Musztarda w kuchni polskiej
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Musztarda to obok ketchupu i majonezu jeden z najpopularniejszych sosów na polskich stołach. I nic dziwnego - idealnie uzupełnia smak zarówno soczystego mięsa z grilla, jak i sałatki pełnej letnich warzyw. Skąd właściwie wzięła się musztarda, który jej rodzaj najlepiej wybrać oraz jak zrobić niezawodny dressing z jej wykorzystaniem?
Pierwsze wzmianki o musztardzie pochodzą ze starożytnego Rzymu. Już wtedy uznawana była za jedną z najpopularniejszych przypraw. Za prekursora jej powstania uważa się Pliniusza Starszego, który to jako pierwszy zmieszał sproszkowaną gorczycę z octem. Kilkaset lat później kolejny rzymianin – Paladius - ulepszył recepturę dodając miód i olej. Przepis okazał się na tyle uniwersalny, że do czasów dzisiejszych proces wytwarzania musztard praktycznie nie uległ zmianom. Jak więc widać od blisko dwóch tysięcy musztarda cieszy się niezmiennie dużą popularnością. Dla przykładu statystyczny Francuz zjada jej nawet 1,5 kg rocznie. Również i na polskich stołach króluje ona niezależnie od pory roku, a dzięki niepowtarzalnym smakom podkreśla wiele dań i przekąsek.
Rodzaje musztardy
Sarepska, rosyjska, miodowa czy Dijon? W natłoku rozmaitych rodzajów musztardy można się pogubić. Najprostszy podział dotyczy konsystencji sosu - możemy spotkać musztardę z ziarnami gorczycy w całości, średnio rozdrobnioną lub całkowicie kremową. Każda z nich jest doskonałym rozwiązaniem do innego typu potraw. Musztarda z całymi ziarnami gorczycy sprawdzi się na przykład do sałatek lub dań na zimno, podczas gdy z kremowego wariantu możemy przygotować bardzo smaczny sos do mięsa. Na rynku spotkamy także musztardy z dodatkami, na przykład miodową lub chrzanową. Oto kilka z najpopularniejszych rodzajów tego sosu:
- Sarepska - jedna z najczęściej wybieranych rodzajów musztardy przez Polaków. Wyróżnia ją dość intensywny, umiarkowanie pikantny smak, a zwykle także wyczuwalne cząstki gorczycy.
- Kremska - dość delikatny, słodkawy smak. Idealna jako składnik sosów lub marynat.
- Delikatesowa - jeden z najbardziej uniwersalnych rodzajów musztardy. Zwykle charakteryzuje się dość łagodnym smakiem i aksamitną konsystencją. Wyjątkowo chętnie wybierana przez Polaków - powodzeniem cieszy się np. Musztarda Kielecka delikatesowa produkowana od 1932 roku.
- Rosyjska - wyjątkowo ostry, wyrazisty smak. Mocno wyczuwalne są w niej cząstki czarnej gorczycy.
- Czeska - ostro-słodka, idealna do kiełbasek na gorąco czy kanapek, dobrze sprawdza się też jako składnik sosów. Na rynku łatwo można ją rozpoznać np. w ofercie WSP „Społem” dzięki dodatkowi kurkuminy, który nadaje jej charakterystycznego, żółtego koloru.
- Dijon - francuski klasyk, ale także w polskiej kuchni cieszy się sporą popularnością. Pikantna, produkowana z brązowej gorczycy.
- Francuska – gruboziarnista i umiarkowanie ostra. Zazwyczaj smak i aromat uzupełnia dodatek białego, wytrawnego wina.
Uniwersalny dressing do sałatek na bazie musztardy
Szybki, łatwy i uniwersalny sos, który sprawdzi się do niemal każdej sałatki. Niemożliwe? A jednak! Oto idealny „ratunkowy” przepis, w sam raz, by w 10 minut przygotować pożywny lunch w zabiegany dzień lub smaczną przekąskę dla niespodziewanych gości.
Potrzebne składniki:
- łyżka Musztardy Kieleckiej czeskiej
- łyżka miodu
- łyżka soku z cytryny
- pół szklanki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aż do powstania gładkiego sosu. Podajemy z sałatką z ulubionych warzyw i dodatków. Świetnie sprawdzi się np. połączenie szpinaku baby, pieczonych buraków i sera feta. A może rukola z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą i oliwkami? Możliwości są niezliczone - miłych kulinarnych eksperymentów!
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: 2 zł brutto / 190 g
Wielka loteria BLACK Energy! Zostań „King of the Night” i sięgnij po królewskie
Sosy, dipy czy dressingi – niezbędny dodatek do grilla
Be Frr…with No ID! Naturalna energia od FRUGO Energy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów
Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.