Twój EKO-wybór!
Jeszcze do niedawna dbałość o prawidłowe żywienie oznaczała unikanie wysoko przetworzonej żywności, dietę opartą o różnorodne posiłki, ograniczanie cukru i tłuszczu. Te zasady pozostają niewątpliwie ważne, jednak nasze spojrzenie na zdrową, odpowiednią dietę zdecydowanie się poszerza. Dziś przywiązujemy wagę także do pochodzenia składników czy sposobu wytwarzania produktu. Pogarszający się wciąż stan środowiska naturalnego skłania coraz więcej osób do wyborów proekologicznych.
Dokonując zakupów, zdecydowanie częściej zwracamy uwagę nie tylko na wartości odżywcze czy brak sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku. Umacniająca się świadomość ekologiczna sprawia, że rośnie grupa osób, poszukujących produktów wytwarzanych zgodnie z poszanowaniem zasobów naturalnych i ograniczaniem ingerencji w środowisko, czyli w systemie produkcji biożywności.
Rolnictwo ekologiczne opiera się na naturalnych sposobach wytwarzania. Środki chemiczne i pestycydy są tu zakazane, natomiast w użyciu znajdują się środki pochodzenia biologicznego, nieprzetworzone technologicznie. Stosowane praktyki uprawy są przyjazne naturze.
W kategorii produktów, które powstają w systemie rolnictwa ekologicznego, mamy na szczęście bardzo szeroki wybór. Są tu dostępne również soki, po które wiele osób sięga każdego dnia. Nową propozycją są soki tłoczone Fortuna Bio Sok 100% tłoczony.
Posiadają one certyfikat rolnictwa ekologicznego, potwierdzający naturalny smak i wysoką jakość. SokiFortuna Bio Sok 100% tłoczony są dostępne w kilku pysznych wersjach: Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, czarna porzeczka; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, gruszka; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka; Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor.
Ich proces produkcji jest bardzo prosty – warzywa i owoce z ekologicznych upraw są myte, selekcjonowane i tłoczone. A w efekcie mamy pełen natury sok! To codzienna dawka smaku i zdrowia, bowiem soki te dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych. Doskonałe dla nas i dobre dla naszej planety!
Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze
Słodkie święta z Haribo
Świąteczne wariacje na temat kiełbasy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.