Zasmakuj świata wprost z food trucka!
W najbliższy weekend mieszkańcy Piły będą mieli okazję zasmakować w specjałach z kuchni pod chmurką! W dniach 20-22 sierpnia przed Atrium Kasztanowa zaparkują food trucki serwujące dania z całego świata. Miłośnicy ulicznego jedzenia będą mogli poznać nowe smaki oraz skosztować różnorodnych potraw.
Kuchnia z food trucków to doskonała propozycja dla wszystkich fanów dobrego jedzenia. W przedostatni weekend sierpnia taką możliwość będą mieli mieszkańcy Piły oraz klienci odwiedzający Atrium Kasztanowa. Przez trzy dni przed centrum handlowym czekać na nich będą mobilne restauracje serwujące dania kuchni z całego świata – amerykańskiej, meksykańskiej, molekularnej, belgijskiej, azjatyckiej oraz wielu innych.
Podczas zlotu swoje przysmaki zaoferują następujący wystawcy: Pan Burger (amerykańskie burgery), Le Mini Lemoniada (lemoniada molekularna), Pan Fryta (frytki belgijskie), Viva Mexico (meksykańskie quesadille), Sweet Donuts (słodkie mini pączki), Pulled Truck (kanapki z szarpaną wieprzowiną), Pastrami Migrand (burgery mięsno-warzywne), Wok&Walk Truck (dania na bazie azjatyckiego makaronu chow mein) i inni.
Organizatorzy zadbają też o dobre samopoczucie najmłodszych – podczas weekendu dla dzieci dostępne będą bezpłatne atrakcje: mega dmuchańce do zabawy i malowanie buziek. Food trucki będą funkcjonować zgodnie z obowiązującymi zasadami sanitarnymi.
Z oferty kulinarnej mobilnych restauracji będzie można skorzystać w dniach 20-22 sierpnia, w godzinach 10.00 -21.00, na parkingu przed głównym wejściem do Atrium Kasztanowa (al. Powstańców Wielkopolskich 99).
– Kuchnia z food trucków to coraz bardziej popularna forma spożywania posiłków poza domem. Również w Pile zainteresowanie kuchnią uliczną stale rośnie, dlatego wzorem poprzednich lat i w tym roku zapraszamy miłośników street foodu na apetyczne jedzenie. W ramach kulinarnego weekendu mieszkańcy będą mogli degustować wiele potraw o różnorodnych smakach. W menu znajdą się propozycje dla osób, które lubią próbować nowych dań, szukają inspiracji w kuchni i mają apetyt na dobre jedzenie. Z pewnością i tym razem oferta food trucków zaspokoi najbardziej wymagające gusta smakowe - mówi Marta Borsukiewicz, dyrektor Atrium Kasztanowa.
Więcej szczegółów na temat wydarzenia oraz aktualnej oferty Atrium Kasztanowa można znaleźć na stronie: www.atrium-kasztanowa.pl i na profilu Facebook: www.facebook.com/AtriumKasztanowa.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.