Smaczne i aromatyczne świąteczne potrawy
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą trochę inne niż zazwyczaj. Nie każdy z nas będzie mógł spotkać się z całą swoją rodziną, by wspólnie celebrować ten szczególny czas. Pomimo niesprzyjających okoliczności, warto jednak pamiętać o tradycji i przygotować wyjątkowe potrawy, które uatrakcyjnią świąteczny stół.
Wszyscy znamy dania, które kojarzą się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Dla jednych jest to barszcz z uszkami, dla innych karp czy makowiec. Aby wzbogacić świąteczne smakołyki, warto dodać do nich sprawdzone, aromatyczne sosy, które „podbiją” smak każdego z nich. Możemy postawić na przykład na Majonez Kielecki, który doskonale komponuje się z wieloma rozmaitymi składnikami.
Sałatka, które podbiła niejedno serce
Niekwestionowana królowa wigilijnych stołów – to właśnie sałatka jarzynowa! Jeżeli jeszcze nie znaleźliście idealnej receptury, spróbujcie przygotować ją w oparciu o poniższy przepis.
Potrzebne składniki:
- 2 ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 por (zielona część)
- 3 pietruszki
- pół selera
- mała cebula
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 3 ogórki kiszone
- jabłko
- pół puszki zielonego groszku
- 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (lub wg uznania)
- 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- sól, pieprz
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy razem z porem do miękkości (ok. 35 minut). Po ugotowaniu warzywa studzimy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Następnie kroimy obrane jabłko, jajko i ogórki kiszone, drobno siekamy cebulę i dodajemy do reszty składników, wsypujemy groszek. Na koniec dodajemy Majonez Kielecki, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. I gotowe - gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy!
Sprawdzony przepis na śledzie
Śledzie to jedno z najbardziej tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo – od tradycyjnej wersji ze śmietaną i cebulą, po ekstrawaganckie propozycje, takie jak śledzie w sosie jagodowym lub kawowym. Poniżej przedstawiamy tradycyjny, ale uniwersalny i niezawodny przepis na filety śledziowe w sosie majonezowo-śmietanowym z dodatkiem jabłka, cebuli i ogórków kiszonych.
Potrzebne składniki:
- 500 g filetów śledziowych w oleju
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- jabłko
- mała cebula
- dwa ogórki kiszone
- sól i pieprz
Śledzie odciskamy z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu lub półmisku. Ogórki, jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do miski i dodajemy Majonez Kielecki oraz śmietanę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, po czym dokładnie mieszamy. Gotowy sos układamy na filetach śledziowych. Smacznego!
![Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_72690923,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.