Zdrowe śniadanie na dobry początek roku szkolnego
Wrzesień to czas powrotu do szkoły i obowiązków. To również doskonała okazja, by przypomnieć rodzicom, jak ważne jest zdrowe śniadanie w diecie ich dzieci. Dobre nawyki żywieniowe są bowiem kluczem do sukcesu zarówno w nauce, jak i w codziennym funkcjonowaniu czy rozwoju najmłodszych. W porannym pośpiechu kluczowe jest zapewnienie pełnowartościowego śniadania, które pozwoli im z energią podjąć się nowych wyzwań. Warto włączyć do porannego rytuału fermentowane produkty mleczne, np. jogurty naturalne, które pozwolą skomponować szybki i – przede wszystkim – wartościowy pierwszy posiłek.
Czy wiesz, że jednym z najważniejszych posiłków dnia jest śniadanie, które dostarcza energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i koncentracji? Badania pokazują, że dzieci, które regularnie spożywają zdrowe śniadania mają lepsze wyniki w nauce[1]. Tylko czym dokładnie jest „zdrowe śniadanie”? Zgodnie z zaleceniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży[2] dieta najmłodszych powinna być zbilansowana i uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Większość powinny stanowić warzywa i owoce, które uznawane są za podstawę zdrowej diety. Do tego pełnoziarniste produkty zbożowe oraz 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych. Fermentowane produkty mleczne, w tym jogurty naturalne mogą być wartościowym elementem zbilansowanego posiłku.
Jogurt na śniadanie – czemu warto?
Fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty naturalne, są wskazywane przez ekspertów jako dobry wybór na pierwszy posiłek dnia[3]. Jogurty naturalne to bowiem wartościowe źródło białka, wapnia oraz witaminy D, które są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju kości u dzieci. Ponadto, witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci, co dla młodych organizmów – szczególnie w okresie jesienno-zimowym – jest niezwykle istotne. Należy oczywiście pamiętać, że ważna jest zbilansowana i zróżnicowana dieta oraz zdrowy styl życia.
Spożycie jogurtów naturalnych na śniadanie przyniesie korzyści zarówno dzieciom, jak i rodzicom. Z uwagi na wysoką gęstość odżywczą jogurtów, które są źródłem m.in. białka i wapnia, regularne sięganie po te produkty może być szczególnie pożądane przez osoby dbające o prawidłową podaż tych składników odżywczych. Jogurty zawierają także żywe kultury bakterii jogurtowych, które przyjmowane w odpowiednich ilościach, przynoszą korzyści zdrowotne i poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy. Jest to szczególnie istotne dla osób mających z tym trudności.
Nie masz czasu? Sięgnij po jogurt!
Śniadanie na bazie jogurtu naturalnego to sposób na wartościowy, szybki i prosty w przygotowaniu posiłek. Jak można go wykorzystać w kuchni? Dodaj do jogurtu naturalnego owoce, najlepiej te sezonowe, do tego garść orzechów i ulubionych płatków muesli czy granolę, by uzyskać pożywny i smaczny posiłek. Jogurt możesz także wykorzystać jako bazę do pełnego wartościowych składników owocowego koktajlu. Jeśli zaś wolisz wytrawne śniadania wykorzystaj jogurt jako bazę do sosu tzatziki, który doda smaku kanapce lub do przygotowania dipu, w którym Twoje dziecko lub Ty zanurzycie marchewkę, paprykę lub ogórki. Śniadania z wykorzystaniem jogurtu pozwolą na przygotowanie szybkiego posiłku, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla zabieganych rodziców.
Od jogurtu się zaczęło
Czy wiesz, że pierwszy jogurt Danone dostępny był wyłącznie w aptekach? W 1919 roku Isaac Carasso rozpoczął historię marki tworząc swój pierwszy jogurt naturalny, by pomóc dzieciom cierpiącym na infekcje jelitowe. Zainspirowany badaniami naukowców, połączył żywe kultury bakterii z mlekiem i otrzymał znany dzisiaj wszystkim jogurt[4]. Produkt szybko zyskał amatorów, a jego sprzedaż rozpoczeła się także w sklepach na całym świecie. Obecnie marka Danone kontynuuje dziedzictwo, kultywując wartości przyświecające jej powstaniu. Realizując od ponad 100 lat misję niesienia zdrowia poprzez żywność, Danone nieustannie pracuje nad rozwojem oferty swoich produktów, odpowiadając na zmieniające się potrzeby konsumentów. Więcej o historii marki, a także o powstaniu i wartościach odżywczych jogurtów naturalnych dowiesz się na stronie https://danone.pl/robimy-ferment/.
[1] Rampersaud, G. C., Pereira, M. A., Girard, B. L., Adams, J., & Metzl, J. D. (2005). Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. Journal of the American Dietetic Association, 105(5), 743-760.
[2] Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl).
[3] Pereira, M. A., & Gibson, L. C. (2020). Health Benefits of Yogurt and Fermented Dairy Products. In Nutritional and Health Aspects of Food in Western Europe (pp. 107-126). Academic Press.
[4] Historia marki Danone dostępna jest na stronie: https://www.danone.com/about-danone/ourhistory.html.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
S. Karpiel-Bułecka: Sam talent nie wystarczy, by odnieść sukces w branży muzycznej. Trzeba też mieć trochę szczęścia i spotkać odpowiednich ludzi
Na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, między innymi za sprawą streamingu i powszechnego dostępu do internetu, rynek muzyczny w Polsce przeszedł prawdziwą rewolucję. Zauważają to zarówno doświadczeni artyści, jak Sebastian Karpiel-Bułecka, jak i młodsze pokolenie, reprezentowane przez Miuosha. Obaj wokaliści podkreślają, że sukces w branży muzycznej jest wynikiem wielu czynników. Lider zespołu Zakopower zaznacza, że niezależnie od sytuacji młodzi artyści powinni być konsekwentni i wierzyć w swoje możliwości, bo to jest kluczowe w budowaniu kariery.
Problemy społeczne
Strach przed porażką i brak wiary we własne siły blokują rozwój przedsiębiorczości kobiet. Częściej zakładają za to firmy z misją
Kobiety stanowią mniejszość w zarządach firm, rzadziej też niż mężczyźni zakładają własne działalności gospodarcze. W UE na taki krok decyduje się 10 proc. pracujących pań, w Polsce – 13 proc. – wynika z raportu „Biznes na wysokich obcasach” PIE. Strach przed porażką i brak wiary w swoje umiejętności powstrzymują kobiety częściej niż mężczyzn przed założeniem działalności. Kluczową rolę mogą pełnić programy mentoringowe prowadzone przez kobiety.
Muzyka
Luna: Status materialny moich rodziców przeszkadza mi w karierze. Przestaję postrzegać siebie jako niezależną artystkę, tylko córkę bogaczy
Wokalistka podkreśla, że ścieżka jej kariery i sukcesy w branży muzycznej budzą wiele emocji, również ze względu na to, czym zajmują się jej rodzice. Jest ona bowiem córką milionera Andrzeja Wielgomasa, założyciela i właściciela firmy Dawtona. Jednak jak zaznacza, to, że pochodzi z zamożnego domu, nie ułatwia jej życia, a wręcz jest swoistym balastem. Luna ma świadomość tego, że w opinii niektórych ludzi wszystko, co ma i co osiągnęła, zawdzięcza tylko bogatym rodzicom.