Vademecum grillowania
Przyszło lato, a wraz z nim apetyt na przekąski z rusztu. I dla mięsożerców, i dla wegetarian – Lokalny Rolnik podpowiada, co grillować i jak, by było smacznie i zdrowo.
Większość z nas nie wyobraża sobie ciepłego popołudnia w weekend bez grillowania. Latem chętnie częstujemy gości chrupiącą kiełbasą czy soczystymi szaszłykami. O czym jednak warto pamiętać, planując przyjęcie w ogrodzie, podczas którego główną rolę będą grały przysmaki z grilla?
Unikaj kontaktu dymu z potrawami
Największy skutek uboczny grillowania? Dym. Unoszący się w powietrzu bywa uciążliwy dla sąsiadów ze względu na nieprzyjemny zapach, ale nie tylko. Osadza się na żywności, negatywnie wpływając na walory smakowe i zdrowotne. Aby ograniczyć kontakt ze szkodliwymi substancjami, owijaj przekąski w folię aluminiową lub stosuj tacki, umieszczając je w bezpiecznej odległości od ognia. Dodatkowa zaleta tacek to zabezpieczenie rusztu przed zabrudzeniem. Jeżeli planujesz zakup tradycyjnego grilla z pokrywą, upewnij się, że ma wywietrzniki, które sprzyjają cyrkulacji powietrza.
Wybieraj mięso z zaufanego źródła
Karkówka w marynacie, kaszanka z cebulą, tradycyjna kiełbasa – mięso z grilla smakuje jeszcze lepiej, gdy jest najwyższej jakości. Czyli wyprodukowane bez udziału sztucznych ulepszaczy, konserwantów, o małej zawartości tłuszczu, pochodzące z masarni, które dbają o dobrostan zwierząt. Chcesz mieć pewność, że mięso, które serwujesz gościom, jest świeże, prosto od zaufanych masarzy? Poznaj ofertę www.lokalnyrolnik.pl. Na Lokalnym Rolniku znajdziesz wyroby w regularnie obniżanych cenach – zbliżonych do tych oferowanych przez markety, sprzedające towar, którego jakość często budzi wątpliwości. Przysmaki dopraw mieszanką ziół, najlepiej skomponowaną samodzielnie, by cieszyć się niepowtarzalnym aromatem.
Pamiętaj o sezonowych warzywach
Na ruszt wrzucaj to, co jest obecnie dostępne w warzywniaku. Właśnie rozpoczął się sezon na cukinię. Możesz podać ją z grillowanym serem (mozzarellą, halloumi lub camembertem) – to idealny dodatek do mięsa, jednak sprawdza się także jako samodzielne danie. Spróbuj również kabaczków w marynacie z oliwy i czosnku. Im w drobniejsze plastry je pokroisz, tym bardziej będą chrupiące. Wegetarianom do gustu przypadną szaszłyki z tofu, warzyw i… owoców, np. ananasa czy winogron. Na stole nie może zabraknąć sałatki ze świeżych warzyw. Uniwersalna propozycja to plastry pomidora w dressingu z oliwy, miodu i soku z cytryny, w towarzystwie cebuli pokrojonej w piórka i świeżych listków bazylii.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki
Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.
Transport
Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.
Dziecko
Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.