Komunikaty PR

Sernikowy król Gdańska - kolejna edycja konkursu „Mistrzowski sernik!” rozstrzyg

2022-07-29  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

27 lipca w studio kulinarnym SKOMA w Gdańsku odbył się finał nadmorskiej edycji konkursu, który zorganizowany został w ramach programu „Ja Cię SERniczę!” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Zwycięzca zaskoczył swoim nietypowym wypiekiem nie tylko jury, ale i gości eventu.

 

Jest to już kolejny finał wydarzeń w ramach konkursu – tym razem odbył się on w Gdańsku i przez kilka tygodni okoliczne restauracje zgłaszały swoje pomysły na autorskie i nietuzinkowe przepisy na króla polskich ciast – sernik. Do konkursu mogły przystąpić, wysyłając swoje przepisy przez dedykowaną stronę konkursową, na której internauci również głosowali na najlepsze z nich. Te z największą liczbą głosów, zostały zaprezentowane przed jury konkursowym podczas finału w ostatnią środę.

 

W szranki stanęło 3 przedstawicieli gdańskich restauracji – dwie mistrzynie i jeden mistrz wypieków, reprezentujący restauracje Akita Ramen Trójmiasto, Kuźnia oraz Zakręcona Cafe.

 

Szefowie mieli godzinę na przygotowanie swoich propozycji. Pan Tomasz (Akita Ramen Trójmiasto) zaprezentował UFO Faza Sernik z dodatkiem herbaty matcha, skórką i sokiem z cytryny oraz mleczkiem kokosowym infuzowanym werbeną cytrynową, Pani Tatiana z restauracji Kuźnia postawiła na delikatny sernik nowojorski z kremową polewą Mascarpone i płatkami owsianymi, a Pani Paulina (Zakręcona Cafe) puszysty sernik bezglutenowy na kruchym spodzie z herbatników i nutami cytryny oraz pomarańczy.

 

Wyniki ogłoszone po krótkiej naradzie nie pozostawiły wątpliwości – I miejsce i voucher na kurs cukierniczy otrzymał Pan Tomasz z restauracji Akita Ramen Trójmiasto, który także otrzymał nagrodę publiczności. Drugie miejsce i blender kielichowy otrzymała Pani Tatiana z restauracji Kuźnia za Sernik Nowojorski, a trzecia nagroda, czyli zestaw ręcznie malowanych talerzy trafił do Pani Pauliny z Zakręcona Cafe i jej bezglutenowego ciasta.

 

Zwykło się mówić, że rodzajów sernika jest ponad tysiąc – są wśród nich i te gotowane, pieczone, na zimno, bardziej wytrawne, a czasem z nietypowymi dodatkami, na które ciężko samemu wpaść. Sernik to też topowe ciasto w rankingach Polaków, co dowiedli także uczestnicy gdańskiego finału konkursu. 

 

Kolejne edycje sernikowej rywalizacji odbędą się Warszawie, Białymstoku i Krakowie, a zapisy rozpoczną się już wkrótce.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki Biuro prasowe
2024-07-25 | 15:30

Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki

Kluczowym warunkiem utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia jest dbanie o właściwe nawyki żywieniowe przez cały rok. By ułatwić konsumentom to zadanie, szczególnie
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Firma

Polki są przedsiębiorcze. Wciąż mają jednak mniej wiary w swoje kompetencje i pewności siebie niż kobiety biznesu na świecie

Według danych PIE na koniec 2023 roku do kobiet należało 34 proc. jednoosobowych działalności gospodarczych w Polsce. To więcej niż średnio w skali całej UE, ale i tak kobiety wciąż rzadziej niż mężczyźni decydują się na prowadzenie własnej firmy. Powstrzymuje je przed tym głównie strach przed porażką, brak wiary w swoje umiejętności i wiedzy na temat narzędzi niezbędnych w prowadzeniu biznesu. Według danych przytaczanych przez Fundację LBC Business Women Foundation tylko 11 proc. przedsiębiorczych Polek uważa się za ekspertki w technologiach, a aż 60 proc. kobiet biznesu ocenia, że poziom ich kompetencji w tym zakresie jest niewystarczający. Kampania społeczna GO digital – realizowana przez Fundację LBC przy wsparciu Mastercard Strive, globalnej inicjatywy Caribou Digital i Mastercard Center for Inclusive Growth – ma zachęcić do sprawdzenia poziomu cyfryzacji firmy oraz testowania i wdrażania narzędzi cyfrowych, niezbędnych do rozwoju własnego przedsiębiorstwa.

Media

Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie

Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i  w ten sposób rozładować napięcie.