Sezon na przetwory z Octem Kieleckim
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Najlepszy czas na przygotowywanie domowych przetworów trwa od maja do późnej jesieni. Przez cały ten okres w sklepach i na straganach możemy znaleźć świeże owoce i warzywa, które doskonale sprawdzą się jako podstawa do zrobienia dżemu lub konfitury. Można je jednak wykorzystać również do przygotowania marynat z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Powodów, aby sięgać po sezonowe składniki jest bardzo wiele. Po pierwsze są one smaczniejsze, tańsze i łatwiej dostępne. Wykorzystywanie takich produktów jest również bardziej ekologiczne – truskawki z krajowej uprawy nie wymagają tak długiego transportu, dzięki czemu ich negatywny wpływ na środowisko naturalne jest znacznie mniejszy. O czym należy więc pamiętać w nadchodzących miesiącach? W lipcu warto sięgnąć po czereśnie, fasolkę szparagową oraz kukurydzę. W sierpniu natomiast możemy przygotować przetwory z malin, agrestu, buraków ćwikłowych i białej rzodkwi.
To tylko niektóre z warzyw i owoców, z których można przyrządzić letnie przetwory. Pamiętajmy, że najważniejsze są dobrej jakości składniki i odrobina fantazji, dzięki której będziemy mogli stworzyć swoje własne, nowe połączenia smaków.
Szybkie przetwory – jak zrobić?
Do przygotowania smacznych przetworów możemy użyć niemal każdego warzywa czy owocu. Dobrym pomysłem są np. wiśnie lub czereśnie w zalewie octowej z odrobiną goździków i cynamonu czy kalafior w zalewie z dodatkiem curry i kurkumy. Warto pamiętać, że wybór dobrego octu ma naprawdę ogromne znaczenie. W końcu to właśnie w nim przez wiele miesięcy będą „odpoczywały” nasze sezonowe przysmaki. Świetnie sprawdzi się np. Ocet Kielecki, który w tym roku obchodzi 90 urodziny. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza najwyższej jakości składnikom oraz tradycyjnej metodzie wytwarzania – fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. Z tego powodu został wyróżniony prestiżowymi certyfikatami i nagrodami, takimi jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” czy Złoty Laur Konsumenta.
Wielu osobom wydaje się, że zamarynowanie ulubionych warzyw i owoców w occie jest czasochłonne i wymaga doświadczenia. Nic bardziej mylnego. Wystarczy dobry przepis (lub trochę kreatywności!), a samo wykonanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut! Świetną bazę inspiracji stanowi kanał Majonezu Kieleckiego na YouTube, gdzie znaleźć można m.in. przepisy na marynowane ogórki z chili, gruszki w zalewie octowej czy marynowane rydze i cebulę. Pomysłów jest całe mnóstwo!
Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10%: ok. 2,3 zł brutto / 500 ml
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.