Szybkie przekąski na home office
Praca w domu często wiąże się z reorganizacją planu dnia. Już nie musimy jeść śniadania w biegu, zamawiać lunchu do biura i zagłuszać głodu słodyczami. Z jednej strony możemy sięgać po wartościowe, domowe posiłki, z drugiej jednak ich przygotowanie nie może być czasochłonne. Co zrobić, by nie podjadać? Co warto zjeść w ciągu dnia, gdy pracujemy zdalnie? Poznajcie klika szybkich sposobów na zdrowe przekąski na home office.
Białkowe śniadanie – zastrzyk energii
Jeśli wstaniecie wcześniej niż 5 minut przed rozpoczęciem dnia pracy, warto wyjść z domu po świeże pieczywo. Są dwie zalety spaceru do najbliższej piekarni – dotlenicie się i będziecie mieć ciepłe bułeczki na śniadanie. Idealnym dodatkiem do nich będzie twarożek ze szczypiorkiem. Przygotujecie go w kilka minut, a organizmowi dostarczycie cenne składniki odżywcze niezbędne, by pracować wydajnie.
Twarożek ze szczypiorkiem i dymką
Składniki:
- 250 g twarogu chudego Mazurski Smak
- 2 dymki
- 4 łyżki mleka Łaciate 3,2%
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ulubione, świeże pieczywo
- szczypiorek
Przygotowanie: Do miski wkładamy twaróg, rozgniatamy go widelcem. Dodajemy do niego mleko. Szczypiorek i dymkę płuczemy i drobno kroimy. Dorzucamy do twarożku. Wszystko mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Spożywamy z pieczywem.
Gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego
Co zrobić, gdy w ciągu dnia pracy nadejdzie kryzys i zachce Wam się coś słodkiego? Dobra rada: lepiej nie mieć czekolady w szafce, bo pokusa może być zbyt duża. Jest jedno proste rozwiązanie – mini serniczki na bazie twarogu, prosto z patelni. W 15 minut zrobicie pyszną przekąskę, którą możecie zjeść z ulubionym dodatkiem, np. z cukrem pudrem, owocami sezonowymi, dżemem lub miodem.
Serniczki z patelni
Składniki:
- 250 g twarogu półtłustego Mazurski Smak
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 5 łyżek mąki pszennej + do obtoczenia
- 1 jajko
- masło extra Łaciate do smażenia
- cukier puder/miód/sezonowe owoce/dżem
Przygotowanie: W miseczce rozgniatamy widelcem twaróg. Dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Do masy wbijamy jajko, a następnie łączymy z mąką. Na talerz wysypujemy jeszcze odrobinę mąki. Wilgotnymi dłońmi formujemy serniczki, które następnie w niej obtaczamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Zmniejszamy ogień i powoli kładziemy serniczki. Smażymy po około 5 minut z obu stron. Zdejmujemy z patelni, serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Domowy obiad
Najbardziej czasochłonny wydaje się być obiad, który przede wszystkim powinien być smaczny i pożywny. W takiej sytuacji znakomicie sprawdzi się makaron z sosem. Dobrze smakuje ugotowany na świeżo, ale także odgrzany nie straci swoich walorów. Przygotowując to danie, w kuchni nie spędzicie więcej niż 30 minut.
Makaron ze szpinakiem
Składniki:
- porcja dobrego makaronu np. tagliatelle
- 250 g szpinaku (może być mrożony)
- 100 g sera feta
- 150 ml śmietanki Łaciata 36%
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 jajko
- 1 łyżka masła extra Łaciate
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ser żółty Edam Mlekpol
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozmrożenia szpinaku. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła Łaciate i podsmażamy posiekany lub wyciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili do czosnku dodajemy szpinak, sok z cytryny, sól oraz pieprz i dodajemy ¾ szczypty gałki muszkatołowej, a także ser feta. Mieszamy dokładnie zawartość patelni i podgrzewamy, aby odparował ewentualny nadmiar płynu. Około dwie minuty przed końcem gotowania makaronu do szpinaku wlewamy śmietankę Łaciatą, dodajemy jajko i ser żółty (np. Edam Mlekpol). Mieszamy dokładnie i dusimy całość na średnim ogniu tak, by sos lekko bulgotał. W tym czasie śmietanka powinna zgęstnieć. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy dokładnie i nakładamy odpowiednią porcję na talerz. Następnie na środku nakładamy sos szpinakowy. Całość posypujemy startym żółtym serem według uznania.
Więcej inspirujących przepisów www.najlepszewkuchni.pl.
Śniadaniowe inspiracje z Majonezem Kieleckim w roli głównej
Król polskich energetyków w nowych szatach
Życie w biegu a zdrowe odżywianie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Moda
Maria Sadowska: Często kupujemy ubrania tylko na jeden sezon, a powinniśmy recyklingować modę. Ja jestem królową second handów
Wokalistka zauważa, że co kilka miesięcy do sprzedaży trafiają nowe kolekcje ubrań, a te, które jeszcze nie są zniszczone i mogłyby się przydać innym, lądują na śmietniku. Podobnie jest z różnymi urządzeniami elektronicznymi, sprzętem RTV i AGD. Nowe modele z dnia na dzień wypierają starsze, a góra elektrośmieci stale rośnie. Maria Sadowska apeluje więc, by zadać sobie trochę trudu i niepotrzebne telefony, tablety czy komputery oddać do odpowiedniego punktu, z którego trafią do recyklingu i utylizacji. Artystka docenia też kreatywność swojego męża, który maluje obrazy na starych, skórzanych kurtkach i tworzy w ten sposób nietuzinkowe elementy garderoby.
Media
Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą
W nowej odsłonie programu „Tańcząca ze światem” Edyta Herbuś zabierze widzów do Jordanii. Jak zaznacza, plan wyjazdu był bardzo intensywny. Przez dziewięć dni ekipa realizująca pracowała po 12 godz., by pokazać niezwykłe, kulturowe i historyczne bogactwo tego fascynującego kraju. Tancerka zdradza też, że te wyjątkowe miejsca pozwoliły jej odkryć w sobie uśpione pokłady wrażliwości i stały się powodem wielu wzruszeń.
Muzyka
Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna
Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.