Newsy

Błonnik pokarmowy chroni przed chorobami nowotworowymi

2014-01-27  |  06:20
Błonnik jest niezbędnym składnikiem każdej diety, bo to od niego uzależnione jest prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ogranicza on także ryzyko rozwoju groźnych chorób nowotworowych. By dostarczyć do organizmu wystarczającą ilość błonnika, trzeba włączyć do swojej diety owoce, warzywa, pestki, zboża i pieczywo razowe.

Błonnik pokarmowy to substancja roślinna, która mimo że sama nie ulega trawieniu, pełni bardzo ważną rolę w utrzymaniu komfortu trawiennego.

Dzięki niemu zapobiegamy wszelkim dolegliwościom trawiennym, takim jak zaparcia, wzdęcia, biegunki, jeżeli jest on odpowiednio wkomponowany w dietę w odpowiedniej ilości – mówi agencji informacyjnej  Newseria Lifestyle Ilona Cichecka, dietetyk z Fontis health & lifestyle.

Błonnik odtruwa organizm, oczyszcza z toksyn i wspomaga odchudzanie. Eksperci zalecają więc, by codzienna dieta była bogata właśnie w ten składnik.

Wedle zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia od 20 do 40 gram na dobę tego składnika pokarmowego powinniśmy dostarczyć z różnymi grupami produktów spożywczych. Najwięcej będzie go w świeżych warzywach, owocach, ale także w warzywach strączkowych, w pestkach, w kaszach, w produktach z pełnego przemiału, na przykład w pieczywie razowym. Są suplementy z błonnikiem wyekstrahowanym właśnie z warzyw, z owoców, natomiast nie zastąpi on normalnych produktów żywieniowych – tłumaczy Ilona Cichecka.

Trzeba jednak pamiętać, że są dwie strony medalu. U niektórych osób spożywanie zbyt dużej ilości błonnika może  przynosić negatywne skutki.

Należy zwrócić uwagę na to, aby nie dostarczać go w zbyt dużej ilości w momencie, kiedy wiemy, że mamy niedobory żelaza, wapnia bądź cynku. Zbyt duża ilość tego składnika pokarmowego w diecie będzie wiązała te pierwiastki i one nie będą się odpowiednio wchłaniały z innych produktów żywnościowych – wyjaśnia dietetyk.

Dietetycy podkreślają, że nie istnieje uniwersalne zalecenie dla wszystkich ludzi. To co jednym szkodzi, dla innych jest najlepszym i najkorzystniejszym rozwiązaniem. Ta sama reguła odnosi się również do ilości spożywanego dziennie błonnika pokarmowego.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień

Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.

Ochrona środowiska

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.

Moda

Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.