Zasmakuj świata wprost z food trucka!
W najbliższy weekend mieszkańcy Piły będą mieli okazję zasmakować w specjałach z kuchni pod chmurką! W dniach 20-22 sierpnia przed Atrium Kasztanowa zaparkują food trucki serwujące dania z całego świata. Miłośnicy ulicznego jedzenia będą mogli poznać nowe smaki oraz skosztować różnorodnych potraw.
Kuchnia z food trucków to doskonała propozycja dla wszystkich fanów dobrego jedzenia. W przedostatni weekend sierpnia taką możliwość będą mieli mieszkańcy Piły oraz klienci odwiedzający Atrium Kasztanowa. Przez trzy dni przed centrum handlowym czekać na nich będą mobilne restauracje serwujące dania kuchni z całego świata – amerykańskiej, meksykańskiej, molekularnej, belgijskiej, azjatyckiej oraz wielu innych.
Podczas zlotu swoje przysmaki zaoferują następujący wystawcy: Pan Burger (amerykańskie burgery), Le Mini Lemoniada (lemoniada molekularna), Pan Fryta (frytki belgijskie), Viva Mexico (meksykańskie quesadille), Sweet Donuts (słodkie mini pączki), Pulled Truck (kanapki z szarpaną wieprzowiną), Pastrami Migrand (burgery mięsno-warzywne), Wok&Walk Truck (dania na bazie azjatyckiego makaronu chow mein) i inni.
Organizatorzy zadbają też o dobre samopoczucie najmłodszych – podczas weekendu dla dzieci dostępne będą bezpłatne atrakcje: mega dmuchańce do zabawy i malowanie buziek. Food trucki będą funkcjonować zgodnie z obowiązującymi zasadami sanitarnymi.
Z oferty kulinarnej mobilnych restauracji będzie można skorzystać w dniach 20-22 sierpnia, w godzinach 10.00 -21.00, na parkingu przed głównym wejściem do Atrium Kasztanowa (al. Powstańców Wielkopolskich 99).
– Kuchnia z food trucków to coraz bardziej popularna forma spożywania posiłków poza domem. Również w Pile zainteresowanie kuchnią uliczną stale rośnie, dlatego wzorem poprzednich lat i w tym roku zapraszamy miłośników street foodu na apetyczne jedzenie. W ramach kulinarnego weekendu mieszkańcy będą mogli degustować wiele potraw o różnorodnych smakach. W menu znajdą się propozycje dla osób, które lubią próbować nowych dań, szukają inspiracji w kuchni i mają apetyt na dobre jedzenie. Z pewnością i tym razem oferta food trucków zaspokoi najbardziej wymagające gusta smakowe - mówi Marta Borsukiewicz, dyrektor Atrium Kasztanowa.
Więcej szczegółów na temat wydarzenia oraz aktualnej oferty Atrium Kasztanowa można znaleźć na stronie: www.atrium-kasztanowa.pl i na profilu Facebook: www.facebook.com/AtriumKasztanowa.

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie
Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.
Żywienie
Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.
Seriale
Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.