Światowy Dzień Żywności. Sprawdź, jak przeciwdziałać marnowaniu jedzenia
W Polsce co roku marnuje się 4,8 miliona ton żywności, z czego aż 60 proc. pochodzi z gospodarstw domowych. Z najnowszego raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2023”, przygotowanego przez Banki Żywności, wynika, że problem ten wciąż narasta. Badania przeprowadzone na grupie 1000 osób pokazują, że ponad połowa ankietowanych (56 proc.) przyznała się do wyrzucania jedzenia w swoich domach, co stanowi niechlubny rekord w 14-letniej historii badań. Najczęściej marnowane są pieczywo (52 proc.), owoce (38 proc.), warzywa (36 proc.) i wędliny (32 proc.).
Mimo że problem marnowania żywności wciąż jest powszechny, można dostrzec pewne pozytywne zmiany w postawach konsumentów. W porównaniu z poprzednimi badaniami wzrósł odsetek osób, które wyrzucają jedzenie raz w miesiącu (z 18 proc. w 2018 roku do 23 proc. w 2023 roku) lub rzadziej (z 17 proc. w 2018 roku do 25 proc. w 2023). Jednocześnie zmniejszyła się liczba tych, którzy marnują żywność kilka razy w tygodniu (z 10 proc. w 2018 roku do 6 proc. w 2023 r.) oraz kilka razy w miesiącu (z 35 proc. w 2018 roku do 24 proc. w 2023 roku). Ważnym czynnikiem, który wpłynął na zmianę zachowań Polaków, okazał się wzrost cen spowodowany wysoką inflacją. Aż 76 proc. badanych przyznało, że ograniczyło marnowanie jedzenia ze względu na rosnące koszty życia. Najczęściej rezygnowano z zakupu droższych produktów (61 proc.), a co trzeci respondent deklarował, że przygotowuje mniejsze porcje (36 proc.) lub dania z mniejszej liczby składników (33 proc.).
Wyrzucanie jedzenia a klimat
Zmniejszenie ilości marnowanej żywności jest kluczowe w walce ze zmianami klimatycznymi. Marnotrawstwo jedzenia odpowiada za około 16 proc. wszystkich gazów cieplarnianych emitowanych przez system żywnościowy Unii Europejskiej. Z kolei według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), produkcja i transport żywności, która ostatecznie ląduje w koszach, generuje 8 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych.
W obliczu rosnącego problemu niezwykle istotne jest, abyśmy nie tylko starali się ograniczać ilość wyrzucanych produktów, ale także zwracali uwagę na prawidłową segregację. Odpowiednie sortowanie resztek pozwala na efektywne przetwarzanie odpadów, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko.
– Jeśli już musimy pozbyć się żywności, powinniśmy pamiętać, że odpowiednie sortowanie odpadów ma ogromne znaczenie dla ochrony środowiska. Resztki owoców i warzyw, stary chleb oraz pozostałości jedzenia, które nie zawierają mięsa, kości czy tłuszczów zwierzęcych, powinny trafiać do brązowego pojemnika na bioodpady. Z kolei plastikowe opakowania po przeterminowanych wędlinach należy oddzielić na tworzywa sztuczne oraz odpady zmieszane. Dzięki takim praktykom możemy znacznie zwiększyć szansę na recykling i ponowne wykorzystanie materiałów, co w efekcie przyczynia się do zmniejszenia zużycia surowców naturalnych oraz ograniczenia emisji gazów cieplarnianych – zauważa Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.
Sprawdź, co robić, by nie marnować żywności!
1.Planuj posiłki – robienie zakupów z dokładną listą i wcześniejsze zastanowienie się, co naprawdę jest nam potrzebne, znacząco ograniczy ilość wyrzucanej żywności;
2.Kreatywne wykorzystaj resztki: przygotuj z pozostałości warzyw i mięsa zupę, gulasz czy sałatkę;
3.Zadbaj o odpowiednie przechowywanie produktów;
4.Wspieraj jadłodzielnie – dzielenie się nadmiarem jedzenia z osobami potrzebującymi staje się coraz popularniejsze. To prosty sposób na to, by jedzenie nie trafiło do kosza, ale na talerze tych, którzy go potrzebują.
![Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_46495063,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
![Ciasta na sylwestrowy stół](/files/_uploaded/glownekonf_1223549995,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Ciasta na sylwestrowy stół
![Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]](/files/_uploaded/glownekonf_974598057,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Dom i ogród
![](/files/1922771799/majdan-dom-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.
Problemy społeczne
Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
![](/files/1922771799/kmon-karpinska-seniorzy-foto2-1,w_133,_small.jpg)
Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.
Farmacja
Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi
![](/files/1922771799/podanie-ma-znaczenie-foto,w_133,_small.jpg)
Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.