Komunikaty PR

Letnie inspiracje w kuchni

2022-07-06  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Lato to bez wątpienia ta pora roku, w której królują świeże warzywa i owoce. Jednocześnie im cieplej na zewnątrz, tym bardziej mamy ochotę by przygotowywać dania pod gołym niebem. Na co warto wtedy postawić?

W okresie wakacyjnym często wybieramy takie przepisy na przekąski i dania, których przyrządzanie nie zajmuje wiele czasu, a zarazem łączą w sobie kilka różnych smaków, np. ostrość z delikatnością czy ze słodyczą. Do stworzenia sosu czy marynaty doskonale sprawdzą się na przykład Musztardy Kieleckie – chrzanowa, delikatesowa lub czeska!

Smakowita grillowa (i nie tylko!) przekąska z nieoczywistym dodatkiem

Jeśli myślimy o lecie – od razu w głowie pojawia się scena z rodzinnego grillowania. A jeśli już o gotowaniu na świeżym powietrzu mowa nie można zapomnieć o najbardziej popularnym daniu. Kiełbasce! Wiadomo, że najprościej wystarczyłoby wrzucić gotową na ruszt, jednakże warto przyrządzić ją w zupełnie nowy i oryginalny sposób – w marynacie miodowo-musztardowej. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali:

  • 3 lub 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki Musztardy Kieleckiej chrzanowej (jeśli zależy nam subtelnej, ale i ostrzejszej nucie wzbogaconej o pikantny chrzan) lub czeskiej (jeśli chcemy lekko słodkawy, pikantny i wyrazisty smak z wyczuwalnymi cząstkami gorczycy) czy też tradycyjnej delikatesowej (z łagodnym smakiem i aksamitną konsystencją)
  • opcjonalnie można dodać kilka łyżek ketchupu lub koncentratu pomidorowego

Na początek zanim zaczniemy przygotowywać marynatę, należy sięgnąć po kiełbaski i odpowiednio je ponacinać – zarówno z jednej, jak i drugiej strony. Następnie do miski dodajemy miód, czosnek, wybraną przez siebie musztardę oraz opcjonalnie ketchup lub koncentrat pomidorowy. Po wymieszaniu składników

dodajemy kiełbaski i ponownie łączymy ze sobą składniki. Odstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny (lub przygotowujemy je dzień wcześniej). A jaki dodatek sprawdzi się do dań z rusztu? Grillowany, letni i przede wszystkim sezonowy, świeży kalafior. Nie potrzebujemy wiele czasu i składników, aby go przyrządzić. Wystarczy, że pokroimy go w plastry na ok. 1,5-2 cm, a w misce zamieszamy przyprawy i dodatki:

  • kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek,
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • pół łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • paprykę ostrą i wędzoną do smaku

Po wymieszaniu wszystkich składników, smarujemy marynatą wcześniej pokrojone kawałki kalafiora z obydwu stron. Wrzucamy na ruszt i czekamy aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.

Wiele przepisów z wykorzystaniem produktów WSP „Społem” znajduje się na kanale YouTube producenta z instrukcją przygotowania dań krok po kroku - https://www.youtube.com/user/KieleckiMajonez/videos.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej chrzanowej: ok. 2 zł brutto/ 190g

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: ok. 2 zł brutto/ 190g

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: ok. 2 zł brutto/ 190g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Finanse

Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne

Co czwarty Polak przynajmniej raz w ciągu swojego życia zmaga się z poważnym kryzysem zdrowia psychicznego. Może więc on statystycznie dotyczyć każdej polskiej rodziny – przypomina Fundacja Pomagam.pl. Problemem jest wciąż niskie finansowanie wsparcia psychicznego i psychiatrycznego przez państwo oraz słaba wiedza o zdrowiu psychicznym. Organizacja zwraca uwagę, że świadomość problemu może uwolnić ogromny potencjał wzajemnego wsparcia.

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.