Komunikaty PR

Szybkie przekąski na home office

2020-12-01  |  11:00

Praca w domu często wiąże się z reorganizacją planu dnia. Już nie musimy jeść śniadania w biegu, zamawiać lunchu do biura i zagłuszać głodu słodyczami. Z jednej strony możemy sięgać po wartościowe, domowe posiłki, z drugiej jednak ich przygotowanie nie może być czasochłonne. Co zrobić, by nie podjadać? Co warto zjeść w ciągu dnia, gdy pracujemy zdalnie? Poznajcie klika szybkich sposobów na zdrowe przekąski na home office.

Białkowe śniadanie – zastrzyk energii

Jeśli wstaniecie wcześniej niż 5 minut przed rozpoczęciem dnia pracy, warto wyjść z domu po świeże pieczywo. Są dwie zalety spaceru do najbliższej piekarni – dotlenicie się i będziecie mieć ciepłe bułeczki na śniadanie. Idealnym dodatkiem do nich będzie twarożek ze szczypiorkiem. Przygotujecie go w kilka minut, a organizmowi dostarczycie cenne składniki odżywcze niezbędne, by pracować wydajnie.

Twarożek ze szczypiorkiem i dymką

Składniki:

  • 250 g twarogu chudego Mazurski Smak
  • 2 dymki
  • 4 łyżki mleka Łaciate 3,2%
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ulubione, świeże pieczywo
  • szczypiorek

 

Przygotowanie: Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy do niego mleko. Szczypiorek i dymkę płuczemy i drobno kroimy. Dorzucamy do twarożku. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Spożywamy z pieczywem.

Gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego

Co zrobić, gdy w ciągu dnia pracy nadejdzie kryzys i zachce Wam się coś słodkiego? Dobra rada: lepiej nie mieć czekolady w szafce, bo pokusa może być zbyt duża. Jest jedno proste rozwiązanie – mini serniczki na bazie twarogu, prosto z patelni. W 15 minut zrobicie pyszną przekąskę, którą możecie zjeść z ulubionym dodatkiem, np. z cukrem pudrem, owocami sezonowymi, dżemem lub miodem.

Serniczki z patelni

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia
  • 1 jajko
  • masło extra Łaciate do smażenia
  • cukier puder/miód/sezonowe owoce/dżem

 

Przygotowanie: W miseczce rozgniatamy widelcem twaróg. Dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Do masy wbijamy jajko, a następnie łączymy z mąką. Na talerz wysypujemy jeszcze odrobinę mąki. Wilgotnymi dłońmi formujemy serniczki, które następnie w niej obtaczamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Zmniejszamy ogień i powoli kładziemy serniczki. Smażymy po około 5 minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni, serwujemy z ulubionymi dodatkami.

Domowy obiad

Najbardziej czasochłonny wydaje się być obiad, który przede wszystkim powinien być smaczny i pożywny. W takiej sytuacji znakomicie sprawdzi się makaron z sosem. Dobrze smakuje ugotowany na świeżo, ale także odgrzany nie straci swoich walorów. Przygotowując to danie, w kuchni nie spędzicie więcej niż 30 minut.

Makaron ze szpinakiem

Składniki:

  • porcja dobrego makaronu np. tagliatelle
  • 250 g szpinaku (może być mrożony)
  • 100 g sera feta
  • 150 ml śmietanki Łaciata 36%
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła extra Łaciate
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ser żółty Edam Mlekpol

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozmrożenia szpinaku. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła Łaciate i podsmażamy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do czosnku dodajemy szpinak, sok z cytryny, sól oraz pieprz i dodajemy ¾ szczypty gałki muszkatołowej, a także ser feta. Mieszamy dokładnie zawartość patelni i podgrzewamy, aby odparował ewentualny nadmiar płynu. Około dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy jajko i ser żółty (np. Edam Mlekpol). Mieszamy dokładnie i dusimy całość na średnim ogniu tak, by sos lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie i nakładamy odpowiednią porcję na talerz. Następnie na środku nakładamy sos szpinakowy. Całość posypujemy startym żółtym serem według uznania.

Więcej inspirujących przepisów www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edukacja

Zaspokajanie potrzeb behawioralnych kota pomaga w budowaniu z nim pozytywnych relacji. Kluczem jest poznanie jego typu osobowości

Dobrostan kotów w dużej mierze zależy od właściwej opieki. Niezwykle istotne jest zaspokajanie ich potrzeb behawioralnych, wśród których ważne jest poczucie bezpieczeństwa, ale również m.in. prawidłowa dieta czy też instynkt łowiecki. Dla opiekunów pomocne w tym może być poznanie typu osobowości swojego kota. Już 7 sierpnia 2025 roku w specjalnej strefie WHISKAS przed wejściem do centrum handlowego Westfield Arkadia w Warszawie każdy będzie mógł wziąć udział w specjalnym Quizie Osobowości Kota i spotkaniu z behawiorystą.

Media

Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle

Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.