Nowe bezglutenowe kabanosy Madej Wróbel
Wieprzowe i drobiowe kabanosy śląskiej firmy Madej Wróbel są teraz dostępne w wersji bezglutenowej, w 4 charakternych smakach. Wyróżnia je bardzo wysoka zawartość najwyższej jakości mięsa i dodatek naturalnych przypraw.
Suche cienkie kiełbaski wzięły swoją nazwę od kabana – prosiaka, którego tuczono głównie ziemniakami, aby jego mięso nabrało wykwintnego smaku. Od kiedy pojawiły się w Polsce, produkowano je w rodzinnych masarniach właśnie z surowca najwyższej jakości.
Nie inaczej robi Madej Wróbel, który swoje Kabanosy Wieprzowe, Kabanosy z Serem, Kabanosy z Drobiem oraz Kabanosy Chili robi autentycznie po śląsku, przede wszystkim nie żałując mięsa: w 100 g gotowego produktu jest go aż 175–200 g! To kiełbaski idealne, wieprzowe lub drobiowo-wieprzowe, o charakternym smaku, który zawdzięczają dodawanym od serca przyprawom (głównie pieprzowi) oraz serowi lub papryczce chili. Ponieważ są wędzone, parzone i suszone, można bezpiecznie przechowywać je przez 48 godz. poza lodówką, w temperaturze nawet 25°C.
Ich wyjątkowym smakiem i jakością mogą teraz cieszyć się także osoby z celiakią i nietolerancją glutenu oraz stosujące dietę bezglutenową. Kabanosy uzyskały bowiem prawo do używania symbolu Przekreślonego Kłosa, licencjonowanego znaku przyznawanego jedynie tym produktom, które przeszły rygorystyczny proces kontroli i są regularnie badane.
Idealnie sprawdzą się jako bezpieczna przekąska na wynos, nawet w ciepłe dni i wieczory w plenerze. Ze względu na dość dużą zawartość białka, docenią je osoby aktywne fizyczne, które po wysiłku (np. górskiej wędrówce czy treningu) muszą zjeść coś treściwego, aby zregenerować siły. Świetne do schrupania w czasie krótkiej przerwy w szkole. Wreszcie przydadzą się wszystkim osobom, które nie mogą sobie pozwolić na dłuższy posiłek w czasie pracy.
Wszystkie kabanosy zostały zapakowane w najbezpieczniejszej i przedłużającej świeżość atmosferze ochronnej. Biały nalot na osłonkach jest naturalnym wynikiem procesu suszenia. Po otwarciu opakowania należy przechowywać je w temp. 2–25°C i zjeść w ciągu 48 godz.
Kabanosy wieprzowe mają wyrazisty smak i aromat. 100 g wyprodukowano z 200 g mięsa wieprzowego. Świetne do koreczków – z oliwką, serem i awokado albo korniszonem i kostką twardego żółtego sera.
Aromatyczne kabanosy z serem są bardzo przyjemne w smaku. 100 g produktu powstało ze 175 g mięsa (117 g z kurczaka i 58 g wieprzowego). Idealnie smakują z dipami. Można także owinąć je wąskim paskiem francuskiego ciasta i krótko zapiec.
Kabanosy z drobiem są chude i delikatne, można je podawać dzieciom np. w formie zabawnych przekąsek – „miotełek”: jeden koniec kabanosa należy owinąć plasterkiem sera ponacinanego w paski i przywiązać kawałkiem szczypiorku.
Kabanosy z chili są pełne charakteru. Pasują do tapas, czyli przekąsek w hiszpańskim stylu, koniecznie z pomidorową salsą, bagietką i czerwonym winem!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.