Świąteczne potrawy z dostawą do domu
Communication Unlimited
ul. Wołoska 9 A
02 - 583 Warszawa
dczerwinska|commu.pl| |dczerwinska|commu.pl
22 395 52 00
www.commu.pl
Restauracja Der Elefant słynie z tradycyjnej kuchni w nowoczesnym wydaniu. W jej świątecznej ofercie znajdziemy potrawy na wigilijną kolację, jak i świąteczny stół. Jeśli w rodzinie jest podział na zwolenników zupy grzybowej oraz fanów barszczu wigilijnego, w Der Elefancie można zamówić obie, a nawet trzecią – zupę góralską. Restauracja ma również bogatą ofertę rybną jak np. marynowanego karpia, roladki z łososia i sera ricotta, oraz karpia po żydowsku. Z ryb na ciepło proponuje smażony filet z karpia lub sandacza oraz smażony stek z halibuta. Wśród mięs znajdziemy rostbef z musem chrzanowym, policzki wołowe w sosie własnym oraz kaczkę np. z czerwoną kapustą i z rodzynkami. Dzięki cukiernikom restauracji na naszych świątecznych stołach może się pojawić zagraniczny gość, czyli prawdziwy wiedeński tort Sachera.
Święta po polsku
Miłośników tradycyjnych smaków z pewnością zainteresuje świąteczne menu restauracji Podwale 25 Kompania Piwna oraz U Szwejka. Restauracje oferują m.in. czerwony barszcz i zupę grzybowa z łazankami, sałatkę jarzynową, śledzie pod różnymi postaciami, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z mięsem oraz kołduny wigilijne, sandacz na słodko, karp w galarecie, karp z patelni, rybę po grecku. Restauracje słyną również z pysznych wędlin – pieczonego pasztetu, boczku, karkówki i schabu po warszawsku. Na świąteczny obiad proponują pieczoną kaczkę w sosie żurawinowym. Natomiast słodkim przebojem tegorocznych świąt dzięki tym restauracjom będą: sernik z musem malinowym oraz nietypowy, bo przygotowany na kruchym cieście makowiec z Podwala 25 Kompania Piwna. U Szwejka można również zamówić kompot z suszu.
Święta z włoskimi smakami
Świąteczne potrawy w klimacie polsko – włoskim oferuje Otto Pompieri. Na przykład zamiast pierogów, dzięki kucharzom z Otto Pompieri w święta będziemy mogli zjeść lasagne al Ragu lub lasagne ze szpinakiem i pieczarkami, a zamiast klusek z makiem - ravioli z makiem, rodzynkami, orzechami włoskimi i miodem. Z wędlin Otto Pompieri proponuje: schab długo pieczony, rostbef lub cielęcinę pieczoną podawaną z sosami: tuńczykowym, chrzanowym i śliwkowo – rozmarynowym.
Zwolenników lekkich potraw ucieszą sałatki: sałatki: ośmiornicę z pieczonymi ziemniakami
i rozmarynem oraz sałatkę z burakami, miodem, orzechami włoskimi, balsamico i rucolą, a wśród ciast: włoskie ciasto czekoladowe z pistacjami i przebój restauracji - włoską tartę cytrynową.
Święta w stylu amerykańskim
Dla osób poszukujących nieco innych smaków ofertę świąteczną przygotował amerykański Jeff`s. Można tu zamówić specjalność restauracji - boczek z wędzarni marynowany w soku jabłkowym oraz soczyste żeberka wędzone drzewem akacjowym. Świątecznym daniem obiadowym jest, jak na amerykańską restaurację przystało, pieczony indyk faszerowany nadzieniem chlebowym ze świeżą szałwią i sosem żurawinowym. Jeff`s proponuje również amerykańskie desery: Cheese cake z sosem malinowym, Cinamon apple crisp a la mode, czyli szarlotkę zapiekaną ze słodką, chrupiącą orzechową kruszonką.
Wszystkie potrawy można zamawiać przez portal delidelivery.pl/swieta do 22 grudnia, a w restauracjach Jeff’s do 20 grudnia. Im wcześniej goście złożą zamówienia, tym będą mieli większą swobodę w wyborze daty i czasu dostawy posiłków.
![Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_72690923,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
![Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo](/files/_uploaded/glownekonf_306983065,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
![Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku](/files/_uploaded/glownekonf_366885733,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.