Komunikaty PR

Sernik baskijski - na czym polega tajemnica jego przyrządzenia

2022-07-21  |  16:01
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Wierzch karmelizowany (niemal przypalony), a do tego sprężysty środek. Niesamowicie pyszne połączenie tekstur i smaków, które bez najmniejszego wysiłku osiągnąć możemy łącząc ze sobą zaledwie kilka składników. Sernik baskijski - jak powstał i jak możemy go przygotować?

Przypalony sernik brzmi raczej jak pomyłka, aniżeli godny pożądania smakołyk, ale nazwy mogą być mylące, a deser, o którym mowa, to w rzeczywistości pyszne i niezwykle łatwe w przygotowaniu ciasto. Z cudownie „spaloną” powierzchnią i bogatym kremowym wypełnieniem, ten sernik z hiszpańskiego Kraju Basków jest ulubionym słodkim specjałem tysięcy smakoszy na całym świecie.

Szczypta historii

Skąd właściwie wzięło się to całe zainteresowanie, jakim obdarzają ten deser koneserzy słodkich smakołyków? Okazuje się, że popularność sernika baskijskiego wybuchła nagle, mniej więcej 10 lat temu, kiedy to kilkoro znanych szefów kuchni odkryło go w jednej z restauracji w San Sebastián. Sernik okazał się na tyle pyszny, że zaczęto go odwzorowywać w lokalach na całym świecie.

Żeby jednak okryć jego prawdziwe pochodzenie, musimy cofnąć się parę dekad wcześniej. Sernik baskijski po raz pierwszy podany został w restauracji La Viña w zabytkowej części San Sebastián. Zważywszy, iż charakterystyczną cechą sernika, jest jego spalona powierzchnia, popularność, którą szybko zdobył, była w rzeczy samej dość nieoczekiwana. Pewnie nie bez znaczenia jest tu fakt, iż wnętrze tego deseru jest z kolei miękkie, niemal rozpływające się. Właśnie te cechy stanowią o złożoności i wyjątkowości sernika baskijskiego. Znajdziemy tu nuty słonego karmelu i przyrumienionego masła, które harmonicznie składają się na niepowtarzalny aromat ciasta.  

Jak przygotować sernik baskijski?

Składniki:

650 g twarogu sernikowego

200 g ciasteczek

100 g masła

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

0,5 l śmietanki kremówki 36%

Tortownicę o średnicy ok. 25 cm smarujemy odrobiną masła i wyścielamy papierem do pieczenia.

W niewielkiej miseczce kruszymy ciastka, dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy, a następnie wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.

W misce umieszczamy ser, do którego dodajemy ekstrakt waniliowy, a następnie cukier i sól. Całość miksujemy. Do otrzymanej mieszaniny dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy. 

Serową masę wlewamy do tortownicy ze schłodzonym już spodem.

Ciasto wkładamy do rozgrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 40-45 minut.

Upieczony sernik musi jeszcze poleżeć kilka godzin w lodówce, aż do stężenia.

Smacznego!

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.