Newsy

Anna Starmach: Zrobiłam rachunek sumienia i moje gotowanie się zmieniło. Jem mniej mięsa, a w mojej kuchni dominują superfoody

2019-04-30  |  05:50

Już będąc w ciąży, Anna Starmach postanowiła znacząco zmienić swoje nawyki żywieniowe. Chodziło jej o to, by całkowicie wyeliminować z diety produkty, które mogą być szkodliwe dla zdrowia – zarówno jej samej, jak i dziecka. W efekcie, w jej kuchni zamiast mięsa pojawiły się superfoody. Jurorka „MasterChefa” niezwykle chwali sobie ich smak, wyjątkowe wartości odżywcze i możliwość wykorzystania w wielu potrawach.

– Każda młoda mama wie, że nie ma czasu na to, żeby o siebie zadbać. Moja dieta teraz jest bogata w superfoody. Myślę, że, gdyby nie shoty z guarany co rano, to byłoby mi trudno. Zdrowie przede wszystkim, dlatego hasło, które do tej pory mi towarzyszyło w życiu, czyli żeby było pysznie, teraz zmieniam na pysznie i zdrowo – mówi agencji Newseria Lifestyle Anna Starmach, jurorka w programie „MasterChef”.

Starmach zachęca wszystkich do tego, by włączyć do swojego menu superfoody, bo są one niezwykle bogate w witaminy i składniki odżywcze. Ona sama szczególnie poleca czarnuszkę, surowe kakao, jak również takie produkty jak moringa, maca, jagody acai czy maqui, camu camu, baobab oraz białko konopne. Jak tłumaczy, to naturalna dawka niezbędnych witamin i minerałów zawarta w jednej łyżeczce.

–  Moja kuchnia od pewnego czasu naprawdę pęka w szwach, już moi domownicy się z tego śmieją. W każdej szafce są jakieś superfoody. Zwracam uwagę na ich smak, bo ten nieraz jest naprawdę doskonały. Z tych, które lubię szczególnie, jest na pewno morwa biała, miechunka, ale też są to jagody maqui czy goji. Dzięki temu moje gotowanie lekko się zmieniło. Każdy czasami potrzebuje odmiany, i ta właśnie przyszła do mojej kuchni – mówi Anna Starmach.

Starmach podkreśla, że w świadomości wielu Polaków zdrowe gotowanie bardzo często kojarzy się z niesmacznymi produktami, a dieta – z wieloma wyrzeczeniami. Niepotrzebnie, bo chcąc podnieść jakość swojego posiłku, wystarczy dorzucić do zupy czy sałatki łyżeczkę superfoods. Kucharka podkreśla, że ona sama zaczęła bardziej zwracać uwagę na to, jakie produkty są jej w codziennym jadłospisie, kiedy była w ciąży.

– Będąc w ciąży, zrobiłam sobie taki porządny rachunek sumienia i wyeliminowałam z diety to, co jeszcze było tam niezdrowego. W tym momencie nie pozwalam sobie już na grzeszki, zwłaszcza że grzeszyć można w tak fajny i zdrowy sposób. I rzeczywiście rola mamy, moja nowa rola w życiu, położyła jeszcze mocniejszy akcent na to, jak się odżywiam – mówi Anna Starmach.

Starmach tłumaczy, że każdy ma taki etap w życiu, kiedy czuje, że potrzebna jest zmiana nawyków żywieniowych. W tej kwestii nie ma jednak złotych rad, które będą uniwersalne dla wszystkich. Powinno się to odbywać metodą prób i błędów.

– Odżywianie to sprawa bardzo indywidualna i myślę, że należy obserwować siebie i to, jak nasz organizm reaguje na niektóre składniki odżywcze. Ostatnimi czasy jem o wiele mniej mięsa i to mi zrobiło bardzo dobrze. Ale nie jestem wegetarianką i nie planuję – mówi Anna Starmach.

Po urodzeniu dziecka Anna Starmach szybko wróciła do swoich obowiązków zawodowych i z powodzeniem bierze udział w kilku projektach jednocześnie.

– Po majówce wracam na plan „MasterChefa”. Wcześniej jeszcze będzie plan, na którym będziemy kręcili filmiki dla Purelli, więc działam pełną parą. Aczkolwiek ci, którzy obserwują moje media społecznościowe, widzą, że na każdym kroku towarzyszy mi córeczka, ona jeździ ze mną po całej Polsce. Myślę, że w dobry sposób udaje mi się łączyć rolę mamy, jurorki, kucharki i superambasadorki – mówi Anna Starmach.

Jurorka „MasterChef” niedawno rozpoczęła współpracę z marką Purella. Nowy asortyment firmy jest odpowiedzią na silne trendy rynkowe oraz ewoluujące potrzeby konsumentów, którzy poszukują sposobów, jak zdrowo i niewielkim kosztem wzbogacić swój codzienny jadłospis.

– Moja współpraca z marką Purella to współpraca, jakiej do tej pory w moim życiu zawodowym jeszcze nie było dlatego, że stałam się współudziałowcem tej firmy. Angażuję się nie w stu, ale w dwustu procentach, biorę udział w każdym zebraniu, w każdej naradzie. Bardzo, bardzo dużo się dzieje, a ja się bardzo cieszę, dlatego że to jest super projekt, który – mam nadzieję – będzie wpływał na zdrowie Polaków – mówi Anna Starmach.

Czytaj także

Kalendarium

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Bezpłatne materiały wideo, audio, zdjęcia oraz artykuły

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Gwiazdy

Anna Dereszowska: Po emisji odcinka „Starsza pani musi fiknąć” tata stwierdził, że z przyjemnością zrobiłby to jeszcze raz. Mieliśmy tam dla siebie dużo czasu

Aktorka przyznaje, że choć na początku miała wątpliwości, czy wziąć udział w programie „Starsza pani musi fiknąć”, to z perspektywy czasu absolutnie nie żałuje tej przygody. Anna Dereszowska wyjechała z tatą do Korei Południowej. To była podróż pełna pięknych chwil i wzruszeń. Nie zabrakło też czasu na szczere, a nawet intymne rozmowy. Obydwoje wrócili zadowoleni, z bagażem nowych doświadczeń i odrobiną refleksji.

Gala Złote Spinacze 2019

Edukacja

Średnio co trzeci pacjent czuje się traktowany przedmiotowo. Lekarze już na studiach powinni się uczyć prawidłowej komunikacji z pacjentem

Średnio co trzeci pacjent uważa, że jego zdanie ani sytuacja życiowa nie zostały w szpitalu wzięte pod uwagę w decyzjach odnośnie do leczenia. Polscy pacjenci czują się traktowani dość przedmiotowo, ale z drugiej strony i tak kontakty z lekarzami i personelem medycznym oceniają jako jeden z największych pozytywów polskiej służby zdrowia – wynika z badań przeprowadzonych przez Siemens Healthineers. Eksperci oceniają, że dobra komunikacja pomiędzy lekarzem a pacjentem warunkuje cały późniejszy proces leczenia, dlatego nacisk na kompetencje miękkie powinno się kłaść już na etapie kształcenia personelu medycznego.

Handel

Międzynarodowy koncern produkujący środki czystości i kosmetyki da drugie życie plastikowym odpadom wyrzucanym na plażach. Będą powstawać z nich butelki szamponu

Według Komisji Europejskiej tworzywa sztuczne stanowią dziś blisko 80 proc. odpadów w morzach i oceanach. Każdego roku trafia do nich ok. 8 mln ton plastiku, co odpowiada ciężarówce śmieci wrzucanych do morza co minutę – podaje Fundacja Ellen MacArthur. W działania na rzecz ochrony mórz i oceanów przed zalewem plastiku w coraz większym stopniu angażuje się także globalny biznes. Koncern Procter & Gamble wprowadza właśnie do polskich sklepów szampon Head & Shoulders w butelkach, które składają się w 20 proc. z przetworzonych odpadów zebranych z plaż. Przy sprzedaży równej 1 mld produktów rocznie każda wprowadzona przez koncern zmiana ma wpływ na otoczenie.

 

Farmacja

Przełom w leczeniu pacjentów chorych na raka płuc. To jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów

W Polsce co roku nowotwory płuc rozpoznaje się u 22–23 tysięcy osób, a z ich powodu umiera 19 tys. To tak, jakby z mapy znikało miasto wielkości Giżycka czy Zakopanego. W leczeniu niedrobnokomórkowego raka płuca w ostatnich 2 latach miał miejsce olbrzymi postęp, również w Polsce do refundacji włączono wiele innowacyjnych terapii. Sytuacja wygląda zgoła inaczej w przypadku drugiego typu, czyli drobnokomórkowego raka płuc, który prowadzi do śmierci w ciągu ok. 1–2 lat od rozpoznania. Od lat 70. w leczeniu tego nowotworu nie zmieniło się prawie nic. Sytuację pacjentów może radykalnie poprawić pierwszy zarejestrowany niedawno lek na ten typ nowotworu.