Zdrowe jedzenie nie musi być nudne – odkryj nowe smaki!
Latem nasze menu staje się w naturalny sposób lżejsze – sezonowe owoce kuszą, a krajowe warzywa częściej lądują w naszych torbach. Zdecydowanym faworytem są sałatki i surówki, które serwujemy do obiadu i jako dodatek do menu na biesiadach grillowych. Jednak ciekawych sposobów na ich wykorzystanie jest znacznie więcej – sięgnijmy po nie, aby urozmaicić letni jadłospis!
Niegdyś warzywa były traktowane jako mniej ważny element posiłku. Dziś nie trzeba nikogo przekonywać, że ich jedzenie jest zdrowe i smaczne, szczególnie w sezonie letnim, kiedy mamy dostęp do świeżych upraw. Jak je wykorzystać, aby dania z nich przygotowane nie wiały nudą i przyciągały nie tylko miłośników sałatek? Postawmy na urozmaicenie i triki, które pozwolą wydobyć z nich jeszcze więcej!
Spaghetti z cukinii
Tradycyjne spaghetti bolognese czy w wersji neapolitańskiej to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych posiłków, którego wykonanie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Jak je „stuningować”, aby zwiększyć ilość warzyw? Wystarczy, że pszenny makaron zamienimy na ten z cukinii. Jak go zrobić? Przy pomocy obieraczki julienne!
– Tradycyjną obieraczkę zazwyczaj znajdziemy w każdej szufladzie kuchennej. Dzięki niej szybko obierzemy jabłka czy marchew ze skórki. Jednak z narzędziami do obierania możemy wyczarować znaczniej więcej – jednym z nich jest obieraczka typu julienne. Obco brzmiąca nazwa oznacza krojenie na cienkie słupki lub długie nitki. Dzięki urządzeniom julienne takie krojenie jest szybkie, a w dodatku precyzyjne. Obieraczki mogą występować pod różnymi formami – metalowej, nieco przypominającą tę do ziemniaków, ale także krajalnicy spiralnej czy temperówki do warzyw, która służy do wycinania fantazyjnych wzorów – mówi specjalistka KiK i dodaje: jeśli marzy nam się niskokaloryczny, świeży makaron z cukinii, wybierzmy formę obieraczki spiralnej. Wystarczy, że umiejscowimy warzywo w komorze narzędzia, a zaraz pojawią się precyzyjnie wystrugane, cienkie, zielone nitki przypominające makaron. Do tego tradycyjny sos pomidorowy z mięsem lub bez i obiad gotowy!
Warzywny ratatouille
To kolejna propozycja na warzywne, ale i atrakcyjne w swojej formie danie. To rodzaj gulaszu, który przywędrował do Polski z Nicei. Jego kwintesencją są południowe smaki – cukinia, bakłażan, kolorowa papryka, pomidory oraz czosnek i cebula.
– Francuską potrawę możemy zaserwować w formie gęstego leczo lub w bardziej finezyjniej – kolorowej zapiekanki. Podstawą udanego ratatouille są cienko pokrojone plasterki warzyw, które układa się naprzemiennie w okrągłym naczyniu żaroodpornym, tworząc barwną mozaikę. Trudne? Niekoniecznie, pod warunkiem, że mamy urządzenie wielofunkcyjne do cięcia – np. krajalnicę z wymiennymi wkładami. Dzięki niej szybko pokroimy cukinię, bakłażana, pomidory i inne warzywa, a plasterki będą równej grubości. Teraz wystarczy tylko zrobić dressing z oliwy i ziół, i można zapiekać. Warto rozważyć zakup wielofunkcyjnej krajalnicy nie tylko z powodu francuskiej zapiekanki – dzięki wymiennym nożom możemy pokroić warzyw także w kostkę, ćwiartki, grubsze plastry, pióra czy wiórki. To duża oszczędność czasu – mówi przedstawicielka marki KiK.
Owocowe koktajle
Sezonowe owoce można jeść saute albo w wersji pitnej. Koktajle stworzone na ich bazie są smaczną i pożywną przekąską, którą można zabrać do pracy czy na wycieczkę. A do tego nigdy się nie znudzą, bo możemy miksować ze sobą różne owoce – truskawki, jagody, maliny, banany, jabłka – dodać nabiał pod postacią jogurtów czy maślanki lub tworzyć zielone, warzywne smoothie. Warunek jest jeden: trzeba mieć blender. Najlepiej taki, który zaoszczędzi nam mycia i pozwoli zabrać ze sobą koktajl bez konieczności jego przelewania, np. urządzenie z wymiennymi butelkami. Blendujemy składniki, odkręcamy butelkę od urządzenia, zamykamy nakrętką i drugie śniadanie już gotowe!
Dzięki dużej dostępności owoców i warzyw oraz odrobiny pomocy sprzętów domowych możemy tworzyć nowe smaki – potrawy, które będą nas zachęcały nie tylko zapachem, ale i nietuzinkową, atrakcyjną formą. Dzięki nim nie tylko zjemy smaczny posiłek, ale i zwiększymy ilość zdrowych składników w diecie. Na zdrowie!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.