Komunikaty PR

Oto najlepszy sernik we Wrocławiu - wrocławska edycja konkursu “Ale sernik!” roz

2022-06-28  |  12:22
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

27 czerwca w Studiu Kulinarnym w Galerii Wnętrz Domar odbył się finał wrocławskiej edycji konkursu „Ale sernik!”, który zorganizowany został w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Wiemy już, kto został jego zwycięzcą i jaki jest najlepszy wrocławski sernik!

Do udziału w konkursie mogła zgłosić się każda restauracja ze stolicy Dolnego Śląska, która miała pomysł na wyjątkowy, autorski przepis na sernik. Za pomocą dedykowanej konkursowi strony internetowej Internauci mogli głosować na najlepsze przepisy, które miały zostać przygotowane na żywo przed jury konkursowym.

W finałowym wydarzeniu wrocławskiej edycji konkursu wzięli udział przedstawiciele trzech restauracji. Serniki przygotowały dwie mistrzynie i jeden mistrz sztuki kulinarnej, którzy reprezentowali trzy lokale z Wrocławia – Kawę i Kota, Sushi Corner i Cuda na Kiju.

Uczestnicy finału mieli godzinę na przygotowanie swoich autorskich serników. Pani Natalia, reprezentująca Cuda na Kiju, przygotowała idealny na lato sernik na zimno z białą czekoladą, mascarpone i świeżymi truskawkami. Pani Gabriela z Kawy i Kota podzieliła się pysznym sernikiem gotowanym z musem malinowo-borówkowym, natomiast pan Piotr z Sushi Corner podał Kaiju Cheesecake z m.in. pastą miso, gorgonzolą i słonym karmelem.

Jury uhonorowało pierwszym miejscem i voucherem na kurs cukierniczy panią Gabrielę z restauracji Kawa i Kot za jej sernik gotowany. Miejsce drugie i nagroda w postaci robota kuchennego przypadły panu Piotrowi za Kaiju Cheesecake, natomiast miejsce trzecie i zestaw ręcznie malowanych talerzy powędrowały do pani Natalii za sernik z białą czekoladą. Sernik ten również wyjątkowo przypadł do gustu publiczności, która nagrodziła jego autorkę nagrodą specjalną – kolejnym voucherem na kurs cukierniczy z najlepszymi szefami cukiernikami w Polsce.

Mówi się, że rodzajów sernika istnieje ponad tysiąc. Wśród nich są takie, które przygotowujemy na zimno, również te, które pieczemy, ale zdarzają się nawet takie, które trzeba najzwyczajniej „ugotować”. Jak widać, w sernikowym świecie panuje wielka różnorodność. Nie inaczej było podczas wrocławskiego finału konkursu na najlepszy sernik. Zwycięzcom serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów. Następne edycje konkursu odbędą się w Gdańsku, Warszawie, Białymstoku i Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska Biuro prasowe
2024-07-05 | 12:09

Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska

Lidl Polska, dla którego zrównoważony rozwój jest jednym z filarów polityki CSR, promuje świadome odżywianie, z poszanowaniem zasobów oraz osób
Żywienie Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.
2024-07-05 | 11:00

Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.

Sezon na świeże, sezonowe warzywa w pełni, co oznacza, że nadszedł czas, by cieszyć się różnorodnymi, kolorowymi sałatkami. Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE!
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.