dodatki:
- kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek,
- sól do smaku
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki soku z cytryny lub limonki
- paprykę ostrą i wędzoną do smaku
Po wymieszaniu wszystkich składników, smarujemy marynatą wcześniej pokrojone kawałki kalafiora z obydwu stron. Wrzucamy na ruszt i czekamy aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.
Wiele przepisów z wykorzystaniem produktów WSP „Społem” znajduje się na kanale YouTube producenta z instrukcją przygotowania dań krok po kroku - https://www.youtube.com/user/KieleckiMajonez/videos.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2 zł brutto/ 190g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto/ 190g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: ok. 2 zł brutto/ 190g
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.