Smaczny i bezpieczny drób – porady i inspiracje na jesień
Dlaczego? Europejski drób jest nie tylko smaczny, ale też bezpieczny i wysokiej jakości, ponieważ produkowany jest zgodnie z restrykcyjnymi europejskimi normami.
Czy nasza kuchnia bez drobiu byłaby tak urozmaicona? Z pewnością nie! Dzięki bogactwu smaków mięso z kurczaka, indyka, kaczki, gęsi oraz innych gatunków zapewnia różnorodność na talerzu. A to ważne, zwłaszcza gdy pogoda nas nie rozpieszcza. Czy może być coś lepszego niż domowy comfort food na jesień?
– Jak przyjemny jest czas złotych liści, nie tylko ze względu na kolory, ale też różnorodność smaków, które możemy mieszać w kuchni! Grzyby, dynia, kasztany, rzodkiewka, granat i pomarańcze połączone razem z drobiem wprowadzą nas w chłodne miesiące. Dania stają się pełne intensywnych smaków i aromatów. Kaczka w sosie pomarańczowym i jabłkach, kurczak z borowikami, quiche z dynią i gęsią - i wreszcie indyk nadziewany kasztanami i batatem... to właśnie jest jesień w kuchni! – mówi ambasadorka kampanii Cristina Catese.
Co na jesień poleca drugi ambasador kampanii Sebastian Krauzowicz? - Na listopadowe chłody polecam gęsinę na świętego Marcina! W polskiej tradycji kulinarnej gęsie mięso i podroby goszczą na stołach od wieków. Choć na pozór gęś wydaje się trudna do przyrządzenia, ja mam przepisy, które obalają ten mit. Każdy może ją przygotować!
Dania z europejskiego drobiu na Targu Śniadaniowym
Jak żegnaliśmy lato i witaliśmy jesień? Nasi ambasadorzy gotująco podeszli do tematu i 3 października, przygotowali kulinarną ucztę dla odwiedzających żoliborski Targ Śniadaniowy. Na stoisku kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość – europejska gwarancja” nie zabrakło kreatywnych włoskich i polskich dań z drobiem oraz pokazów gotowania na żywo. Ambasadorzy zaserwowali m.in.: curry z kurczaka, mini-roladki z indyka z serem i szynką z sałatką, kaczą pierś marynowaną z jabłkami i pomarańczami oraz gęsią okrasę na pajdzie domowego chleba.
Zanim pokażemy Wam przepisy z mięsa drobiowego w sam raz na jesień, które przygotowali ambasadorowie kampanii „To jest nasz drób! Wysoka jakość - europejska gwarancja”, sprawdźcie kilka porad, jak właściwie przechowywać mięso drobiowe.
Jak przechowywać mięso drobiowe?
Po zakupie, mięso od razu rozpakowujemy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika. Nie zostawiamy mięsa w foliowym woreczku w lodówce, ponieważ folia może przeciekać, a soki z mięsa zabrudzą inne produkty. Mięso spożywamy w możliwie jak najkrótszym czasie – maksymalnie, w ciągu dwóch do trzech dni. Jeżeli kupujemy pakowane mięso drobiowe, na opakowaniu podany jest termin przydatności, którego należy bezwzględnie przestrzegać. Przyrządzone wcześniej mięso drobiowe można przechowywać w lodówce, w odpowiednio niskiej temperaturze, przez jeden do dwóch dni, najlepiej w hermetycznym pojemniku.
Zamrażanie i rozmrażanie
Mrożone mięso drobiowe należy przechowywać w zamrażarce w temperaturze -18 °C i spożyć przed upływem terminu minimalnej trwałości („Najlepiej spożyć do”). Jak wydłużyć czas przechowywania świeżego mięsa drobiowego? Warto sięgnąć po woreczki przeznaczone do zamrażania. Są one wykonane z wytrzymałej, nieprzepuszczającej zapachów i mrozoodpornej folii.
Mięsa nie rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Najlepiej przełożyć zamrożone do lodówki, pozostawiając na sitku umieszczonym w pojemniku, tak aby mięso nie leżało w wyciekającym z niego soku. Rozmrożenie 500 gramów mięsa drobiowego zajmuje ok. 5 godzin. W przypadku całego kurczaka lub indyka potrzeba ok. 24 godzin. Innym sposobem rozmrażania jest umieszczenie mięsa w zimnej kąpieli wodnej, w szczelnym opakowaniu. Całe tuszki należy umieszczać piersią w dół, w misce wypełnionej zimną wodą.
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajduje się na stronie: www.eu-poultry.eu.
Czy chciałbyś dowiedzieć się więcej o dobrostanie zwierząt i zrównoważonej produkcji mięsa drobiowego w UE, o korzyściach żywieniowych wynikających ze spożywania mięsa drobiowego lub o różnych sposobach jego przyrządzania? Z przyjemnością prześlemy Ci najnowszy zestaw materiałów prasowych w formie elektronicznej.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Zespół Kombii: W tym roku świętujemy 50-lecie naszej współpracy. Jesteśmy nadal w tym zawodzie z miłości do muzyki i do naszych fanów
Grzegorz Skawiński i Waldemar Tkaczyk na co dzień mieszkają w Trójmieście, niedaleko Opery Leśnej. W całej swojej karierze muzycy zespołu Kombii zagrali w sopockim amfiteatrze kilkadziesiąt razy, ale jak zaznaczają – przed każdym kolejnym występem towarzyszą im duże emocje. W tym roku świętują 50-lecie współpracy, a podczas Polsat Hit Festiwal będzie można ich usłyszeć w koncercie „Gdzie się podziały tamte prywatki”.
Media
Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.
Polityka
Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.