Komunikaty PR

Oto najlepszy sernik we Wrocławiu - wrocławska edycja konkursu “Ale sernik!” roz

2022-06-28  |  12:22
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

27 czerwca w Studiu Kulinarnym w Galerii Wnętrz Domar odbył się finał wrocławskiej edycji konkursu „Ale sernik!”, który zorganizowany został w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Wiemy już, kto został jego zwycięzcą i jaki jest najlepszy wrocławski sernik!

Do udziału w konkursie mogła zgłosić się każda restauracja ze stolicy Dolnego Śląska, która miała pomysł na wyjątkowy, autorski przepis na sernik. Za pomocą dedykowanej konkursowi strony internetowej Internauci mogli głosować na najlepsze przepisy, które miały zostać przygotowane na żywo przed jury konkursowym.

W finałowym wydarzeniu wrocławskiej edycji konkursu wzięli udział przedstawiciele trzech restauracji. Serniki przygotowały dwie mistrzynie i jeden mistrz sztuki kulinarnej, którzy reprezentowali trzy lokale z Wrocławia – Kawę i Kota, Sushi Corner i Cuda na Kiju.

Uczestnicy finału mieli godzinę na przygotowanie swoich autorskich serników. Pani Natalia, reprezentująca Cuda na Kiju, przygotowała idealny na lato sernik na zimno z białą czekoladą, mascarpone i świeżymi truskawkami. Pani Gabriela z Kawy i Kota podzieliła się pysznym sernikiem gotowanym z musem malinowo-borówkowym, natomiast pan Piotr z Sushi Corner podał Kaiju Cheesecake z m.in. pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem.

Jury uhonorowało pierwszym miejscem i voucherem na kurs cukierniczy panią Gabrielę z restauracji Kawa i Kot za jej sernik gotowany. Miejsce drugie i nagroda w postaci robota kuchennego przypadły panu Piotrowi za Kaiju Cheesecake, natomiast miejsce trzecie i zestaw ręcznie malowanych talerzy powędrowały do pani Natalii za sernik z białą czekoladą. Sernik ten również wyjątkowo przypadł do gustu publiczności, która nagrodziła jego autorkę nagrodą specjalną – kolejnym voucherem na kurs cukierniczy z najlepszymi szefami cukiernikami w Polsce.

Mówi się, że rodzajów sernika istnieje ponad tysiąc. Wśród nich są takie, które przygotowujemy na zimno, również te, które pieczemy, ale zdarzają się nawet takie, które trzeba najzwyczajniej „ugotować”. Jak widać, w sernikowym świecie panuje wielka różnorodność. Nie inaczej było podczas wrocławskiego finału konkursu na najlepszy sernik. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów. Następne edycje konkursu odbędą się w Gdańsku, Warszawie, Białymstoku i Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.