Tradycyjne przepisy w niecodziennym wydaniu. Zainspiruj się i zaskocz bliskich!


Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.
Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/
Wśród świątecznych przygotowań, obok porządków i poszukiwania prezentów, wiele czasu zajmuje przygotowywanie świątecznych potraw. I choć nie wszyscy są mistrzami gotowania, to jednak każdy może czerpać z tego prawdziwą przyjemność. Jak to zrobić? Korzystać z prostych i pysznych przepisów, a nawet pozwolić sobie na małe eksperymentowanie. Tradycyjne, świąteczne potrawy są równie smaczne w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy tylko użyć odpowiednich składników, takich jak produkty marki Łowicz, które polecają się na Święta!
W świątecznym gotowaniu ważny jest także plan – jakie potrawy przygotujemy i jakich produktów będziemy chcieli do tego użyć. Warto spisać je na liście zakupów – dzięki temu unikniemy częstych wizyt w sklepie i skupimy się na łączeniu składników w taki sposób, aby efektami gotowania zachwycić naszych domowników przy świątecznym stole. Dzięki właściwemu przygotowaniu magia Świąt rozgości się w naszej kuchni, a przedświąteczna gorączka nas ominie.
Warto wykorzystać proste, kilkuskładnikowe przepisy, które pozwolą nam rozdzielić kuchenne obowiązki. Możemy nawet zaangażować w nie dzieci. Wspólne gotowanie sprawi jeszcze większą przyjemność z późniejszego próbowania świątecznych pyszności.
A co z tradycją? Dodanie kilku nowych składników do świątecznych potraw sprawi, że nawet specjaliści od gotowania poczują przyjemny dreszczyk emocji przy tworzeniu nowych, ale i dobrze znanych, tradycyjnych dań. Przygotowując potrawy nie musimy trzymać się klasycznego przepisu – śledzie możemy przykryć pierzynką z sosu pomidorowego, a tradycyjny piernik przełożyć pysznymi powidłami Łowicz!
Jakie są pyszne i proste sposoby na tradycję w niecodziennym wydaniu? Poniżej znajdziesz kilka propozycji na słodko i wytrawnie!
PRZEPISY NA SŁODKO
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi Łowicz
10 porcji
- 290 g Powideł Węgierkowych Łowicz
- 100 g masła
- 110 g płynnego miodu
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g mąki tortowej Lubella
- 1 łyżka kakao DecoMorreno
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 100 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- Masło przekładamy do rondelka wraz z miodem. Podgrzewamy, aż się roztopi, po czym dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
- Mąkę przesiewamy z cukrem, kakao, sodą i solą. Dodajemy do niej przyprawę do piernika, przestudzone masło z miodem i mlekiem oraz jajka. Mieszamy do połączenia składników i przelewamy do keksówki.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut (do suchego patyczka – sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone). Studzimy na kratce.
- Wystudzony piernik przekrawamy wzdłuż. Dolną część smarujemy Powidłami Węgierkowymi Łowicz i przykrywamy górą ciasta. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Makaron z makiem i konfiturą z wiśni Łowicz
6 porcji
- 150 g Konfitury Extra z Wiśni Łowicz
- 300 g makaronu Kokardki Lubella
- 300 ml wody
- 200 ml mleka
- 200 g zmielonego maku
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
- Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak i na małym ogniu, często mieszając, gotujemy 20 minut.
- Napęczniały mak dokładnie odsączamy i mieszamy go z masłem, miodem, cynamonem, skórką z pomarańczy, żurawiną i posiekanymi orzechami.
(Jeśli chcemy ułatwić sobie pracę, pomijamy wcześniejsze etapy i wykorzystujemy gotową masę makową.)
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mieszamy go z masą makową.
- Podajemy z Konfiturą Extra z Wiśni Łowicz
Ciasteczka cynamonowe z dżemem truskawkowym Łowicz
Około 20 sztuk
- 200 g dżemu truskawkowego Łowicz o obniżonej zawartości cukrów
- 260 g mąki tortowej Lubella
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 50 g cukru pudru
- 130 g masła
- 1 łyżka śmietany
- 1 jajko
- Mąkę i cukier przesiewamy. Dodajemy cynamon i siekamy z nimi masło. Dodajemy jajko oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je do lodówki na godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i z połowy wycinamy pełne gwiazdki, a z drugiej gwiazdki z dziurką. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
- Wystudzone przekładamy dżemem truskawkowym Łowicz.
PRZEPISY WYTRAWNE
Bigos z wędzoną śliwką
6 porcji
- 400 ml Passaty Classica Łowicz
- 750 g kiszonej kapusty
- duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1,5 l wody
- 180 g wędzonej kiełbasy myśliwskiej
- 12 sztuk suszonych wędzonych śliwek
- kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka musztardy
- 4 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle w dużym garnku z grubym dnem. Dodajemy odsączoną kapustę (nie płuczemy jej) i zalewamy wodą.
- Na małym ogniu gotujemy godzinę, często mieszając.
- Następnie dodajemy passatę pomidorową Łowicz, posiekane śliwki, pokrojoną w plasterki kiełbasę i wino. Gotujemy 2-3 godziny, w razie potrzeby podlewając wodą.
- Na koniec doprawiamy przyprawami i musztardą i gotujemy jeszcze godzinę.
Wegetariański pasztet pomidorowy
10 porcji
- 3 łyżki Koncentratu Pomidorowego Łowicz
- 150 g zielonej soczewicy
- 100 g czerwonej soczewicy
- 50 g kaszy jaglanej
- duża cebula
- 50 ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 120 g suszonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 0/5 łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz do smaku
- Kaszę jaglaną i soczewicę czerwoną zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy w jednym garnku do miękkości (15 minut).
- Zieloną soczewicę zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy do miękkości 40 minut.
- Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy się zeszkli, wyciągamy przyprawy i przekładamy ją do ugotowanej kaszy.
- Dodajemy olej, sos sojowy, zioła, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i koncentrat pomidorowy Łowicz. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku, mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
- Odstawiamy w formie na całą noc. Na następny dzień wyjmujemy z formy i podajemy.
Śledzie w sosie pomidorowym
8 porcji
- 500 g kartonik Przecieru Pomidorowego Łowicz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- średnia cebula
- czerwona papryka
- marchewka
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g filetów śledziowych (bez skóry, z zalewy octowej)
- Cebulę kroimy w piórka, paprykę w drobne paseczki, a marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Wraz z liściem laurowym i zielem angielskim podsmażamy je na oleju, aż cebula się zeszkli, a reszta warzyw zmięknie.
- Dodajemy przecier pomidorowy Łowicz, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
- Filety śledziowe kroimy w 4-5 cm kawałki. Mieszamy je z wystudzonym sosem i podajemy.
Zdjęcia do przepisów dostępne na: https://prhub.prowly.com/119538-tradycyjne-przepisy-w-niecodziennym-wydaniu-zainspiruj-sie-i-zaskocz-najblizszych

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.