Zdrowe śniadanie na dobry początek roku szkolnego
Wrzesień to czas powrotu do szkoły i obowiązków. To również doskonała okazja, by przypomnieć rodzicom, jak ważne jest zdrowe śniadanie w diecie ich dzieci. Dobre nawyki żywieniowe są bowiem kluczem do sukcesu zarówno w nauce, jak i w codziennym funkcjonowaniu czy rozwoju najmłodszych. W porannym pośpiechu kluczowe jest zapewnienie pełnowartościowego śniadania, które pozwoli im z energią podjąć się nowych wyzwań. Warto włączyć do porannego rytuału fermentowane produkty mleczne, np. jogurty naturalne, które pozwolą skomponować szybki i – przede wszystkim – wartościowy pierwszy posiłek.
Czy wiesz, że jednym z najważniejszych posiłków dnia jest śniadanie, które dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i koncentracji? Badania pokazują, że dzieci, które regularnie spożywają zdrowe śniadania mają lepsze wyniki w nauce[1]. Tylko czym dokładnie jest „zdrowe śniadanie”? Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży[2] dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Większość powinny stanowić warzywa i owoce, które uznawane są za podstawę zdrowej diety. Do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych. Fermentowane produkty mleczne, w tym jogurty naturalne mogą być wartościowym elementem zbilansowanego posiłku.
Jogurt na śniadanie – czemu warto?
Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, są wskazywane przez ekspertów jako dobry wybór na pierwszy posiłek dnia[3]. Jogurty naturalne to bowiem wartościowe źródło białka, wapnia oraz witaminy D, które są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci, co dla młodych organizmów – szczególnie w okresie jesienno-zimowym – jest niezwykle istotne. Należy oczywiście pamiętać, że ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.
Spożycie jogurtów naturalnych na śniadanie przyniesie korzyści zarówno dzieciom, jak i rodzicom. Z uwagi na wysoką gęstość odżywczą jogurtów, które są źródłem m.in. białka i wapnia, regularne sięganie po te produkty może być szczególnie pożądane przez osoby dbające o prawidłową podaż tych składników odżywczych. Jogurty zawierają także żywe kultury bakterii jogurtowych, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne i poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy. Jest to szczególnie istotne dla osób mających z tym trudności.
Nie masz czasu? Sięgnij po jogurt!
Śniadanie na bazie jogurtu naturalnego to sposób na wartościowy, szybki i prosty w przygotowaniu posiłek. Jak można go wykorzystać w kuchni? Dodaj do jogurtu naturalnego owoce, najlepiej te sezonowe, do tego garść orzechów i ulubionych płatków muesli czy granolę, by uzyskać pożywny i smaczny posiłek. Jogurt możesz także wykorzystać jako bazę do pełnego wartościowych składników owocowego koktajlu. Jeśli zaś wolisz wytrawne śniadania wykorzystaj jogurt jako bazę do sosu tzatziki, który doda smaku kanapce lub do przygotowania dipu, w którym Twoje dziecko lub Ty zanurzycie marchewkę, paprykę lub ogórki. Śniadania z wykorzystaniem jogurtu pozwolą na przygotowanie szybkiego posiłku, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla zabieganych rodziców.
Od jogurtu się zaczęło
Czy wiesz, że pierwszy jogurt Danone dostępny był wyłącznie w aptekach? W 1919 roku Isaac Carasso rozpoczął historię marki tworząc swój pierwszy jogurt naturalny, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami naukowców, połączył żywe kultury bakterii z mlekiem i otrzymał znany dzisiaj wszystkim jogurt[4]. Produkt szybko zyskał amatorów, a jego sprzedaż rozpoczeła się także w sklepach na całym świecie. Obecnie marka Danone kontynuuje dziedzictwo, kultywując wartości przyświecające jej powstaniu. Realizując od ponad 100 lat misję niesienia zdrowia poprzez żywność, Danone nieustannie pracuje nad rozwojem oferty swoich produktów, odpowiadając na zmieniające się potrzeby konsumentów. Więcej o historii marki, a także o powstaniu i wartościach odżywczych jogurtów naturalnych dowiesz się na stronie https://danone.pl/robimy-ferment/.
[1] Rampersaud, G. C., Pereira, M. A., Girard, B. L., Adams, J., & Metzl, J. D. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association, 105(5), 743-760.
[2] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl).
[3] Pereira, M. A., & Gibson, L. C. (2020). Health Benefits of Yogurt and Fermented Dairy Products. In Nutritional and Health Aspects of Food in Western Europe (pp. 107-126). Academic Press.
[4] Historia marki Danone dostępna jest na stronie: https://www.danone.com/about-danone/ourhistory.html.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.