Smaczny i bezpieczny drób – porady i inspiracje na jesień
Dlaczego? Europejski drób jest nie tylko smaczny, ale też bezpieczny i wysokiej jakości, ponieważ produkowany jest zgodnie z restrykcyjnymi europejskimi normami.
Czy nasza kuchnia bez drobiu byłaby tak urozmaicona? Z pewnością nie! Dzięki bogactwu smaków mięso z kurczaka, indyka, kaczki, gęsi oraz innych gatunków zapewnia różnorodność na talerzu. A to ważne, zwłaszcza gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Czy może być coś lepszego niż domowy comfort food na jesień?
– Jak przyjemny jest czas złotych liści, nie tylko ze względu na kolory, ale też różnorodność smaków, które możemy mieszać w kuchni! Grzyby, dynia, kasztany, rzodkiewka, granat i pomarańcze połączone razem z drobiem wprowadzą nas w chłodne miesiące. Dania stają się pełne intensywnych smaków i aromatów. Kaczka w sosie pomarańczowym i jabłkach, kurczak z borowikami, quiche z dynią i gęsią - i wreszcie indyk nadziewany kasztanami i batatem... to właśnie jest jesień w kuchni! – mówi ambasadorka kampanii Cristina Catese.
Co na jesień poleca drugi ambasador kampanii Sebastian Krauzowicz? - Na listopadowe chłody polecam gęsinę na świętego Marcina! W polskiej tradycji kulinarnej gęsie mięso i podroby goszczą na stołach od wieków. Choć na pozór gęś wydaje się trudna do przyrządzenia, ja mam przepisy, które obalają ten mit. Każdy może ją przygotować!
Dania z europejskiego drobiu na Targu Śniadaniowym
Jak żegnaliśmy lato i witaliśmy jesień? Nasi ambasadorzy gotująco podeszli do tematu i 3 października, przygotowali kulinarną ucztę dla odwiedzających żoliborski Targ Śniadaniowy. Na stoisku kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość – europejska gwarancja” nie zabrakło kreatywnych włoskich i polskich dań z drobiem oraz pokazów gotowania na żywo. Ambasadorzy zaserwowali m.in.: curry z kurczaka, mini-roladki z indyka z serem i szynką z sałatką, kaczą pierś marynowaną z jabłkami i pomarańczami oraz gęsią okrasę na pajdzie domowego chleba.
Zanim pokażemy Wam przepisy z mięsa drobiowego w sam raz na jesień, które przygotowali ambasadorowie kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość - europejska gwarancja”, sprawdźcie kilka porad, jak właściwie przechowywać mięso drobiowe.
Jak przechowywać mięso drobiowe?
Po zakupie, mięso od razu rozpakowujemy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Nie zostawiamy mięsa w foliowym woreczku w lodówce, ponieważ folia może przeciekać, a soki z mięsa zabrudzą inne produkty. Mięso spożywamy w możliwie jak najkrótszym czasie – maksymalnie, w ciągu dwóch do trzech dni. Jeżeli kupujemy pakowane mięso drobiowe, na opakowaniu podany jest termin przydatności, którego należy bezwzględnie przestrzegać. Przyrządzone wcześniej mięso drobiowe można przechowywać w lodówce, w odpowiednio niskiej temperaturze, przez jeden do dwóch dni, najlepiej w hermetycznym pojemniku.
Zamrażanie i rozmrażanie
Mrożone mięso drobiowe należy przechowywać w zamrażarce w temperaturze -18 °C i spożyć przed upływem terminu minimalnej trwałości („Najlepiej spożyć do”). Jak wydłużyć czas przechowywania świeżego mięsa drobiowego? Warto sięgnąć po woreczki przeznaczone do zamrażania. Są one wykonane z wytrzymałej, nieprzepuszczającej zapachów i mrozoodpornej folii.
Mięsa nie rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej przełożyć zamrożone do lodówki, pozostawiając na sitku umieszczonym w pojemniku, tak aby mięso nie leżało w wyciekającym z niego soku. Rozmrożenie 500 gramów mięsa drobiowego zajmuje ok. 5 godzin. W przypadku całego kurczaka lub indyka potrzeba ok. 24 godzin. Innym sposobem rozmrażania jest umieszczenie mięsa w zimnej kąpieli wodnej, w szczelnym opakowaniu. Całe tuszki należy umieszczać piersią w dół, w misce wypełnionej zimną wodą.
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajduje się na stronie: www.eu-poultry.eu.
Czy chciałbyś dowiedzieć się więcej o dobrostanie zwierząt i zrównoważonej produkcji mięsa drobiowego w UE, o korzyściach żywieniowych wynikających ze spożywania mięsa drobiowego lub o różnych sposobach jego przyrządzania? Z przyjemnością prześlemy Ci najnowszy zestaw materiałów prasowych w formie elektronicznej.

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.