Magia ziół, czyli kawałek świata na talerzu - w podróż zabiera Appetita
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1227136363.jpg)
Świat jest pełen wyśmienitych smaków i różnorodnych aromatów. Każdy rejon ma swoją własną, niepowtarzalną kuchnię, wykształconą w oparciu o lokalne plony. Dziś, dzięki ogólnodostępnym przyprawom, można bez wychodzenia z domu przenieść się na dowolny kontynent i delektować się rarytasami charakterystycznymi dla danego miejsca. Marka Appetita zaprasza do wspólnej podróży, której trasę wyznaczają zioła stosowane w różnych zakątkach globu.
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Kojarzy się ze słoneczną Italią, daniami z Francji, Hiszpanii, Grecji i wielu innych krajów. Bogactwo aromatów, jakie zapewniają stosowane tam zioła, jest nie do podrobienia i próżno szukać osób, które się w nich nie rozsmakowały.
Najbardziej charakterystyczną przyprawą dla tego rejonu jest bazylia. To doskonały dodatek do pomidorów, makaronów i pizzy. Można z niej zrobić rewelacyjny dressing do sałatek. Należy pamiętać, aby dodawać ją tuż przed końcem gotowania, w przeciwnym razie może stracić swój smak, a nawet stać się gorzka. W jej towarzystwie często występuje oregano, które podobnie zachwyca i przywodzi na myśl spacer po przepięknych, włoskich uliczkach. Jest bardzo ważnym składnikiem sosu na pizzę i świetnie komponuje się z różnorakimi zapiekankami.
Kolejną, typową dla krajów śródziemnomorskich rośliną jest rozmaryn. Podkreśla smak mięs, w szczególności baraniny, pasuje do pieczonych ryb, warzyw, a także zup i sałatek. Odrobinę rozmarynu warto dodać do masła, by stworzyć pyszne smarowidło idealne do świeżej, chrupiącej bagietki.
Bardzo aromatycznym ziołem o lekko gorzkawym, korzennym smaku, wzbogacającym potrawę o esencję dalekiej Francji jest… estragon! Używa się go do sosów, bazujących na śmietanie lub majonezie, jak również do dań z kurczaka i lekkich, orzeźwiających sałatek.
Prowansja to kraina w południowo - wschodniej Francji, kojarząca się z polami lawendy, gajami oliwnymi i… ziołami prowansalskimi! Ta popularna mieszanka przypraw składa się z rozmarynu, bazylii, tymianku, oregano oraz cząbru. Jej zastosowanie jest bardzo szerokie - od mięs pieczonych, smażonych, grillowanych i farszów przez zapiekanki, sałatki, twarogi i sosy. Zioła prowansalskie pasują także do serów. Z ich użyciem zwykłe tosty zamieniają się w aromatyczną, śródziemnomorską przystawkę.
Kuchnia meksykańska
Meksyk - kraj poncho, sombrero, kolorowych czaszek i… przepysznego jedzenia! Pikanteria, limonki i kukurydza stanowią znaki rozpoznawcze tamtejszej kuchni, która zawojowała cały świat, a nawet została wpisana na - stworzoną przez UNESCO - listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. Choć przepisy z tego rejonu oparte są głównie na papryce i kminie rzymskim, to nie brakuje tam również aromatycznych ziół.
Dzięki kolendrze można powitać na talerzu odrobinę meksykańskiego słońca. Jej charakterystyczny, orzeźwiający aromat idealnie podkreśla walory wielu potraw. Posiekanymi liśćmi kolendy posypuje się niemal każde danie, a wymieszane z jogurtem stworzą przepyszny dip. Z kolei jej ziarna po roztarciu wzbogacą potrawy na bazie fasoli - tak cenione w tej części Ameryki.
Bardzo popularnymi dodatkami kulinarnymi w Meksyku są tymianek i… oregano! Ten pierwszy stosowany jest do dań mięsnych, ale też świetnie współgra z sosami pomidorowymi, fasolą oraz soczewicą, a wspomniane oregano ma bardzo szerokie zastosowanie i jest używane w prawie każdej potrawie, choć mało osób zdaje sobie z tego sprawę.
Meksykańskie empanadas to smażone pierożki z nadzieniem mięsnym lub warzywnym z soczewicą i fasolą. Do farszów poleca się cząber, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również wspiera pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie ciężkich potraw i strączków.
Kuchnia polska
Rodzima kuchnia jest niezwykle aromatyczna i pełna wybornych dań bogatych w mięso. Dlatego jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych lokalnie jest wspomniany już tymianek, który genialnie podkreśla smak pieczonego kurczaka czy gęsi. Doskonale pasuje też do zapiekanych ziemniaków. Wraz z estragonem są znani z tego, że stanowią pyszne i zdrowe zamienniki soli, często nadmiernie stosowanej w polskiej kuchni.
Od dawnych czasów lokalne strawy tonowane były rozkruszonymi ziarnami jałowca. To ziele ma łagodny, lekko korzenny i gorzkawy smak, a przy okazji neutralizuje tłustość potraw. Warto spróbować skomponować jego aromat z różnego rodzaju mięsiwem - zarówno w formie pieczeni, pasztetu, jak i marynaty. Sprawdzi się zmiażdżony nożem lub tłuczkiem, można także rozetrzeć go w moździerzu. Należy pamiętać, aby rozdrabniać tylko tyle przyprawy, ile zostanie zużyte, ponieważ po obróbce bardzo szybko traci swoje walory.
Aromatyczny, a zarazem delikatny majeranek równoważy kwasowość potraw z kapusty oraz zup. Wyśmienicie komponuje się z ciężkostrawnymi daniami mięsnymi, a przy okazji łagodzi ewentualne nieprzyjemne skutki spożycia tłustego posiłku.
A dla zapracowanych…
Nie każdy ma wystarczająco dużo czasu i umiejętności, aby dobierać przyprawy do potraw. Problem ten rozwiązuje autorska propozycja Ewy Wachowicz, cenionej ekspertki smaku i stylu. Skomponowana przez nią, Przyprawa warzywna do potraw Appetita to uniwersalna mieszanka ziół i przypraw przygotowana wyłącznie z naturalnych składników. Wyróżnia się najwyższą zawartością warzyw na rynku (aż 39%). Jej bazą jest sól morska, zdrowsza i znacznie bardziej aromatyczna alternatywa dla zwykłej soli. Nie zawiera glutaminianu sodu, konserwantów ani barwników. Harmonijna kompozycja doskonale uzupełnia polską kuchnię. Pozwala wyczarować obłędne zupy, perfekcyjne dania mięsne, a także lekkie i pełne smaku sałatki.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.