Twój EKO-wybór!
Jeszcze do niedawna dbałość o prawidłowe żywienie oznaczała unikanie wysoko przetworzonej żywności, dietę opartą o różnorodne posiłki, ograniczanie cukru i tłuszczu. Te zasady pozostają niewątpliwie ważne, jednak nasze spojrzenie na zdrową, odpowiednią dietę zdecydowanie się poszerza. Dziś przywiązujemy wagę także do pochodzenia składników czy sposobu wytwarzania produktu. Pogarszający się wciąż stan środowiska naturalnego skłania coraz więcej osób do wyborów proekologicznych.
Dokonując zakupów, zdecydowanie częściej zwracamy uwagę nie tylko na wartości odżywcze czy brak sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku. Umacniająca się świadomość ekologiczna sprawia, że rośnie grupa osób, poszukujących produktów wytwarzanych zgodnie z poszanowaniem zasobów naturalnych i ograniczaniem ingerencji w środowisko, czyli w systemie produkcji biożywności.
Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych sposobach wytwarzania. Środki chemiczne i pestycydy są tu zakazane, natomiast w użyciu znajdują się środki pochodzenia biologicznego, nieprzetworzone technologicznie. Stosowane praktyki uprawy są przyjazne naturze.
W kategorii produktów, które powstają w systemie rolnictwa ekologicznego, mamy na szczęście bardzo szeroki wybór. Są tu dostępne również soki, po które wiele osób sięga każdego dnia. Nową propozycją są soki tłoczone Fortuna Bio Sok 100% tłoczony.
Posiadają one certyfikat rolnictwa ekologicznego, potwierdzający naturalny smak i wysoką jakość. SokiFortuna Bio Sok 100% tłoczony są dostępne w kilku pysznych wersjach: Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, czarna porzeczka; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, gruszka; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor.
Ich proces produkcji jest bardzo prosty – warzywa i owoce z ekologicznych upraw są myte, selekcjonowane i tłoczone. A w efekcie mamy pełen natury sok! To codzienna dawka smaku i zdrowia, bowiem soki te dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych. Doskonałe dla nas i dobre dla naszej planety!
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.