Komunikaty PR

Przekąski na piknik. Co warto spakować do koszyka?

2022-07-13  |  12:00
Biuro prasowe

Długie dni, ciepłe wieczory i atmosfera wakacji unosząca się w powietrzu to znak, że lato rozpoczęło się na dobre. Jedną z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu jest piknik w towarzystwie bliskich, znajomych czy rodziny. Jeżeli szukasz inspiracji do przygotowania pysznych i zdrowych przekąsek, przedstawiamy kilka smakowitych propozycji. 

 

Tortilla z roślinnym gyrosem 

Tortilla to łatwa, szybka i poręczna przekąska piknikowa. Wariacji na temat tortilli na zimno jest wiele, jednak w naszej wersji wypełniamy ją gyrosem oraz warzywnymi dodatkami. 

Składniki: 

  • 1 opakowanie roślinnego gyrosa Planty,

  • 4 placki tortilli,

  • 3 duże ogórki kiszone,

  • ½ czerwonej cebuli,

  • 1 papryka,

  • kilka liści sałaty lodowej,

  • kilka wykałaczek,

  • opcjonalnie ketchup, majonez, sos czosnkowy.

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni podsmaż roślinnego gyrosa, po czym odstaw do wystudzenia. Wszystkie warzywa pokrój w dużą kostkę lub słupki. Sałatę podziel na mniejsze części. Na tortille połóż sałatę, gyrosa oraz warzywa w preferowanej ilości. Możesz dodać także ulubiony sos. Całość zawiń w rulon i zabezpiecz ciasto wykałaczkami. Tortille zawiń w papier śniadaniowy lub folię aluminiową i włóż do przenośnego pojemnika piknikowego. 

Sałatka z truskawkami 

Na pikniku świetnie sprawdzi się także sałatka z sezonowych warzyw czy owoców. My polecamy ją w orzeźwiającej, wytrawno-słodkiej wersji z dodatkiem truskawek.

Składniki:

  • 100g truskawek,

  • 200 g rukoli,

  • garść orzechów włoskich,

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,

  • kilka liści mięty,

  • sok z ½ cytryny,

  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Wykonanie:

Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokrój w ćwiartki. Do przenośnej miski dodaj rukolę, truskawki, kilka listków mięty i pokrojone orzechy włoskie. Oliwę, sok z cytryny oraz ocet balsamiczny wymieszaj w osobnym naczyniu i dodaj do miski. Całość delikatnie wymieszaj. Na pikniku podaj sałatkę  z ulubionym pieczywem lub solo.

Miniburgery roślinne

Klasyczny burger na pikniku może nie być najlepszą opcją, ale urocze miniburgery roślinne to idealna przekąska na dwa kęsy. Jak je przygotować?

Składniki:

  • bułki do mini burgerów,

  • łyżka masła,

  • kilka liści sałaty,

  • roślinne dukaty z soczewicą Planty,

  • 1 pomidor,

  • 2 duże kiszone ogórki,

  • 1 łyżka ketchupu,

  • 1 łyżka majonezu,

  • patyczki do burgerów lub długie wykałaczki.

 

Wykonanie:

Roślinne dukaty usmaż na patelni do uzyskania złocistego koloru. Sałatę podziel na mniejsze kawałki. Pokrój pomidora w krążki, a ogórki w paski. Wymieszaj ketchup z majonezem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na niej wewnętrzną stronę bułek. Na spodnią część burgera nałóż sos oraz kilka kawałków sałaty, następnie połóż roślinny dukat, krążek pomidora oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość dopełnij drugą połową bułki i wbij patyczek lub długą wykałaczkę. Gotowe miniburgery przełóż do przenośnego pudełka piknikowego.

Muffinki z borówkami

Na pikniku nie powinno zabraknąć także słodkich propozycji. Wysokie temperatury nie sprzyjają słodkościom z czekolady, dlatego warto przygotować coś lekkiego i odpornego na letnie słońce.

Składniki:

  • 250 g świeżych borówek,

  • 100 g roztopionego masła,

  • 125 ml mleka,

  • 2 jajka,

  • 250 g mąki pszennej,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 170 g cukru

  • formy do muffinek.

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Do miski wlej roztopione masło, dodaj mleko i jajka. W osobnym naczyniu zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Płynne składniki przełóż do składników sypkich i delikatnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj świeże borówki. Masę przelej do formy do muffinek i wstaw do piekarnika na ok. 20–25 minut do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone muffinki posyp cukrem pudrem. Muffinki możesz spakować do przenośnego pojemnika. 

Mamy nadzieję, że dzięki naszym przepisom Twoje letnie pikniki nabiorą jeszcze lepszego smaku. Poza smakowitymi przekąskami pamiętaj także o zaopatrzenie się w butelkę bądź bidon z czystą wodą. W upalne dni należy jej pić więcej niż na co dzień.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Śniadaniowe inspiracje z Majonezem Kieleckim w roli głównej Biuro prasowe
2024-04-19 | 01:00

Śniadaniowe inspiracje z Majonezem Kieleckim w roli głównej

24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać nam o tym, jak ważny jest to posiłek. Hasłem tego święta, ustanowionego w 2012 r. jest „Znajdź czas na
Żywienie Król polskich energetyków w nowych szatach
2024-04-18 | 17:15

Król polskich energetyków w nowych szatach

Najnowsza odsłona kampanii King of the Night jest podkreśleniem rynkowego sukcesu ostatnich lat, ze wskazaniem na wieloletnią misję brandu, którą jest odkrywanie drzemiącej w ludziach
Żywienie Życie w biegu a zdrowe odżywianie
2024-04-16 | 17:00

Życie w biegu a zdrowe odżywianie

Sprawdzone “lifehacki”, które pomogą utrzymać równowagę między zdrowiem, a pędem codzienności Jednym z nich jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Maria Sadowska: Często kupujemy ubrania tylko na jeden sezon, a powinniśmy recyklingować modę. Ja jestem królową second handów

Wokalistka zauważa, że co kilka miesięcy do sprzedaży trafiają nowe kolekcje ubrań, a te, które jeszcze nie są zniszczone i mogłyby się przydać innym, lądują na śmietniku. Podobnie jest z różnymi urządzeniami elektronicznymi, sprzętem RTV i AGD. Nowe modele z dnia na dzień wypierają starsze, a góra elektrośmieci stale rośnie. Maria Sadowska apeluje więc, by zadać sobie trochę trudu i niepotrzebne telefony, tablety czy komputery oddać do odpowiedniego punktu, z którego trafią do recyklingu i utylizacji. Artystka docenia też kreatywność swojego męża, który maluje obrazy na starych, skórzanych kurtkach i tworzy w ten sposób nietuzinkowe elementy garderoby.

Media

Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą

W nowej odsłonie programu „Tańcząca ze światem” Edyta Herbuś zabierze widzów do Jordanii. Jak zaznacza, plan wyjazdu był bardzo intensywny. Przez dziewięć dni ekipa realizująca pracowała po 12 godz., by pokazać niezwykłe, kulturowe i historyczne bogactwo tego fascynującego kraju. Tancerka zdradza też, że te wyjątkowe miejsca pozwoliły jej odkryć w sobie uśpione pokłady wrażliwości i stały się powodem wielu wzruszeń.

Konsument

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć

Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.